Fredagsfunderingen

Ska bloggen åter bli reklamfri?

När bloggen en gång startade så var den helt reklamfri. Fick några trevande förfrågningar om samarbeteten men avstod alltid. Inte minst för att jag på den tiden jobbade heltid och hade en bra inkomst. Det hände också att jag när jag behövde en paus svarade på en bloggkommentar på arbetstid. Det var viktigt för mig att detta inte var en bisyssla som jag försökte tjäna pengar på utan snarare att likna vid ett kort privatsamtal på arbetstid, sätta sig och läsa tidningen 10 minuter eller likt Britt-Marie ta en fika.

Detta är ett inlägg av typen ”Fredagsfunderingen” vilket innebär att jag har en ide eller tycker mig se en trend men inte har tänkt klart och inte har en helt färdig uppfattning, så jag skulle gärna höra era kommentarer och funderingar kring ämnet!

När jag sa upp mig så flyttade jag bloggen till en plattform där jag fick betalt för att skriva och jag åtog mig senare även ett samarbete med ett företag som erbjöd investeringar i privatlån som jag själv tyckte var lite intressant. Tanken då var att jag ville att bloggen skulle betala sina egna kostnader. Om jag ska skriva en blogg behöver jag en dator, en telefon och en uppkoppling. Beräknade att detta kostade cirka 1000 kr i månaden så det var min ambition att bloggen också skulle dra in det ingen vinstmaximering alltså men det skulle gå ihop.

När vi sedan fick erbjudande om att skriva en bok och den låg redo för sin publicering så valde vi att ”flytta ihop” på den här bloggen som Maribel redan hade startat. Vi avslutade då våra tidigare betalda samarbetet och avslutade kontraktet med den betalande portalen. Detta då vi tyckte att eventuella samarbeten kunde skymma sikten för bokens tema vilket är vad vi verkligen brinner för.

Allt sedan dess har vi haft en del ”affiliates” på bloggen men inga samarbeten. Affilates för den som inte är bekant med det innebär reklamlänkar där vi tipsar om till exempel böcker, mat eller billiga mobilabonnemang och om någon handlar så får vi en liten slant för detta av det säljande företaget. Vi har ju så klart även marknadsfört våra egna böcker och i mindre utsträckning även marknadsfört att vi gärna föreläser under rätt förutsättningar.

Lång historia kanske..men poängen är att vi funderar på att göra bloggen helt reklamfri igen!

Vad tänker ni om det? Det är lite jobb med att underhålla affiliatelänkar och det kan också uppfattas som mindre genuint att skriva om till exempel en bok när man samtidigt tjänar en slant för att någon köper? Samtidigt har det som sagt funnits en poäng för mig med att bloggen bär sina egna kostnader. Kostnaderna för bloggen är å andra sidan lägre idag eftersom vårt livsstilsföretagande består av flera saker och vi behöver ju inte en dator, telefon och uppkoppling för var och en av dessa.

Vår tanke närmar sig nog därför att åter göra bloggen helt reklamfri så när som på våra egna grejer, skulle det då störa dig som läsare om vi i lite större utsträckning faktiskt marknadsförde just det? Om vi tydligare skriver att vi erbjuder föreläsningar och pushar lite mer för böckerna?Detta är ju trots allt saker som vi helt klart är stolta över! Skulle ni till och med vara OK med att vara med och hjälpa oss att nå ut längre med våra böcker? Hur tänker ni? Vi är väldigt nyfikna och inte alls säkra på hur vi ska göra!

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  men ännu bättre direkt från det lilla förlaget pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

19 reaktioner till “Ska bloggen åter bli reklamfri?”

 1. Inga problem för mig att ni har reklam – inte reflekterat över att ni skulle haft några mängder eller opassande reklam. Så kör på som ni redan gör 😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har väldigt sällan reklam och inga som helst banners eller liknande däremot som sagt en och annan affiliate-länk när det har varit en bok eller ett prisvärt abonnemang som vi tipsat om.

   Gilla

 2. Hej,
  Jag tycker ni ska göra det som passar er.
  För egen del så tycker jag att det är OK med ”lagom” mycket reklam och sponsrade länkar. Det jag däremot inte gillar är inlägg bakom betalvägg.
  Tack för en mycket bra blogg.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Att lägga något bakom betalvägg har aldrig varit aktuellt för oss, grunden för allt är att så många som möjligt ska kunna läsa och att det inte ska finnas något kostnadsmässigt hinder för det. Det är också därför vi så gärna propagerar för att fler ska önska våra böcker som inköp på sina bibliotek då det gör dom tillgängliga för flera som kanske annars inte skulle ha köpt…

   Kul att du gillar bloggen:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det kan jag verkligen hålla med om…sen finns det en bred gråzon också..säg att vi gör reklam för att köpa en bok på en viss nätbutik men den är marginellt billigare på en annan sida?

   Gilla

 3. Reklam i begränsad omfattning tex i form av affeliatelänkar stör inte mig nämnvärt. Det som gör mig riktigt irriterad är när hela inlägg är ett enda reklaminlägg. Dvs bloggaren försöker få det att se ut som en vanligt inlägg om hur himla mkt bättre/enklare livet är för att hen använder sig av en viss produkt eller tjänst när det i själva verket är just reklam. Det spelar ingen roll att de är tydliga med att det är ett betalt samarbete, för handlar det om en besvikelse över att det visar sig att ett efterlängtat nytt inlägg i själva verket inte är det och så får jag vänta en vecka till eller så på ett faktiskt inlägg.
  Med det långa inlägget sagt är det förstås skillnad att promota sina egna varor/tjänster och att som ni har gjort hittills att ta ett tema ur boken och skrivit ett inlägg om det är ett suveränt sätt att både få ett intressant inlägg och reklam på samma gång tycker jag. Och mer av sådant skulle inte göra det minsta utan jag skulle med glädje fortsätta läsa 😊.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   När vi hade ett samarbete för många år sedan fick jag under en period betalt för att skriva två inlägg i månaden…det var verkligen inte mycket för jag skrev 5 ggr i veckan på den tiden…det kändes ändå krystat för det blev så påtvingat att skriva något. Då var dessa inlägg ändå sådana där jag ärligt beskrev för och nackdelar med hur vi valde att göra i en viss fråga men ändå kändes det avigt ibland.

   Böcker tycker jag har varit ganska självskrivet för jag tycker att värdet i en bra bok oftast vida överstigen prislappen så det har känts naturligt. Det börjar också kännas som att det tar mer tid än vad det ger och då är det kanske bättre att lägga tid på annat och att vara lite duktigare på att säja det vi själva har skapat och faktiskt alltid till 100% kan stå för….

   Gilla

   1. Ni får gärna fortsätter med affliates länkar för det förenklar för mig som ex vill ha tips om ett billigt mobilabonnemang med en direktlänk dit.
    Tack!

    Gilla

 4. Själv är jag rätt trött på reklam överallt. Det är tråkigt och lite störande med reklam i form av affiliatelänkar, läser man en del bloggar blir det rätt upprepande.

  Däremot reklam för produkter som ni själva säljer eller testar tycker jag är helt ok, det blir mer personligt (när det är från er dessutom).

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det som vi har minst problem med att marknadsföra är ju våra egna böcker (föreläsningar) för dom kan vi ju stå för till 100%…det är den enkla biten…sen finns en bred gråskala…och då finns det sådant som vi aldrig skulle göra reklam för oavsett hur mycket betalt vi skulle få.

   Gilla

 5. För min del får det gärna finnas reklam. Tycker det blir lite tjatigt om det blir för mycket ”köp våra böcker och våra tjänster” i varje inlägg. Reklam är lättare att dölja om jag skulle vilja. Några välplacerade Google-annonser borde väl kunna täcka lite kostnader.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har inga banners eller google annonser idag och kommer nog inte lägga till det. Även om vi skulle bestämma oss för att bara marknadsföra våra egna grejer så skulle det ändå var i begränsad omfattning.

   Gilla

 6. Skulle nog säga att ni är reklam-fria redan, då jag anser att affiliate-länkar inte är reklam utan ett sammarbete som det är fritt att följa / använda, framför allt när ni har samlat alla på ett ställe och inte gödslar inläggen med dom. En lista med länkar och böcker är ju något ni troligen vill ha kvar i vilket fall som helst och kan det ge lite kick-back så finns kanske mer motivation att hålla den uppdaterad.
  Böckerna har ni ju lite ”reklam” för på sidan och om ni skulle pusha lite mer för era föreläsningar ser jag inte heller som ett problem, så länge det inte dyker upp i alla inlägg ni gör. Även roligt att veta om ni varit med i något program eller pod eller liknande.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Oavsett vad vi väljer så kan jag lova att reklam/marknadsföring på den här sidan alltid kommer vara begränsad och diskret. Vi försöker skapa en blogg som vi själva skulle vilja läsa om vi inte var dom som skrev…och så vill vi ha det:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi får se hur vi gör med affiliates, grejen är ju att det är lite jobb med att hålla dom igång och dom som säljer prisvärde produkter betalar ganska lite. Helt klart kommer vi fortsätta att berätta om våra egna grejer (böcker, föreläsningar) för hade vi inte kunnat stå för dom till 100% hade vi inte erbjudit dom från första början.

   Gilla

 7. Gör den reklam ni står för! Oavsett om det är egna föreläsningar, kompisens bok eller lokala cykeluthyrningen. Det är ju himla märkligt om folk blir sura för att de vill konsumera artiklar gratis och sen upptäcker att någon annan betalar (reklamen) för den tjänsten. Vad tror de liksom? Fram för en mer shysst bloggvärld i Sverige! Det är ju skitkonstigt om Ni betalar för att skriva artiklar och bjuder på underhållningen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju i och för sig ingen som tvingar oss att skriva så det kan vi ju sluta med om vi vill. Samtidigt håller jag med om att bloggvärlden ska vara sjyst och det finns lite av en poäng med att saker bär sina egna kostnader eller kanske till och med går med lite vinst..för det visar att det finns ett genuint intresse för det som skrivs.

   Det finns också en aspekt av att en massa gratismaterial på nästet eventuellt trycker ut personer som försöker leva på att vara skribenter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s