ekonomisk frihet, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil, semester, Ut ur ekorrhjulet

Två månaders utlandssemester – Vad betyder turistlokalt?

Just nu befinner vi oss på en drygt två månader lång resa i Mexiko och därför är det ganska lite nytt här på bloggen. När vi är på resa lever ett liv som vi kallar ”turistlokalt” och nedan är en text direkt tagen ur vår bok ”Lev lokalt” om vad det innebär för oss!

UTDRAG UR BOKEN ”LEV LOKALT”

Turistlokalt liv

Vi anser ”att resa sällan och vara borta länge” är lösningen för den som vill leva sparsamt och hållbart men samtidigt önskar upptäcka världen. Det här relaterar till det tidigare kapitlet om vilken karta vi utgår ifrån och handlar egentligen om att åka till en plats långt bort med gott om tid (en eller flera månader) och sedan leva lokalt på den nya platsen. Det möjliggör också ett annat sätt att resa till och från platsen man besöker, sker det exempelvis med bil kan man stanna i små städer i de länder man passerar på vägen och få en upplevelse på själva resan. Om man flyger kan det handla om att stanna några dagar vid en mellanlandning istället för att bara springa genom terminalen för att hinna med nästa flyg.

Tre nätter å två hela dagar vid stranden i LA på vägen till Mexiko!

Det kan också vara ett alternativt sätt att semestra, att bli kvar en längre tid på en och samma ort och lära känna den orten på djupet, istället för att åka på flera korta charterresor eller semestrar där man ”flänger runt” mellan många olika stopp. Att resa på det här sättet kan innebära att man upp- täcker nya platser men även att man återvänder till samma plats flera gånger och gräver djupare i det lokala livet, snarare än att snabbt hoppa vidare.

Vår tillfälliga plats på jorden, mitt i stan med pool! Boendet här finansieras i sin helhet av uthyrning av vårt hus i Leksand.

Skillnaden på detta och en traditionell semester ligger främst i att landa på en plats – en eller flera gånger – och sedan vara ”härvarande” och uppleva så mycket som möjligt i den närmaste omgivningen. Denna upplevelse av främmande platser är djupare, men då vi alla har begränsat med tid offrar man förstås möjligheten att besöka lika många platser. Ett annat mer positivt sätt att uttrycka det på är att du ges tillfälle att hitta egna favoriter och små gömda pärlor snarare än pricka av guidebokens sevärdheter.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Det här sättet att resa är som sagt också mer sparsamt och hållbart då man slår ut restiden, resekostnader och därmed även utsläppen på flera veckor (jämför en resa till Spanien för två månaders vistelse vart tredje år med en årlig charter till samma resmål för en eller två veckors vistelse). Det finns dessutom nästan alltid möjlighet att hyra en lägenhet eller ett hus på besöksorten, vilket vanligtvis är billigare än att bo på hotell. Vid längre vistelser utomlands är det också värt att ställa i ordning och hyra ut sin bostad på hemmaplan, vilket helt eller delvis kan finansiera resan.

Mexiko i en bild, ett gäng turister, en nunna, tre tungt beväpnade poliser å massa vanligt folk. Alla samlas och skrattar kring tacovagnen!

Att på detta vis prova på att leva på olika ställen en tid kan vara en sätt att också testa huruvida det är platser som man i framtiden vill flytta till mer permanent, om man så önskar.

Det turistlokala livet har vi själva ganska stor erfarenhet av och är något vi fortsatt ser framför oss att vi i hög grad kommer leva. Vi sätter gärna hur länge vi är borta i relation till själva resans längd. Reser vi långt inom landet kanske det räcker med några veckor, resor vi inom vår region kan några dagar upp till en vecka vara nog medan upplevelser som kräver långa flygresor med fördel görs när vi har möjlighet att spendera flera månader på destinationen.

I boken ”Lev Lokalt” kan du läsa mer om hur du kan leva lokalt och uppskatta det du har omkring dig men även hur du kan uppleva världen! Ha en fortsatt fin sommar oavsett hur du väljer att spendera den:-)

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

4 reaktioner till “Två månaders utlandssemester – Vad betyder turistlokalt?”

 1. Älskar detta! Vi gillar också att vara borta länge när vi reser och ha en vardag långt borta. Har precis hyrt ut vårt hus hemma för första gången via Air BnB! Eller ja, gästerna är fortfarande kvar för dom bokade 10 nätter, de bokade 3 dagar efter att vi lagt ut annonsen! Känns väldigt spännande och rätt. Vi inspireras massor av er! Hoppas ni har en fantastisk sommar i Mexico! / Annie

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att höra. Kul också att höra om er uthyrning och att det gick så bra att hyra ut!

   Gilla

 2. Härligt att höra, vi är själva lite sugen att resa runt och visa barnen världen, bland annat Mexiko, finns det några speciella ställen där som ni skulle rekommendera att man besöker, eller kanske några som man inte alls borde besöka (ur säkerhets aspekt)?

  Mvh Kemoko

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har inte varit överallt i Mexiko så kan inte uttala oss om det. Vi trivs väldigt bra i Guadalajara som är en stor stad med mycket bra klimat. Det finns områden som är farligare speciellt på kvällar och nätter när det är lite folk ute men vi känner oss oftast inte rädda här även om man vet att det händer en del. Mycket av risken kommer av hur man själv beter sig kring att ha dyra saker eller visa upp mycket pengar på något sätt bedömer jag.

   Det som är annorlunda mot Sverige (Leksand) för oss är att vi inte känner oss trygga med att skicka ut barnen själva på samma sätt, därför har vi valt att bo i ett lägenhetshus med gemensam pool och där det är en entre med vakter till området vilket skyddar både mot brott men även mot trafiken vilken i min bedömning ändå är den största faran.

   Ett generellt råd är att inte åka till de störta turistorterna för där är det ”mindre Mexiko” eftersom mycket av utbudet är anpassat till turister från andra länder (främst USA och Kanada). Om ni har mer specifika frågor får ni gärna ställa fler:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s