ekonomisk frihet, Life hacks, Livsstil, semester

”Un poco de todo” sparar 11 000 kr – Sommaren i Mexiko summerad

Det blev som befarat väldigt långt mellan inläggen under sommaren, under resan i Mexiko var det en helt annan rytm och sen tog det en stund att komma i ordning här hemma innan andan föll på igen och nu hoppas jag få lite fart igen. Hoppas det finns några läsare kvar:-)

Egentligen är mitt hjärta och min hjärna redan i andra projekt men innan vi skriver mer om det så tänkte jag att vi summerar resan till Mexiko ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är annars lätt att hoppa över men jag tycker det är lärorikt för oss och hoppas därför att det även kan ge insikter för andra.

Som jag skrev i det förra inlägget så hade vi en total budget på 170 000 kronor läs gärna det inlägget först om du inte redan gjort det.

Cirka 1/3-del (50 000 kr) av budgeten gick till själva flygresan tur och och retur vilken gick via Los Angeles där vi stannade ett par dagar.

Intressant här är att det sällan är sträckan som avgör vad det kostar att flyga utan konkurrens och skatter, även kostnad för bagage vilket gör att det är nästan lika dyrt att ta sig från USA till Mexiko som det är att ta sig hela vägen till USA från Sverige.

Ytterligare cirka 1/3-del av budgeten (knappt 50 000 kr) gick till boende – under resan, på plats i Guadalajara och under våra resor inom Mexiko. Dessa fördelade sig såhär.

Intressant med den här bilden är hur mycket dyrare det är (framförallt när man är 5) att bo på hotell, och inte minst i Los Angeles. 5 dagar på hotell där motsvarar mer än en månad i en fin lägenhet i GDL.

Sen kommer vi till den riktigt intressanta delen nästan halva budgeten (80 000 kr) som går till ”övrigt”. Den är lite svår att bryta ner eftersom man i Mexiko använder mycket kontanter men lite koll hade vi ändå på kostnaderna.

Den största delen är övrigt vilket huvudsak är restaurang, café, snacks, glass, gat-mat etc som utgör drygt 40% eller 32 000 kr motsvarande 550 kronor om dagen under vår vistelse i Mexiko. Dagspeng till barnen var en liten slant de fick varje dag för att köpa de de ville ha, motprestationen var att beställa själv på spanska på restauranger eller när vi köpte något.

Den uppmärksamme ser att det även blev lite pengar över (”Spar” ovan). Det blev 11 000 kr eller knappt 14% av övrigt-budgeten blev sparande. Att det blev pengar över trots vårt slösaktiga liv på semestern är att vi ändå har med oss vårt ekonomiska sinne. Vi hade ofta med oss en påse med snacks och dricka som fick namnet ”Un poco de todo” (vilket är en berättelse i sig för framtiden) Vi försökte att inte beställa mer än vi orkade äta upp, och orkade vi inte tog vi med oss när det var möjligt. Vi valde hyra en liten ekonomisk bil när vi reste inom landet (billigare hyra och läger bränsleförbrukning). I stan promenerade vi mycket även om vi även åkte en del Uber. Hade vi inte gjort dessa små saker hade snabbt de nu sparande pengarna också gått åt…kanske till och med mer.

Vår guldfärgade hyrbil jämfört med de andra när vi var ute på resa…lätt att parkera var det ju…och billigt att tanka!

Vår huvudsakliga sparmetod när det gäller resor är dock att resa sällan och vara borta länge, snarare än att leva maximalt sparsamt när vi är på resa. Nu kommer vi troligen inte flyga igen på ungefär 3 år och till dess har vi återigen byggt upp ett sparande för detta syfte, under mellan tiden blir det semester först och främst i Dalarna, lite utflykter i Sverige och kanske någon tur i Europa.

Hoppas denna sammanställning varit informativ, vi svarar gärna på frågor om det är något som är otydligt så kör hårt i kommentarerna!

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

10 reaktioner till “”Un poco de todo” sparar 11 000 kr – Sommaren i Mexiko summerad”

  1. Hej och tack för din kommenter,

   Vad härligt att ni är kvar, hoppas framtida resor tar oss tillbaka till Hasselö också!

   Gilla

 1. Det har varit så kul att från min soffa vara med på ett hörn. Jag var en rikig globetrotter på 80 talet, (alltid ”on a shoestring”) men känner hur jag med åldern (59…) inte har samma behov av att vara ute i den stora världen. Det blir mer weekends eller 2-3 v resor i Europa och Asien (på tal om det: faktiskt Grekland i em..). Låter tråkigt kanske, men jag är absolut tillfreds och gläder mig åt att kunna ta del av andras betydligt större äventyr 😉 Tack!!
  Mvh Marianne

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det går att göra fantastiskt mycket roligt och spännande på hemmaplan och inom europa, vi pratade just om det att skulle det inte vara för att vi har familj i Mexiko är det nog tveksamt om vi skulle tycka det var befogat att flyga alls för hur mycket vi än upptäcker på närmare håll så tar det aldrig slut. När vi reser är det kul att du hänger med från soffan!

   Gilla

 2. Hej och välkomna hem!

  Du har med Hotell Santa Cruz 7 nätter, jag bodde i Santa Cruz 6mån under sommaren 2003, fantastiskt ställe, är det där ni bodde?
  Fantastiskt ställe, man är fortfarande i USA men ett lite annorlunda USA tyckte jag, lite mer avslappnat och med mer semester, surfing, hippie, weekend stuk! Väldigt olikt Los Angeles som jag inte gillade alls, opersonligt och lite otryggt tyckte jag och min fru (på den tiden flickvän). Synd att ni inte hann med San Fransisco men ni har kanske varit där tidigare?

  Tack för en bra blogg och en bra bok som jag rekommenderar till de flesta jag tycker om 🙂

  Mvh

  //Ola

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Santa Crus i detta fall är en liten by i Mexiko och inte orten med samma namn men annan stavning Santa Cruz i Californinen. Med barnen har vi bara besökt LA och tyckt det varit roligt men innan barnen har vi rest runt en del i USA och även norra Californien inklusive San Fransisco och södra med San Diego med omnejd. Kul att du gillar boken och ännu roligare att du rekommenderar den till andra, borde bli årets julklapp i år när många är oroliga över sin ekonomi:-)

   Gilla

 3. Tack – superbra med konkreta siffror – det uppskattas. Jag hänger inte riktig med i resonemanget att det klassas som att spara att vara borta sällan men länge. Jag menar utspridd över 3 år så är det nästan 60000 SEK per år – då skulle man kunna resa rätt mycket varje år för de pengarna. Vi är också 5 personer och jag håller med det är rätt svårt med hotell när man är 5!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det här är just anledningen till att jag tycker det är så bra med kommentarer att man får möjlighet att förtydliga sådant som man själv tycker är tydligt. Om du tittar på nettokostnaden för resan så är den 100 000 kr, övriga pengar kommer från ythyrning hemma knappt 50 000 som betalar för boendet på semestermålet och så är det de drygt 20 000 kr som vi hade gjort av med om vi hade varit hemma och levt på som vanligt. Eftersom vi är borta länge har vi möjlighet att både hyra ut med god intäkt hemma.

   En del av det resonemanget framgår också av det första inlägget. https://enkelboning.com/2022/07/13/3-eller-10-veckor-samma-pris/

   Sen utgår jag här ifrån vår situation nämligen att vi vill åka och hälsa på familjen på den ort i Mexiko där de finns och att vi vill vara där en betydande tid. Då kostar bara flygbiljetterna för familjen runt 50 000 (lite billigare om man tar fakir-flyg, lite dyrare i den mesta högsäsongen). I ditt räkneexempel skulle en resa om året betyda 50 000 om året bara i flyg och sedan skulle det vara svårare att hyra ut hemma om vi inte var borta så länge, dyrare att hyra på plats (per dag) eftersom man får rabatt vid lång hyra etc.

   Blir det tydligare hur jag tänker eller bara mer förvirrat?

   Gilla

   1. Tack för förklaringen – superbra. Ja det blir förstås billigare att göra så om alternativet är att man gör en 50000 kr flygning varje år – då förstår jag vad du menar – jag tänkte mer att man gör lite mindre resor varje år men ni vill förstås åka till Mex pga släkten så jag förstår helt – har samma ‘problem’ med släkt i England

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s