Mat, Ut ur ekorrhjulet

Bra billig mat  – var svinn-smart!

Det har tagit ett bra tag men nu är det dags för tredje och sista delen i serien om hur man äter bra och billigt. Det här inlägget handlar om att vara svinn-smart det vill säga minimera svinn både i butik och hemma och se till att minmalt med mat slängs. Sparsamhet går här hand i hand med miljömässig hållbarhet så som på så många andra områden.

I vår första bok Ut ur ekorrhjulet så är tipsen på hur man sparar pengar på matbudgeten det enskilt längsta avsnittet. Detta trots att mat i de allra flesta familjer ligger först på tredje plats efter boende och transport när det gäller hur mycket pengar man spenderar.

Bild från vår föreläsning där vi tvingas välja de bästa tipsen i varje kategori och inte kan mala på som i en bok.
  1. lagar från grunden
  2. äter i säsong
  3. Svinn-smart

Att vara svinn-smart börjar i butiken och där handlar det om att hjälpa butiken att bli av med det som börjar närma sig bäst före datum, och det som är i säsong (se tidigare inlägg) och det därmed finns överskott på. Det handlar också om att ta vara på det som redan kommit hem och se till att inte något ligger och ruttnar längst bak i kylskåpet eller i källaren.

I butiken – butiker blir bättre och bättre på att sänka priset och sälja varor med kort datum. Vissa samlar alla dessa varor på ett ställe i butiken medan andra märker om i hyllan med röda lappar. De flesta typer av varor finns på kort datum. Det vi köper oftast är mejeri och kött/pålägg där majoriteten av det vi äter är inköpt med kort datum.

Möjlighet till lyx – kanske inte exakt en besparing men det är ofta lite mer exklusiva varor säljs på halva priset vid kort datum. Någon god lagrad ost, en utvald bit kött/fisk eller skaldjur, en fin salami, en exotisk frukt eller ett exklusivt knäckebröd/kex med mera. Det verkar dessutom som om de som vanligtvis efterfrågar dessa dyra produkter inte bryr sig så mycket om pris så dessa blir ofta kvar i ”halva-priset-hyllan”. En möjlighet att få något av högre kvalitet till samma pris som standardprodukter.

Lika bra efter – de allra flesta produkter håller mycket längre än ”bäst före” datumet. Vissa håller till och med månadsvis längre, exempel här är syrade mjölkprodukter som fil, yoghurt och crème fraîche som håller nästan hur länge som helst i oöppnad förpackning i kylskåp.

In i frysen – Vissa produkter som kyckling och fisk ska man vara försiktigare med så om man inte tänker äta samma dag så in med det i frysen direkt.

Töm kylen/Grönsakslådan – det mesta matsvinnet i hemmet sker i kylen där man har färskvarorna och inte minst i grönsakslådan . En bra princip är att med jämna mellanrum låta kylskåpet bli i stort sett tomt så att man ser till att allt går åt.

Gör ny mat på rester – en anledning till att rester inte alltid går åt är att det känns tråkigt att äta samma mat flera dagar i rad. Gör då en ny rätt av det som är kvar. Grillköttet från helgen i en taco, kycklingen blir en sallad, böngrytan blir en soppa med lite nya tillbehör.

Ta vara på allt – tidigare slängde vi stocken på broccolin och den träiga stammen på vitkålen men nu har vi istället insett att det kan bli en god soppa, kan skäras i stavar och lagas i ugnen som ett extra smarrigt tillägg vid sidan av klyftpotatisen eller skivade fint med lite parmesan över och 5-10 minuter i ugnen som ett tillbehör till maten eller som snacks. Spadet i olivburken är jättebra att ha i en gryta istället för vatten och salt, innehåller massor av smak och gör grytan godare. Fettet i stekpannan efter att du stekt bacon eller en kryddig chorizo kan med fördel sparas för steka och mosa bönor i vid ett senare tillfälle vilket är mycket gott att bre i en taco.

Endast fantasin sätter gränserna men målet är att så lite som möjligt ska gå till spillo. Vilka är dina bästa tips?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

8 reaktioner till “Bra billig mat  – var svinn-smart!”

  1. Att vara kreativ med det man har hemma och göra nya rätter av rester är bästa tipset!
    Några andra tips:
    Vi lägger torra brödkanter i en påse i frysen. När det är tillräckligt mycket så tinar, torkar och mixar vi det till ströbröd.
    Liknande gör vi med ostkanter som sedan rivs.
    Att göra storkok av bönor och sedan förvara i frysen är också ett bra sparknep och dessutom lätt att ta så mycket/lite man behöver.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Kreativitet är på detta område såväl som på så många andra en riktig nyckel. Detta är ett bra exempel på det vi kallar för ”kreativitet inom boxen” i boken Lev lokalt. Det vill säga att göra det bästa man kan med det man redan har och inom en given ram. Jättebra tips med bröd, vi brukar istället torka det i skafferiet och använda det att steka och ha på pasta eller sallad. Bönor brukar vi faktiskt ofta köpa färdigkokta men bra tips med frysen för det är en liten startsträcka att koka bara för att använda några deciliter.

      Gilla

  2. En sak vi gör är att ta bort kanterna på osten direkt när vi öppnar en ny. Då kan man sedan lätt använda hela osten. Innan kunde det hända att vi slängde en skalk för att det var svårt att hyvla bort paraffinet när det bara var lite ost kvar.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jättebra förslag, vi brukar oftast skära upp osten i små bitar istället för att riva eftersom det också minskar tröskeln för att få in den i frysen och använda till någon mat senare.

      Gilla

  3. Förutom de varor som är märkta med röda lappar så kan man ibland hitta varor som har kort datum men ännu inte har blivit ommärkta, då påpekar jag alltid i kassan så brukar de ge rabatt där.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är också ett bra tips, det kan till och med vara en hjälp för butiken för om de upptäcker kort datum för sent så kan det ju bli svinn istället. Win-win.

      Gilla

Lämna en kommentar