Mat

Bra billig mat – Vad är mat?

Allt sedan vi började skriva blogg så har det varit två frågor som ofta kommer upp. Den ena är hur vår livsstil fungerar med barn (den återkommer vi till) och den andra är hur vår matbudget kan vara så låg, den tänkte jag nu försöka besvara i en serie inlägg med ambitionen att skriva ett i veckan under terminen och om tid finns även skriva några under sommarlovet. Återstår att se hur många inlägg det kan bli på detta ämne.

Vissa saker exkluderar vi från matbudgeten. Vi äter till exempel relativt sällan ute och när vi gör det så går det på vår budget för ”nöjen” vi menar nämligen att när vi äter ute så köper vi främst en upplevelse och i någon mån bekvämlighet medan kostnaden för själva födan oftast är försumbar. Ur vår matbudget exkluderas även godis, kakor, läsk, snacks och alkoholhaltiga drycker då det är sådant som vi absolut inte behöver och som i den mån vi äter eller dricker det ska vara i begränsad omfattning.

Det vi inkluderar som kanske inte alla gör är städ, tvätt, hygien etc av enklare typ som köps på mataffären, detta är inte i strikt mening mat men kostnaden är så låg att det inte är befogat att ha en egen kategori i budgeten och mat ligger då närmast till hands.

Detta sagt så har vi en budget på 4 500 kr för två vuxna och tre barn (13, 11 och 8 år). I grunden räknar vi sedan fler får tillbaka att en vuxen kan äta bra på 1 000 kr och att barn förbrukar mindre hur mycket beror på äldre. Nu äter 13-åringen lika mycket som oss och jag misstänker att barnen under några år som äldre tonåringar till och med kommer förbruka mer än en vuxen.

Faktaruta matbudget

Våra erfarenhet under flera år är att vi endast behövt höja budget för att barnen blir äldre men inte på grund av högre matpriser. Detta trots att en del varor som vi köper blivit dyrare men vi har också blivit gradvis bättre på att äta allt, laga saker från grunden och vi har även börjat baka eget bröd mm som inneburit kompenserande besparingar.

Vi har sedan ganska många år nu inte försöker sänka vår matbudget även om det kanske skulle vara möjligt. Utmaningen för oss är istället att äta så bra som möjligt för den summa vi satt av. Om vi istället fokuserade på kostnad enbart skulle vi kunna äta 20-30 % billigare än idag och fortfarande få i oss en väl sammansatt och näringsrik kost…nu lägger vi lite extra för att det helt enkelt är godare, roligare och mer varierande.

Detta inlägg blir en start på en längre serie och här sätter vi egentligen bara ramen så att ni och vi pratar om samma sak när vi säger ”mat”. Ni får gärna önska vad vi ska skriva om härnäst eller berätta hur ni gör med maten hos er? Vad ingår och vad ingår inte i budgeten? Vilka utgifter har ni för er och ur ser familjesammansättningen ut?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

17 reaktioner till “Bra billig mat – Vad är mat?”

 1. Det här är intressant, vi har delat upp ”Äta ute” och ”Mat”, där ”mat” är allt från mataffären, även snask, läsk och kakor, men även det från systemet. Under 2020 när vi var i 2,5 pers (dottern flyttade ut under året) och åt ganska mycket luncher ute hamnade vi på ~2.000kr ”äta ute” och ~6.200kr ”mat” i snitt / månad. För 2021 (är tillbaka på 2.5 pers, ena sonen flyttade hem tillfälligt) första 4 mån ligger vi på ca 300kr ”äta ute” och ~5.700kr ”mat” / månad. Vi har sett att egna luncher sparar mycket, men att det fanns så mycket att spara även på ”mat”, det trodde vi nog inte. Så det skall bli väldigt intressant att följa detta…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Om jag läser den rätt så menar du att ni nu äter betydligt mindre ute men ändå lägger mindre pengar på maten ni köper hem från mataffären? Nu är det länge sedan vi åt ute på lunchen men min erfarenhet var också att vi samtidigt som vi drog ner på att ”slentrian-ute-äta” också blev bättre på att hålla i budgeten på mat hemma…tror det har att göra med att mat som äts hemma i grunden är så väldigt billig…så om man bara är lite medveten så blir det billigare av bara farten…

   Gilla

   1. Jo, det stämmer bra 🙂
    Då vi vet att det skall bli ”över” till luncher blir det mer genomtänkt och i förlängningen billigare.

    Gillad av 1 person

   2. Sedan skall vi bara minska ”mat” ännu mer, om vi kommer ner i er nivå tror jag inte men det finns ju en stor potential !

    Gillad av 1 person

 2. Det här med mat är spännande 🙂
  Vi lägger ungefär 1500:-/person. Svårt att säga exakt då antal personer i hushållet har varierat mycket de senaste åren med tillfällig utbytesstudent och utflyttande barn.
  Vi inkluderar allt som köps på mataffären (även godis, läsk / lättöl) och alkohol (som är minimalt).
  Vi köper så mycket ekologiskt som vi kan och i viss mån lokalodlat. Om vi inte gjorde det skulle vi kunna sänka matkostnaden, men vi vill köpa ekologiskt och har råd med det. Hoppas förstås att det i framtiden är ekologiskt som är det normala men att man kan välja att köpa det som är märkt ”oekologiskt”.
  Hur tänker ni kring ekologisk och lokalodlad mat som är lite dyrare? Jag hoppas att det är en fråga som kommer in i något av de kommande matavsnitten.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi kommer helt klart återkomma till en massa ämnen under den här serien har jag tänkt och det kan ju också tänkas att de går in i varandra och hoppar fram och tillbaka. För oss är det nog lite tvärt om mot er där vi köper så mycket som möjligt lokalt (från lokala odlare/uppfödare och förädlare så väl som från lokala butiker). Vi är även noga med att hjälpa till att minska svinn och köper gärna saker på kort datum även om det inte är det mest lokala. Vi är inte lika noga med ekologiskt…

   Gilla

   1. Det finns så många aspekter av att köpa ”rätt” mat; ekologiskt, lokalt producerat, lokal affär, kort datum, säsong… Det går inte att göra rätt på alla punkter, man får välja sina strider 🙂
    Intressant i alla fall att läsa era tankar om det, och att det inte bara handlar om att köpa billigaste möjliga från jättefirman.

    Gilla

 3. Vi är en vuxen och två barn, 5 och 1 år. De är båda glada i mat så jag räknar dem som en vuxen tillsammans. Jag har länge haft en matbudget på 2000 kr/mån. Det inkluderar allt som köpt på mataffären inkl godis och snacks. I år har jag dock som nyårslöfte att inte köpa något sådant alls. De enda sötsaker vi äter är hembakt och de enda snacks är popcorn. Snart ett halvår in och det går hur bra som helst. Undviker i så stor utsträckning som möjligt halvfabrikat och lagar allt från grunden men jag är inte helt övertygad om att det faktiskt håller kostnaderna nere. Att baka bröd tex med alla ingredienser inbillar jag mig kostar minst lika mkt som fabriksbakat bröd, men valet är ändå enkelt. Har inte köpt bröd på ett par år nu och om jag någon gång erbjuds det hemma hos någon annan klarar jag knappt att äta det.
  Jag har sedan 3-4 månader tillbaka beslutat att i så stor utsträckning det är möjligt köpa ekologiskt, inklusive att få en låda kött hemlevererad varannan månad, och jag märker att jag inte kan hålla budgeten längre. Men nu är jag föräldraledig och femåringen äter lunch hemma fyra dagar istället för två och mellis alla dagar så jag får räkna på det när jag har börjat jobba och båda barnen äter på förskolan.
  Jag tycker att det är väldigt spännande hur mkt man faktiskt kan påverka sin matbudget med ganska små medel. Jag vet att jag skulle kunna få ner mina kostnader en hel del om jag kunde hitta fler vegetariska rätter som femåringen gillar. Och om han inte var så himla petig med att äta rester 😊

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant att läsa och bra jobbat med att dra ner på godis och snacks. Våra barn köper lite godis på helgen och vi är väl lite svaga för snacks även om det är i mycket begränsad omfattning. Intressant vad du säger om bröd och tror att det har att göra med att du bakar mycket bättre bröd hemma med bättre ingredienser. En vanligt limpa på butiken för 20 kr kostar med samma ingredienser kanske 3 kr att baka hemma. Sen är det ju vanligt att man gärna har massor med frön, torkadfrukt, kross etc i brödet man bakar själv vilket drar upp kostnaden men å andra sidan är det ju inte ett jämförbart bröd heller. En annan grej som vi kommer ta upp i nästa inlägg om mat är att det ofta upplevs som dyrt att laga från grunden i början för då behöver man köpa hem alla ingredienser men sen är det mycket som räcker länge.

   Vi äter ganska lite helvegetariska och skulle nog göra det mer om inte barnen var så misstänksamma, har blivit mer grönsaker/baljväxter i våra vanliga rätter som köttfärssås etc och vi har även mer röror och tillbehör när vi till exempel grillar.

   Vi äter en hel del rester…ganska ofta gör vi dock en helt ny rätt…typ det överblivna från grillkvällen blir tacos dagen efter…då känns det inte som rester utan som något nytt..

   Gilla

   1. Efter att ha tänkt på det har jag insett att jag nog tycker att brödet blir dyrare för att vi äter så ofantligt mycket mer av det för att det är så gott 😊. Tror också att det handlar om att barnen äter frukost och mellis hemma varje dag från att tidigare ha ätit det på förskola.
    Jag försöker att laga varannan rätt vegetarisk, har runt tio rätter som sonen verkligen gillar så jag alternerar dem plus ett antal soppor på det. Jag brukar ofta dryga ut tex köttfärssåsen med rivna rotfrukter, tex morötter, palsternacka eller rotselleri. Varken jag eller sonen gillar dem särskilt mycket som de är men om man river de känner man inte smaken. På så sätt får vi i oss nyttiga grönsaker. Palsternacka i potatismoset är en annan grej.
    Jag vill egentligen mest äta rester för att slippa laga mat så ofta, inte för att det är billigare nödvändigtvis, även om storkok ofta är det. Att då laga något nytt av dem skulle innebära att jag ändå måste laga. Vi är ju också färre i min familj än vad ni är och det är nästan omöjligt att laga så pass lite mat att det inte blir rester.

    Gilla

 4. Jag och min sambo hamnar sällan under 5-6 tkr i matkostnader. Då räknar vi inte med utemat osv. Det är lite märkligt då vi innan vi flyttade ihop åt för 2+1,5 = 3,5 tkr. Jag har försökt bena i det här vad det är som drar iväg så mycket men blir inte klok på det. Har du något tips på hur man ska styra upp matbudgeten? Vad man ska undvika och vad man bör leta efter?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Under vissa perioder då vi upplevt att det gått mycket pengar på mat och vi inte riktigt har förstått varför så har vi skrivit upp mer exakt vad vi handlar. Delat upp i underkategorier typ ”frukt och grönt”, ”kött/fisk/fågel”, torrvaror, mejeri etc då har det varit enklare att gräva i vad det är som kostar så mycket och om man är OK med det…någon gång har vi hittat en riktig bov och dragit ner..andra gånger har vi höjt budgeten med lite då vi inser att det egentligen beror på att barnen börjat äta mer…

   Vi återkommer i kommande inlägg mer kring hur vi tar oss ann matbutiken och vad vi handlar och undviker…

   Gilla

 5. Det vore intressant att höra mer specifikt vad ni äter för rätter och hur en vanlig matvecka ser ut. Det är ju väldigt stor skillnad i pris bara på frukosten om man exempelvis har barn som gillar havregrynsgröt eller barn/tonåringar som ”måste ha” (laktosfri/vegansk) yoghurt? 🙂
  Men också intressant vad ni brukar äta till lunch (även här skillnad om man gör en välkomponerad sallad med tillbehör, eller nöjer sig med yoghurt/gröt/smörgåsar/ägg), liksom vad familjen brukar äta för typ av rätter till middag, hur mycket variation det är från vecka till vecka samt hur pass påkostade helgmaten är jämfört med vardagarna.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för er kommentar,

   Tror att vi kommer skriva några fler inlägg med mer av principer men sen är tanken att skriv lite mer om exakt vad vi faktiskt äter. Har nu i några månader skrivit ner varje dag vad vi äter till middag (frukost är nästan altid samma och lunch är oftast rester från tidigare middagar, ibland omarbetade till en ”välkomponerad sallad”:-).

   Vi skiljer ganska lite på vardags och helgmaten när det gäller utgift per portion men däremot så lägger vi nog i genomsnitt mer tid på helgen…grillar vi ligger det kanske 5 olika saker på grillen och som tillbehör finns 3 olika röror…bara för att ta ett sommarexempel…det är så soligt ute så det är svårt att tänka på något annat..

   Ibland blir dock helgmaten också veckans enklaste när det helt enkelt blir grillkorv ute på någon vacker plats…:-)

   Gillad av 1 person

 6. Hejsan!

  Jag skulle vara intresserad av att se en mer specificerad uppställning av en typisk matmånad för er. Skulle det vara möjligt att göra en matdagbok och följ upp detta mot inhandlingssummor från butik?

  Vi är en familj på fem, två vuxna och barn på 2, 5 och 8 som gärna skulle få lite extra hjälp att pressa matbudgeten.

  Det här med näringsrik och bra mat för en rimlig summa är ett intressant ämne.

  Mvh Ludvig

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tänker att vi börjar den här serien med lite ”principer” kring hur vi tänker med mat i några inlägg men att vi sedan kan gå ner på detaljer då skulle ju din idé med en matmånad vara något. Kanske en uppföljning per vecka under 4 veckor eller något sådant…bra ide i varje fall får se om vi kan/ska/vill göra något på den senare.

   Här finns ett gamalt inlägg med en ”matvecka” som smakprov…

   Vad äter familjen fri?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s