ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil

Tre bra sätt att hantera och motverka inflationen!

Lite yrvaket märker det svenska folket att det finns något som heter inflation. Det har helt plötsligt blivit brist på varor och energi vilket driver upp priser och när priserna går upp kan det tänkas att fler vill ha högre lön vilket kan driva en spiral. Delar av detta kan vara övergående men delar kommer nog också finnas kvar på ett mer beständigt sätt.

Men hur kan du personligen motverka effekterna av inflation i din ekonomi? Vi har identifierat tre sätt:

 1. Grundläggande sparsamhet/enkelhet – det viktigaste är som alltid att leva ett bättre liv till halva priset. En ökning av energipriserna till det dubbla gör mindre skillnad för den som har ett litet energieffektivt boende jämfört med den som har ett onödigt stort eller energi ineffektivt. För den som har designat ett liv där relativt lite motoriserad transport behövs drabbas mindre av ett högre bränslepris och så vidare. (Den som inte redan implementerat detta kan ta detta tillfälle i akt att börja skapa lite personlig deflation istället – wow vilken möjlighet?)
 2. Ersätt och utmana dina gamla beslut – vi som är av den lite mer sparsamma sorten har ofta valt vad vi gör, köper och äter utifrån att vi får bra värde för pengarna. När priserna förändras så gör dom det ofta olika mycket på olika varor och tjänster så då kan det vara värt att titta igen. Allt kommer kanske gå upp i pris men vissa varor med några få procent och andra kan dubblas beroende på insatsvaror, energiåtgång, transportvägar etc för den specifika varan/tjänsten. Återbruk/repration som tidigare varit lönsamt kan nu också löna sig mycket mer. Är den energi/transporter som blivit dyrt kan helt andra material och tillverkningsmetoder och platser helt plötsligt bli de billigaste.
 3. Acceptera inte blint alla prishöjningar– Det är också viktigt att inte bara acceptera blint att alla priser går upp, jämför och jämför igen. Vissa leverantörer/butiker kommer ta chansen nu och höja priset tvärs över hela linjen även för sådant som inte egentligen borde öka i pris. Det kan du genomskåda genom att titta vad det kostar på olika ställen, oftast finns någon leverantör/butik som inte höjer mer än nödvändigt.

På dessa tre sätt kan man inte göra sig helt immun mot inflation men det kommer göra stor skillnad. Det tål att sägas igen att den första punkten är absolut viktigast i alla lägen.

När till exempel energipriserna tredubblas som i vintras är det mycket bättre att räkningen (som i vårt fall) går upp från 2 till 6000 kr, jämfört med som jag hört från många andra där räkningen gick från 6 till 18 000kr. Den som vintern innan betalade 4 000 kr extra per månad (i onödan?) för uppvärmning och belysning betalade i vintras alltså 12 000 kr för mycket…

Vad saknar ni ovan, vilka är er bästa tips?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

11 reaktioner till “Tre bra sätt att hantera och motverka inflationen!”

 1. Vet inte om ni är aktivt politiskt för sossarna eller MP, men beskrivningen av inflationens orsaker är galet vinklat! De grundläggande orsakerna är att vår regeringen med stödpartier höjt skatten på bränsle som gett en fördubbling av bensin/dieselpriset på ett drygt år. Detta i sin tur driver prisökningar på ALLT. Att sedan samma politiker beslutat lägga ner en stor del av kärnkraften har skapat chockhöjningar av elpriset. Som i sin tur driver prisökningar på ALLT.
  Så det första tipset att förbättra situationen för vanligt folk borde vara: Sluta rösta på dessa personer och politiker!!!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Om du brukar läsa den här bloggen så tror jag att du märkt att den är rätt opolitisk och vi fokuserar oftast på var man kan göra som enskild medborgare snarare än vad politiken kan göra. Vi är inte aktiva i några politiska partier men har ett samhällsengagemang på andra sätt.

   Sen måste jag säga att du har väldigt höga tankar om våra svenska partier om du tror att deras beslut gjort att energi är dyrt i stora delar av världen och att transporter har fastnat i kinesiska hamnar dessutom halvledarbrist och alla andra saker som just nu driver brist på varor och därmed inflation. Att priset på bränsle/energi i Sverige är högra än i många andra länder beror på politiska beslut kring skatter och regleringar men att priserna går upp i hela världen beror på krig, konflikter, bristsituationer, internationella värdekedjor etc som vi är beroende av det tror jag att de flesta skulle vara överens om…det är förändringen som är inflation.

   Har du några bra spartips själv, hur hanterar du de högre priserna?

   Gilla

  2. ” första tipset att förbättra situationen för vanligt folk” @Jan jag skulle säga att första tipset borde vara att sluta använda så mycket bränsle och el i så fall. Styr om livet så att det inte behövs så mycket bil eller el

   Gilla

 2. Hej!
  Har ni några konkreta exempel på billig och god mat som ni brukar laga. Är verkligen imponerad av er matbudget.
  //tack för en intressant blogg
  Anneli

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det var länge sen vi skrev något om en veckas mat så det är en ide, om du söker tillbaka på bloggen kan du kanske hitta något men tror att det var några år sedan. Sen skulle jag i och för sig säga att vi inte äter något speciellt utan det är nog väldigt likt de flesta barnfamiljer och det är snarare de tre principer som vi beskrev är som gör att vi äter billigare än de flest.

   https://enkelboning.com/2022/04/06/bra-billig-mat-var-svinn-smart/

   Gilla

 3. hej! jag sökte på twitter om inte ni kommit med nåt ang inflationen & visst – tack 🙂
  hur påverkar infl uttagning från ert sparande givet att ni exvis använder 4%-regeln? noterar att inflationen dessutom infaller samtidigt med värdefall börsen. jag vill gärna bli fri men oroar mig.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   4% tum-regeln är en indikation på hur mycket man kan ta ut ur portföljen som ett långsiktigt genomsnitt över många år. Vi har under ett antal år nu överträffat vårt långsiktiga avkastningsantagande men inte tagit ut mer på grund av detta och skulle vi nu gå in i en period med lite sämre (till och med negativ) avkastning så skulle det inte heller påverka vårt liv. Vi skrev nyligen om att våra investeringar på kort sikt är väldigt fokuserade på låg volatilitet medan den del som är på längre sikt (extra pension) är investerad mer utifrån index. Hoppas det här svaret gav något, ställ gärna följdfrågor om du tänker på något mer.

   https://enkelboning.com/2022/04/13/vara-investeringar-hur-tanker-vi/

   Gilla

   1. hej igen! ursäkta att jag lyfter en gammal tråd. resonerar ni ff på samma sätt nu, jag minns att ni realiserade era 4% för 2022 innan det stökade till sig i år. räcker 4% av portföljen nu för 2023? svångrem? all lycka! //micke

    Gilla

   2. Hej och tack för din kommentar,

    4% tumregeln är ju tagen på lång sikt och ska egentligen inte utvärderas över ett enda år, det är precis lika viktigt att inte höja uttaget i goda tider som det är att stå emot dåliga. I vårt fall har vi haft ett antal år med mycket måttlig inflation och då har kostnaderna ökat sakta, i år kommer de öka mer samtidigt har vi motvind från avkastningen. Det viktigaste då är att vi lurat oss själva och tagit ut för mycket under de goda åren utan att det nu finns marginal. Vi räknar med samma levnadsstandard även nästa år men med en högre utgiftsnivå pga inflationen. Hoppad det svarar på din fråga annars får du ställa en till:-)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s