Life hacks, Mat

Fem ovanliga tips för en billigare matkasse – del 5 – Fyra veckors tacos!

Såhär under andra halvan av det som brukar kallas årets fattigaste månad tänkte jag att det kunde det väl vara på sin plats med några korta inlägg med tips som kan sänka matkostnaden, det gamla vanliga (laga från grunden, ät i säsong och kasta inget) har vi kört här några gånger så nu tänkte jag ta några av de mer okonventionella tipsen. Tidigare i veckan har vi tipsat om små förpackningar, att småhandla, köpa halvfabrikat, och att snitta ner i skafferiet.

Nu har vi kommit till sista och femte delen i den här serien och vad är väl bättre är att avsluta med taco-fredag. Även om familjen fri har släkt i Mexiko där vi äter äter ”riktiga” tacos så gillar vi även de numera traditionella ”svenne-tacosarna” med köttfärs, krydda i påse och vetetortillas. Tacos kan uppfattas som billig mat men det kan bli rätt dyrt och handlarna är luriga med att ta 80 kr/kilo för vad som i stort sett är tomatsås med lite krydda och lika mycket för lite vetebröd. Sen kör dom kampanjer nästan varje vecka men då bara på någon av ingredienserna och hoppas att vi ska köpa resten också men så lättlurade ska vi inte var. Kampanjerna rullar nämligen och på några veckor finns chans att köpa alla ingredienser billigt.

Två sätt att lura systemet är att (1) inte handla allt samma vecka, handla tortillas när dom är billiga, salsan när den är på extrapris, kryddan när det är två för en etc. Köp då hem till flera veckor. Det andra sättet att lura systemet är att inte tro att det alltid behöver vara samma saker på (2). En taco är i stort sett ett bröd med någon form av fyllning inte en fast koncept så variera kött, är fläskkarré billigt så strimla och stek eller gör i ugn för fantastiska ”carnitas”, finns det kyckling så är det väldigt gott att fylla tacon med, är högreven billig, in i ugnen några timmar krydda sedan. Komplettera gärna med bönor vilket är en stapelvara i Mexiko och lyfter smaken på helheten. Ett tips är att spara fett från när du steker bacon, fläsk eller chorizo och sen mosa bönor i det och ha i tacon…sagolikt gott!!

Även grönsakerna kan varieras, på vintern är kål bättre än sallad, lime är också ofta bra så varför inte limemarinera kålen, eller lök som är riktigt gott med lime. Fryst tärnad avokado är ofta bättre än den färska, så köp några askar när det är bra pris och lägg i frysen. Även ananas, mango (även den finns fryst och är billigt ibland) med mera är gott i tacos lägg på direkt eller gör en salsa. Man kan också enkelt göra en egen salsa, steka lök, vitlök och chilli i en panna hälla över krossade tomater, koka ihop och mixa, salt, peppar, spiskummin och andra kryddor efter smak. Grymt gott, billigt och bättre än färska vattning tomater på vintern.

Sammantaget kan detta ge dubbelt så goda och hälften så dyra tacos så börja planera för tacomiddagen om fyra veckor redan idag samtidigt som du funderar ut vilka spännande nya fyllningar du ska ha på din taco redan ikväll! Trevlig helg:-)

Hoppas ni gillat den här korta serien? Finns det några andra områden där ni skulle uppskatta några okonventionella spartips?

2 reaktioner till “Fem ovanliga tips för en billigare matkasse – del 5 – Fyra veckors tacos!”

  1. Kul med lite annorlunda tips! Det gäller att tänka utanför boxen ibland. Häromdagen såg jag att den färdigrivna osten var billigare per kilo än den i bit. Nu håller den sig ju inte så länge men perfekt till veckans lasagne och pizza. Hade aldrig ens tittat på den osten tidigare då jag utgått från att den var dyrare.

    Annars måste jag säga att det blivit otroligt dött i ”ät snart”-avdelningen här. Kött oftast bara 10% billigare, känns inte värt. Kylpizza, färdiga efterrätter och färdigskuren frukt ca 30% vilket inte känns värt när det ändå går att göra billigare och nyttigare själv. Gillade att småhandla och planera dagens middag efter vad som var nedsatt men tror de dagarna är över nu.

    Nästa serie, kanske i badrummet? 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Kul att du gillar tipsen! Där vi bor finns det fortfarande bra möjlighet att fynda på kort datum men jag är däremot väldigt uppmärksam på att det inte är dyrare än ordinarie pris på en liknande produkt. Upplever också att många som går till kort datum hyllan ”bara” är ute efter lägsta pris så ibland finns det lyxiga produkter till bra pris typ bra köttdetaljer eller chark som i och för sig fortfarande inte är jättebilligt men fantastiskt bra till halva priset.

      Just det där med att titta lite bredare på hyllan tycker jag är en bra poäng, riven ost är oftast dyrare men ibland billigare på grund av erbjudanden eller att butiken har lite för mycket av någon vara som de säljer ut. Märker också att det ofta är ”kort datum” pris på de lite bättre och mer smakrika ostarna som då kostar samma som enklaste hushållsost men att relativt få verkar köpa då, jag brukar fylla en hel hylla i frysen med till exempel cheddarost som jag gillar till pizza när priset är 100 kr eller mindre per kilo.

      Gilla

Lämna en kommentar