Boktips, Livsstil

En fantastisk bok om meningen med landet!

Inlägget innehåller reklamlänkar till Bookbeat (märkt Affiliate)

Ibland läser man en bok som man bara måste rekommendera och det här är en av dom. Det känns till och med överflödigt med för många beskrivningar utan jag säger bara LÄS eller LYSSNA!

Boken i fråga är David Jonstads nya bok ”Meningen med landet” och är en sån där bok som jag själv önskar att jag skulle kunna skriva. Vad jag speciellt uppskattar med Jonstads sätt att skriva är att han är pragmatisk och pratar om sin egen väg till ett mer jordat liv.

Hur de rent praktiskt dragit ner på utgifter för att kunna arbeta mindre och bli mer självförsörjande och fördelarna med detta. Samtidigt döljer han inte de jobbiga omställningsprocesser som krävs och de dagar när det känts som han helst av allt skulle ha velat ge upp och allt känns övermäktigt.

En bok i det gröna!

Det är på vissa sätt en politisk bok men en bok som utgår ifrån det egna och det nära. Detta i kontrast till de fina teoretiska modellerna om omställning som gärna uppkommer i homogena grupper i en storstad långt från jorden. Han beskriver hur det finns en ömsesidig respekt mellan honom och den närmaste grannen som föder upp grisar på konventionellt vis eller hur familjen trots önskan om ett hållbart liv till exempel behöver två bilar för att få vardagen att gå ihop.

Det är också intressanta att läsa hur han får lära sig att jaga och slakta, han som en gång varit en typisk Söder-vegetarian. Intressant i sammanhanget är att han idag skulle beskriva sig som en stor djurvän medan han tidigare hade en ganska neutral syn på djur kanske tvärt om synen på den som jagar och slaktar själv som någon form av barbarisk djurmördare.

Det är en personlig ton genom hela boken och om det var något som jag saknade var det resten av familjen som nämns lite i förbifarten men inte närmare beskrivs. För min del var det lite som om de fanns där i bakgrunden som spöken i berättelsen. Det är ingen stor invändning och jag vet dessutom att det var ett medvetet val men om jag ändå ska vara lite kritiker så är det något som jag saknar. När perspektivet blir ”jag” när det så självklart är ”vi” i samband med att en barnfamilj skapar sig ett nytt liv…något som vi själva har erfarenhet av.

Releasefest för boken på Davids gård Målarns i Arkhyttan i Dalarna, kan detta vara meningen med landet? Jonstad syns i bild med ljusblå skjorta och keps i mitten.

Min beskrivning kan dock inte göra den här boken rättvisa. Den är föredömligt kortfattad med massor av innehåll i varje stavelse och den går direkt upp på min personliga topplista, en bok jag kommer läsa igen. Så jag upprepar läs eller lyssna på den här boken så snart du kan!

”Meningen med landet” finns i stort sett överallt där böcker säljs som tex hos bokus eller ännu hellre direkt på David’s hemsida där du dessutom kan få den signerad! Den finns troligen också hos din lokala bokhandlare och på ditt lokala bibliotek (där du också kan ge ett inköpsförslag om den inte råkar finnas).

Om du inte kan vänta så finns den även som e-bok och ljudbok hos streamingtjänsterna tex Bookbeat (affiliate). Har du inte testat tjänsten tidigare kan du signa upp och få en hel månads lyssning gratis så varför inte passa på för denna fantastisk bok. Har lyssnat på ett utdrag och eftersom det är en väldigt personlig bok så är det en god sak att det är David själv som läst in boken.

Har du läst denna eller någon annan av David Jonstads böcker? Vad tycker du? Har du några andra lästips som du vill dela med dig av?

Innan jag avslutar måste jag lämna en brasklapp! I det näst sista kapitlet ”Pengarna eller livet” så hänvisar David till vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” och vårt måtto ”bättre liv till halva priset” men som sagt det är mot slutet av boken och jag var stormförtjust i den redan innan jag kom till detta kapitel.

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

5 reaktioner till “En fantastisk bok om meningen med landet!”

 1. Har precis läst ut Davids bok ”Jordad”. En riktig ögonöppnare för mig om hur makten behandlat bönder och allmänningar t ex. Rekommenderas!
  Gillar hans sätt att skriva så nu står jag på kö till ”Meningen med landet” på vårt biblioteket.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Om du gillar Jordad tror jag inte du kommer bli besviken på denna. Det är liksom nästa naturliga steg mot att bli mer personlig och att beskriva den verkliga processen i att bli mer självförsörjande på ett realistiskt med både motgång och medgång.

   Gilla

 2. Har lånat den i Biblio appen tidigare under dagen då dem kom upp som förslag. Kul att du läst den och tycker den var bra, nu blir man ännu mer sugen på att krypa ner i soffan med en kopp te och försvinna en stund i böckernas värld.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hoppas du kommer gilla boken lika mycket som jag gjorde! Är redan sugen på att läsa igen för den är så full av innehåll i varje mening och stavelse så jag tror man kan läsa den flera gånger och få mer insikter och upptäcka andra saker.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s