Mat, Ut ur ekorrhjulet

Bra billig mat – säsong!

Idag är det dags att skriva lite om om vinsterna med att äta i säsong. Bilden ovan tog jag i skogen som ligger bara några hundra meter hemifrån när jag plockade kantareller och lingon som förgyllt några av våra måltider den senaste veckan. Att ta vara på det som skogen och trädgården har att erbjuda är ju en typ av säsong men för alla oss som är långt ifrån självförsörjande så handlar säsong trots allt i första hand om vad vi köper i butiken.

I vår första bok Ut ur ekorrhjulet så är tipsen på hur man sparar pengar på matbudgeten troligen det enskilt längsta avsnittet. Detta trots att mat i de allra flesta familjer ligger först på tredje plats efter boende och transport när det gäller hur mycket pengar man spenderar.

Det senaste inlägget om mat kom före sommaren och handlade om att laga mat från grunden och jag lovade att återkomma till de två andra områden som vi anser vara viktigast för att äta bra och billig mat och idag är det dags för punkt två att utnyttja säsongen.

 1. lagar från grunden
 2. äter i säsong
 3. minimerar svinn

Som jag ser det finns det tre olika typer av säsong,

Skördetid – när det gäller frukt och grönsaker är den mest naturliga säsongen skördetid ofta under sommaren och hösten. När det gäller grönsaker och frukt är det näst intill ofelbart att gå på pris, när en viss produkt är som billigast så är den också mitt i säsong och oftast som bäst. Eftersom allt alltid finns i butikerna är det ibland lätt att missa vilka säsonger som finns men både pris och kvalitet kan vara som natt och dag.

Max lagringstid– ibland uppkommer också en andra säsong när grönsaker/frukt som kan lagras börjar närma sig ”utgångsdatum”. Det kan vara rotfrukter, potatis, äpplen etc som inte sällan får en ny säsong prismässigt framåt våren när det som är kvar i lagret behöver säljas ut i god tid innan den nya säsongen. Då kan det vara lika billigt som i säsong men på grund av lagring är inte alltid smaken lika bra. Tidig vår är det dock väldigt lite som är i säsong och det mesta i frukt och grönsaksväg är lite tråkigt så varför inte vara uppmärksam på vad som är billigt.

Anti-säsong – (mitt egna påhittade ord) när det gäller andra varor som inte är lika beroende av en specifik skördetid som mejeriprodukter, kött och andra varor så kan det istället vara värt att titta på vad som inte är i säsong. Det exempel som vi använt ofta är att det till jul ofta finns billigt och bra svenskt fläskkött då alla ska ha en skinka och många grisar slaktas…övrigt griskött säljs då ofta billigare. Efter jul är istället skinkan billig. Andra exempel är kött som vi förknippar med grillen som efter några regniga sommarveckor eller mot sensommaren ofta sälja billigt. Det går ju bra att grilla även då..eller så steker man det helt enkelt inomhus med bra resultat.

Ett sätt att utnyttja säsong men ändå känna att man kan äta det man vill är att förändra mixen beroende på säsong. Vi köper till exempel tomater året om för att då och då göra en salsa eller någon tomatsallad men på senare halvan av sommaren köper vi mycket större kvantiteter. Under vissa delar av året väljer vi kanske till och med hela tomater eller körsbärstomater i burk istället då dessa har högre kvalitet. Skulle jag i eftermiddag kännas mig jättesugen på apelsiner skulle jag kanske köpa några stycken (och troligen bli besviken) men sen i vinter kommer jag köpa flera kilo i veckan när dom är både billiga och fantastiskt goda.

Hur tänker ni andra om detta med säsong? Har ni upptäckt några säsonger utöver dom mest uppenbara?

5 reaktioner till “Bra billig mat – säsong!”

 1. Odla tomater på sommaren, enkel trevlig hobby. Vi knaprar små cocktailtomater hektovis. Bland de bästa i år var de vi satte från en köpetomat. Sätt en vinbärsbuske hallonlund o äpple o päronträd. Persilja gräslök o andra örtkryddor Salvia libbsticka övervintrar här basilika i kruka sommartid. Inget avancerat som kräver specialkunskaper

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju jättebra att odla själv kanske inte den allra största besparingen men så fantastiskt gott och roligt att ha mat utanför dörren…eller till och med på fönsterbrädan hemma. Vi har försökt odla en del men insett att det som gäller för oss är perenna växter som bärbuskar, örter, rabarber och äpplen. Att odla sådant som behöver bevattning har ofta fallerat för oss eftersom vi reser sällan men när vi är borta så är vi det ganska länge….men som sagt väldigt roligt att ha mat utanför dörren.

   Gilla

 2. Bra att köpa svenska tomater och andra grönsaker när priserna är bra, och göra röror för frysen. Bra att ha under den mörkare årstiden och på våren innan det har börjat växa. Brukbart!
  I princip allt går ha ta med i en stor kastrull, Zucchini, lök, örter, paprika, tomater, selleri, morot mm. Bra i grytor, som sås, på pizzan, hälla upp i form och blanda i ost, knäcka några ägg, i och stoppa in i ugnen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jättebra när man kan konservera eller fryser saker i säsong och använder hela året. Bäst är väl när man kan konservera för åtminstone hos oss är alltid utrymmet i frysen begränsat:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s