Boktips, Fredagsfunderingen, Life hacks

Var ”smart-lat” – få ut 100% effekt med 25% insats!?

En bok som inspirerade mig för många år sedan, innan vi ens tänkt tanken på att bli ekonomiskt fria, var boken ”Living the 80/20 way”. Det var 15 år jag läste den så jag kan inte säga vad jag skulle tycka om den idag men vissa saker ut boken finns ändå med oss i vår nuvarande livsstil.

”Smart-lazy” = (Smart-lat) var ett begrepp som fastnat!

Living the 80/20 way – Richard Koch

Böcker om personlig effektivitet handlar ofta om att få mer saker gjorda, att vara effektivare genom att till exempel gå upp supertidigt på morgonen och ta en kall dusch. Det är helt OK för mig om det funkar för någon. Tror dock inte att vägen mot större lycka för dom flesta är att försöka trycka in ännu mer i sina redan överfulla liv.

Detta är ett inlägg av typen ”Fredagsfunderingen” vilket innebär att jag har en ide eller tycker mig se en trend men inte har tänkt klart och inte har en helt färdig uppfattning, så jag skulle gärna höra era kommentarer och funderingar kring ämnet!

Det finns åndå något att lära av dessa böcker. I boken jag nämner ovan utgår författaren ifrån den så kallade 80/20 regeln. Den går ut på att man ofta kan få ut 80% av effekten med 20% av insatsen förutsatt att man kan identifiera vilka delar av det man gör som gör mest nytta. Ofta används detta som ett argument för att man ska kunna göra 4 ggr så mycket på en dag, en vecka eller ett år.

Tänk att istället vända resonemanget och se att man göra lika mycket som tidigare men på 25% av tiden, pengarna och/eller energin . Att till exempel 25% av pengarna man drar in kan leverera 100% av vad vi behöver och vill ha, om vi gör smarta val. Det var just det vi gjorde och sparade tidvis 75-80% av våra inkomster detta med en upplevd högre livskvalitet och mer tid.

80/20 regeln är förstås som alla modeller en grov förenkling och den kan i olika fall vara både 70/30, 60/40 men också 90/10. För vår del tycker vi dock att en ”80/20 attityd” har tagit oss väldigt långt. Det är betydligt lättare att ha ambitionen att:

 • baka 80% av allt bröd
 • gå och cykla i 9 av 10 gånger
 • köpa 3/4 begagnade kläder
 • handla 90% av maten från lokala butiker
 • köpa 60% grönsaker och frukt i säsong
 • bygga med 2/3 återbruka material

…än att sätta ambitionen på varje enskilt område till 100%.

På det sättet kan man förbättra sig på flera områden samtidigt då det finns tid och energi kvar. Samtidigt som hinner med det man vill och behöver och ändå har tid kvar som inte är helt planerad och bokad.

Vad tänker du? Har du tillämpat 80/20 regeln på något vis i ditt liv? Vad har varit effekten av det? Eller är det kanske fegt och oengagerat att inte sätta högre målsättningar på varje område?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

5 reaktioner till “Var ”smart-lat” – få ut 100% effekt med 25% insats!?”

 1. Så rätt att inte kräva att man ska, eller tro att man kan, göra saker och ting till 100% (sen är det inte alltid så lätt att rätta sig efter det).
  Själv blir jag alltid skeptisk till, och tyvärr även irriterad på, folk som säger att de gör 100%.
  ’Jag bakar allt mitt bröd själv’
  ’Jag köper enbart krav-mjölk’
  osv.
  Jag tror inte det är sant. Och skulle det vara sant så misstänker jag att dessa personer skulle vara ganska odrägliga att ha i sin närhet.
  Gör det du kan. Sträva gärna efter att göra lite mer, men var också glad över det du gör.

  En helt annan fråga, när jag ändå skriver:
  Varför kommer mail-aviseringarna om era blogg-inlägg numera med avsändare ’Wordpress.com’ istället för som tidigare från ’Enkel boning’? Känns lite fånigt, även om man lär sig känna igen dem ändå.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   En konstnär hade för några år sedan skrivit på ett staket utanför Stockholm (kommer inte ihåg vilket T-bana det var nu) ”Eko mjölk och Thailandsresa” och det tycker jag sammanfattar lite av det felslut som ibland blir när man försöker göra något till 100%. Tror att det i vissa fall är rent tröttande och det går så mycket resurser (tid, energi, pengar) för att nå till 100% att man inte orkar med något mer. Tror också att det finns en nivå av att det blir som ett gammaldags avlatsbrev att man genom att göra något för t ex miljön köper sig rätten att vara obetänksam på andra områden.

   En annan aspekt på detta är att det är svårt att gå fullt ut om inte andra följer efter. Att använda bilen mycket mindre funkar mycket bra, men att vara helt utan bil skulle bli väldigt svårt där vi bor. Om alla grannar handlade det mesta lokalt kanske det skulle öppna en eller ett par ytterligare butiker vilket skulle kunna öka de lokala inköpen om inte till 100% så bra nära och så vidare. Genom att gå så långt man kan inom flera områden upplever åtminstone jag att det blir bättre effekt av insatsen.

   Vad gäller din sista poäng så har jag också sett att det ser annorlunda ut när jag för mail om nya kommentarer på bloggen…vet inte vad det beror på men får undersöka.

   Gilla

 2. Pareto använder jag mycket både i det privata och jobbet. För 20% av kostnaden / ansträngningen får jag 80 % av resultatet vilket ofta är gott nog 🙂

  Trevlig helg!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja visst är det smart och så får man tid över till att göra sånt som är viktigare…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s