Mat

Bra billig mat – Från grunden!

I vår första bok Ut ur ekorrhjulet så är tipsen på hur man sparar pengar på matbudgeten troligen det enskilt längsta avsnittet. Detta trots att mat i de allra flesta familjer ligger först på tredje plats efter boende och transport när det gäller hur mycket pengar man spenderar.

Det går att ge mängder av tips kring hur man sparar på mat men i slutändan handlar det om några större principer som gör en stor del av skillnaden på matbudgeten. Den första som vi gick igenom senaste är vad som faktiskt är mat. Där drar vi en linje och inkluderar inte mat som lagas av andra (som främst är en upplevelse och/eller service) och vi inkluderar inte heller direkt onödiga/ohälsosamma saker som godis, snacks, läsk och alkohol i mat. Mer om det i den förra inlägget.

I nästa steg skulle vi vilja påstå att det är tre saker som är viktigast när det gäller att äta bra och billigt och dom är i tur och ordning att man:

 • lagar från grunden
 • äter i säsong
 • minimerar svinn

Idag tänkte jag ta mig ann det första av dessa tre och så fortsätter vi med de andra i kommande inlägg. Detta är inte allt som finns att skriva om mat men det är en start.

Vad innebär då att laga från grunden? Ja frågar man kokböcker från början av 1900-talet så börjar det med att man går ut i hönsgården och nackar en höna..som man sedan slaktar, plockar och tillagar.

Idag brukar man dock tycka att det räcker med att man går till affären och köper en kyckling eller till och med utvalda kycklingdelar för att vi ska tycka att det är ”från grunden”. Det är den senare definitionen vi kommer att använda. För oss är det även ”från grunden” att använda sig av låg-förädlade halvfabrikat som tillexempel krossade tomater på burk eller torkade kryddor.

Från vår senaste föreläsning – tre bästa tipsen för att spara 50% i varje kategori (Läs mer om våra föreläsningar och skicka en förfrågan här)

En tumregel är att fundera på hur långt ifrån ”råvaran” det du köper är. Alltså hur mycket förädling har gjorts efter det att grönsaken plockats, spannmålet skördats eller djuret slaktats? Hur stor del av förpackningen består av riktig mat och hur mycket är utfyllnad?

Kilopriset är ofta högre på mer högförädlade produkter samtidigt som innehållet av riktiga råvaror är lägre. Det är det som kostar oss både i plånboken och på hälsan. Kilopriser på råvarorna i vissa färdigrätter kan vara astronomiska, när man tror att man köper en ”pannbiff” så köper man istället i huvudsak potatismjöl och sönderkokta rotsaker för 150 kr kilot…

Som vanligt för oss är inte heller vår ambition att alltid laga allt från rena råvaror. Det händer då och då att en förpackning färdiga köttbullar kommer med hem eller en färdig pizzadeg med tomatsås. Det är smidigt och är vad som fungerar just den dagen. Även här ser vi att den så kallade 80/20 regeln (som vi skrev om i fredags) kan tillämpas så att man får rätt balans mellan bra mat och smidighet i vardagen. Men vad är de då som hindrar många från att laga mat från grunden?

 • Ett motstånd mot att laga mat från grunden kan vara kunskap och det kan vara svårt i början men det är ingen ursäkt. En grundläggande kokbok typ ”Vår kokbok” räcker långt och så finns det ju obegränsat med tips på nätet.
 • Ett annat motstånd kan vara att det första gången verkar dyrare. Det är dyrare att köpa alla ingredienser för att baka pizza än det är att köpa EN färdig pizza, ingredienserna kanske dock räcker till att baka pizza varje fredag i några månader så det gäller att tänka längre.

Man kan ju också ta förändringen i flera steg. För att fortsätta på pizza exemplet så kan man gå från att köpa färdig pizza till att köpa ett pizza kit, lägga på ingredienser och grädda själv. Nästa steg blir att göra egen deg och sen kanske koka egen tomatsås. Det sämsta man kan göra är att säga till sig själv att de små stegen inte räknas…så länge som de tar en i en önskad riktning är dom nämligen jättebra och effektiva.

”Börja med det som ligger närmast, är enklast och som tar dig ett steg närmare målet”

Ur vår bok ”Lev lokalt

Om du tidigare varit en person som handlat mestadels halvfabrikat och färdigrätter så kommer det här med att laga från grunden förändra sättet du gör när du går i affären. Vilka hyllor stannar du vid och vilka går du förbi. För min del så går jag egentligen bara till frukt och grönt, kött/fisk/fågel, mejeri, bak, ris/pasta/gryn och kolonialvaror. Det finns en stor avdelning med bröd som vi stort bara passerar, lika så färska färdigrätter och en stor yta med frysrätter som vi aldrig ens tittar på.

Det finns också saker som man får lära sig att ta in på ett nytt sätt, kolla igenom hela frukt och grönt avdelningen, finns det saker du inte har testat så är det kanske dags nu. Som sagt tidigare så går det utmärkt att hitta recept och testa. För att återkomma till kycklingen som är populär på svenska bord…titta förbi filéerna mot hel kyckling men också olika detaljer som ben, klubbor som numera finns med och utan ben det samma med olika styckningsdetaljer på kött. Det finns också nya sorters bönor, linser med mera. Förutom potatis, ris och pasta (som är bra mat) finns det andra alternativ som bulgur, matvete och korn med mera.

Vidare till mejeridisken börjar vi också tänka annorlunda, köp icke smaksatta och enkla produkter, mjölk, filmjölk, yoghurt, smör etc. Vill du smaksätta går det utmärkt med hemkokt sylt (på egna eller köpta färska/frysta bär). Vill du använda både smör och olja i matlagningen så köp det separat istället för en färdig blandning på butiken. Produkter med hög fetthalt har ofta mer substans per krona även om kilopriset är något högre…då kan man ta mindre istället.

Om man vill ta det ett steg längre så kan man titta på om det finns möjlighet att köpa några produkter direkt från odlaren/uppfödaren. Det är inte alltid biligare men ofta väldigt bra kvalitet, du får dessutom utmana dig själv lite när du får hem till exempel ett helt lamm och behöver hitta bra sätt att tillreda varenda detalj och inte bara filén och kotletterna.

Detta är några av våra bästa tips! Det är dock långt ifrån komplett genomgång men ger förhoppningsvis en känsla av hur vi tänker och gör! Hur ser det ut för dig? Känner du igen dig eller gör du helt annorlunda? Vad mer vill du tipsa om?

Våra båda böcker finns att köpa bäst direkt från förlaget på pug.se men finns också på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

16 reaktioner till “Bra billig mat – Från grunden!”

 1. Bra inlägg! Jag lagar det mesta från grunden (ibland på det gamla viset, dvs gå ut och slakta kon, hänga, stycka, mala osv). En del saker har dock känts smidiga att köpa. Ett exempel är majonnäs. Men eftersom jag inte gillar annat än Hellmanns majonnäs och den inte är svensk så har jag lärt mig göra egen. Det visade sig vara otroligt smidigt att göra egen majonnäs från grunden! I dag satte jag mig ner och räknade på kilokostnaden för min hemgjorda ekologiska majonnäs. Den blev 73 kr jämfört med 66,25 för Hellmanns (på Willys). Kilopriset blir så klart lägre om jag använder egna ägg, men detta är priset inklusive ekologiska köpeägg. Intressant att det blir billigare att köpa ”dyrmajonnäsen” än att göra egen. Dock kommer jag fortsätta göra egen eftersom det går fort, jag bara behöver ha råvarorna hemma och jag vet precis vad det är i min egna majonnäs.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant det du säger om majonäsen men jag skulle nog tro att den du gör själv innehåller råvaror av helt andra kvaliteter eller med helt annan kvalitet om du får ett högre kilopris än i butiken. Det finns ju andra värden i att göra egen mat från grunden också som att man vet exakt vad som är i maten..

   Gillad av 1 person

 2. Gick nyligen i sär så har ändrat mina matvanor lite. Tråkigt att laga mat till bara mig själv så det har blivit mer halvfabrikat. Men jag har också ätit mer frukostmat som lunch och middag.

  Annars är jag helt med om att laga mat från grunden.

  Gillad av 2 personer

   1. Hej och tack för dina kommentarer,

    Förstår verkligen att det är tråkigare att laga mat till ”bara sig själv” även om det också kan vara kul ibland när man får laga någon favorit som ingen annan gillar:-)

    Ett sätt kan ju vara att laga mer sällan och sen göra sina egna halvfabrikat och lägga i frysen…koka grytor, göra köttbullar etc och sen äta vid flera tillfällen.

    Bregott är ett bra tips om man lever själv och inte använder så mycket och/eller på resan när man kanske inte vill ha så många byttor..

    Gilla

 3. Köper nästan bara svenskt kött. När jag köper kollas alltid kg priset (jmf pris) ibland är det billigare att köpa mindre oftast när man ska köpa större förpackningar. Köp hel kyckling utan tvekan och stycka upp själv filer, vingar, ben, lår resterna av benen kan användas till buljong/soppa. Eller i med hela kycklingen i soppan eller marinera den låt stå över natten i kylen och in i ugnen utmärkt också. Aldrig förstått mig på att köpa dyra torra filer eller andra dyra delar när man kan få mer valuta att köpa hel kyckling.

  Gällande halvfabrikat köps det en del då äldsta sonen är väldigt kräsen i mat och maten som är naturligt lagad faller inte alltid i smaken då får vi ordna andra alternativ.

  Svinn lådorna i Willys är löjligt prisvärda 20kr och man får rätt mycket gott och blandat. Det mesta är fult dugligt och ätbart även om de kähar sina skavanker. Gäller dock att ha flyt eller vara där tidigt de brukar försvinna fort.

  Mat ska bunkras när det väl är billigt och frysas in i lagom portioner som man äter upp. Följa tidningsrabatterna nyttja poäng och lågt datummärkta produkter (se dock till att du verkligen behöver produkten eller vill äta det annars är det pengar på onödig konsumtion, hjärnan kan lätt bli lurad att köpa det som är billigt men blir dåligt fort)

  Mvh Anonym-m

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Många bra tips där, flera kommer jag återkomma till i kommande inlägg tillexempel det här med att vara ”svinn smart” och både kolla på vad som är billigt i butiken på grund av kort datum och också hur man minskar svinnet hemma i det egna köket…fortsättning följer:-)

   Gillad av 1 person

 4. ”Från grunden” ändras ju med tiden. Som i ditt exempel om att nacka hönan, vilket säkert var vanligare förr.
  Jag hade en underbar husmorsbok från början av 1900-talet där man fick lära sig allt från att vika servetter till att plocka ripan. I den boken fanns recept på bakpulver. Vem skulle idag inte se bakpulver från butik som ”från grunden”?

  Bra tankar kring maten. Jag gillar eran 20/80-regel. Den jobbar vi efter, även om jag inte haft något namn på den förut.

  Gillad av 2 personer

   1. Hej och tack för era kommentarer,

    Håller med om att det låter coolt att kunna göra eget bakpulver…det är alltid roligt att veta hur det går till även om man kanske inte alltid väljer att gå ”omvägen”:-)

    80/20 regeln är ju ganska välkänd (även under namnet paretoprincipen) men däremot tillämpas den inte så ofta på det privata utan mer vanligt är att den omtalas när det gäller företag och andra organisationer.

    Gilla

   2. Nu har jag letat upp receptet. Tyvärr har jag inte provlagat så det överlåter jag åt er andra.
    När jag läser receptet nu så är jag inte helt säker på om det är bakpulver eller torrjäst. Så här står det:
    Jästpulver
    i bakrecept till kaffebröd och dylikt, särskilt i utländska recept, förekomma ofta benämningen ”bakpulver” eller ”jästpulver”. Ett amerikanskt recept på ett dylikt pulver är följande: 40 gr. mjöl 5 gr. vinsyra 110 gr. cremortartari och 50 gr. pulvriserad soda.
    Detta blandas väl och blir till en stor portion, som räcker till flera kakor. Pulvret kan förvaras hur länge som hälst, om det gömmes på glasburk som slutes lufttätt.

    Gilla

 5. Ett tips ni inte nämner, men som kan hjälpa att sänka kostnaderna rejält är att äta mer växtbaserat. Man behöver inte bli vegan, men man behöver inte heller äta kött eller fisk vid alla måltider. Känner en väldigt vital dam i 90-årsåldern som de senaste 50 åren ätit kött två dagar i veckan, fisk två dagar i veckan, vegetarisk två dagar i veckan och fastar (!) en dag i veckan. Det är viktigt att fortsätta laga själv från grunden som ni säger. Köpa torkade linser och bönor istället för på tetra. Men framförallt undvika ”vegsubstitut” som vegetarisk korv, köttbullar, filé etc. Vegetarisk lasagne med linser istället för köttfärs, falafel på gula ärtor, göra egen havremjölk, belugafärssås, rödbetsbiffar m.m. Många rätter går enkelt att variera med vegetariska varianter, så som pizza, hamburgare, tacos, och pastasallad. Som bonus till lägre matkostnader så mår kroppen bättre om man äter varierat med stor andel växtbaserat.

  Gillad av 3 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är absolut något som vi bör ha med i ett senare inlägg. Vi har i rätt hög utsträckning både ökat andelen icke animaliska produkter i vår kost men också ändrat mixen av kött när vi ändå äter det så mer kyckling, fläsk etc och mer nötkött.

   Ett bra exempel är köttfärssås som väl är standard rätt på många svenska middagsbord, vilken skillnad både för plånboken och klimatet med en lägre andel nötkött även om det inte är en helvegetariska rätt…

   Brukar tänka detta som att man ”snittar ner” både i pris och i klimatavtryck utan att för den sakens skulle helt behöver ge upp något som man tycker om.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s