ekonomisk frihet, Livsstil, Livsstilsföretagande, Ut ur ekorrhjulet

För- och nackdelar med olika extraarbeten jag testat!

Allt sedan vi hoppade av ekorrhjulet och blev fria har vi i större eller mindre utsträckning haft små uppdrag vid sidan om, tidvis har dessa varit i väldigt liten skala och under korta perioder har vi arbetat heltid eller till och med lite mer. Vi har haft ett gäng olika uppgifter och dessa har sina för- och nackdelar. Maribel får vi tillfälle lägga till någon om sina erfarenheter men nedan följer reflektioner av mina olika extraknäck under 8 år sedan jag hoppade av ekorrhjulet.

Föreläsningar – vi har genomfört betalda föreläsningar vilket ofta simultant gör oss trötta och ger energi. Osäkert om efterfrågan finns men även om det är kul skulle vi inte vilja göra det mer än några få gånger per termin, vilket det också har blivit utan att vi har marknadsfört oss som föreläsare. Kan vara OK betalt om man endast räknar föreläsningstimmen men med förberedelser, resa med mera är det inget man ska göra för inkomsten vilken däremot kan den vara en liten kul bonus.

Skriva blogg och bok – jag har skrivit blogg (under några år på en plattform där vi fick lite betalt, och med några betalda samarbeten) och vi har skrivit två böcker. Vansinnigt kul och givande men om man ska räkna timlön troligtvis det sämst betalda arbetet som finns. Känns som något som vi har gjort, och som man bör göra, av stort intresse och där eventuell inkomst bli en ren bonus.

Skolvikariat – kul att hoppa in återkommande på samma ställe, känns meningsfullt, ganska intensivt, ok betalt och barnen ger mycket tillbaka. Härligt att ha under pandemin ett sammanhang när de flesta andra aktiviteter blev inställda, behovet var också stort när måna lärare var sjuka. Som vikarie kan man lämna jobbet på jobbet, vilket jag tror är svårare för ordinarie lärare. Bra också att behovet av vikarier sammanfaller med tider i veckan och på året när barnen ändå är i skolan, så det blir ingen begränsning för familjelivet.

Lokalreporter frilans – oftast väldigt fritt men ibland behöver man bara ställa upp när något viktigt händer. Svårt att vara ”helt klar” och lätt att ta jobbet med sig hem och fundera över det man gjort, ska göra, borde ha gjort eller missat. Tidvis stressigt att hinna med allt andra gånger svårt att hitta något vettigt att skriva om överhuvudtaget.

Brevbärare – stressigt och intensivt ( i varje fall inför jul som är min erfarenhet) men också väldigt tydligt och praktiskt. Sortera på morgonen, fyll bilen med post och paket, åk ut och försök vara tillbaka på eftermiddagen med en tom bil. När man lämnar jobbet lämnar man jobbet.

Förutom dessa mer återkommande uppdrag har jag gjort några små grejer som varit välbetalda men med liten möjlighet att styra omfattningen. Vid ett tillfälle hjälpte jag en lokal konsult att samla information inför en företagsaffär där jag sedan fick en liten andel när affären gick igenom. Har också hoppat in ett fåtal gånger som privatchaufför till en person som behövde jobba under resan och där tåg inte fungerade. Dessa var kul men är lite mer ”one off”, rätt välbetalda och kan återkomma någon gång men blir sannolikt inte ofta återkommande uppdrag.

Från och med förra veckan har jag påbörjat mitt förtroendeuppdrag som nämndeman i tingsrätten det är dock inte ett arbete på vanligt sätt då man måste bli nominerad av ett parti och vald av kommunfullmäktige. En låg ersättning utgår.

När jag tänker på vad jag vill göra framöver så känns det som att det som lockar mest är väldigt praktiska arbetsuppgifter alternativt strategiska medan det arbete på taktiskt nivå som var mitt yrkesliv under många år känns ”klart”. Efter att jag slutade som lokalreporter har ”skrivsuget” för blogg och eventuell ny bok återkommit men som sagt det är intresse snarare än inkomst.

Vi har även ideella åtaganden i barnen idrottsföreningar och i andra sammanhang, dessa är givande på ett annat sätt och dessa har ju fått lite mer tid i och med att vi inte jobbar på vanligt sätt.

När det gäller de betalade uppdragen så är en grundförutsättning för dessa att de ger skäligt betalt. Det finns en annan dynamik i uppdrag där man får betalt vilket är bra som omväxling, men det viktigaste är att de funkar i livet. Vi har ju såklart inget emot en högre timlön/fakturering men det viktiga är att arbetet inte tar över livet. Ingen lön i världen skulle få mig att annat än under korta perioder arbeta heltid igen och än mindre acceptera uppdrag där telefonen och mailen ska besvaras dag som natt och på helg samt under semestern.

Vilka jobb och extraknäck har du testat på? Vad tycker du är för och nackdelarna med dessa?

6 reaktioner till “För- och nackdelar med olika extraarbeten jag testat!”

  1. Jag har ett flertalet kompisar som sitter i styrelsen för sina BRFer. Arvodet kan faktiskt bli helt okej då de bor i större städer kombinerat med relativt stora föreningar (oftast med ett par hundra lägenheter i). Där de beroende på ansvarsområde och position i styrelsen ibland får mellan 1-2.5 prisbasbelopp per år. Kompisen som tjänar det större beloppet sitter som ordförande i en förening med drygt 300 lägenheter i.
    Den uppenbara fördelen med ett sånt här extraknäck är ju att det mesta av arbetet och mötena sker utanför vanlig arbetstid och att det sällan är akuta frågor som hanteras. Samt att man kan skapa mervärde i sin förening som gynnar både sig själv och sina grannar.
    Nackdelen är väl främst att det inte är tillgängligt om man inte bor i en större förening som har pengar att avlöna sin styrelse.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Har också hört om det men det har aldrig varit aktuellt för mig/oss har endast bott i bostadsrätt under ett fåtal år för nästan 20 år sedan. Tror man ska vara noga innan man tar på sig ett sådant uppdrag så att man vet vad man ger sig in på, styrelsens ansvar är var jag förstår rent legalt rätt stor och så länge allt tuffar på är det inget problem men skulle föreningen få problem ekonomiskt eller med konflikter mellan boende eller med grannar så kan det blir tufft. Men som sagt något att tänka på för den som har den möjligheten.

      Gilla

  2. Först vill jag tacka för att du delar med dig så flitigt och är en källa till inspiration. Jag (och min fru) är nybörjare som ”ekonomiskt fria” sedan sex månader tillbaka då vi gjorde en planerad exit från ekorrhjulet. Vi gjorde detta val lite senare än ni då vi precis passerat 50-strecket och två av våra tre barn flyttat ut. Bakgrunden är att vi båda inspirerades av Er via ett inslag på TV4 Nyhetsmorgon för 8-10 år sedan som fick oss att se möjligheten och vi gjorde en plan som nu är realiserad :).
    Som svar på din fråga är vi fortfarande inne i den initiala sköna fasen av att vara fria och har inte haft så mycket andra konkreta planer än att ta hand om all tid vi har tillsammans. Jag ser möjligheten att kunna ställa upp mer i styrelsearbete i föreningar vi är engagerade i samt att jag tänkt jobba betalt med styrelseuppdrag och som senior rådgivare på konsultbasis om det är är bolag och projekt som känns relevanta då detta ligger i linje med sånt jag arbetat med innan jag gick i frihet. Samtidigt har jag många likheter med det du beskriver om suget att jobba mer praktiskt. Jag skulle gärna jobba uppdragsbaserat med tex trädgårdsskötsel framöver.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Roligt att höra att vi har kunnat inspirera och också kul att vi är fler som befinner oss i liknande situation och i olika faser av friheten. Ni har precis hoppat av och vi ser framför oss att vi troligen arbetar lite mer de närmaste åren fram till barnen flyger ut eftersom vi nu har haft möjlighet att göra annat och att vi dessutom känner att vi trots en viss del arbete ändå har mycket frihet när barnen blivit större och inte behöver oss varje minut. Vad är din reflektion kring hur det är med bara ett barn hemma? För oss ligger den situationen 4-6 år framåt i tiden så det skulle ju vara intressant att höra hur det förändrar känslan?

      Gilla

      1. När barnen flyttar ut blir det självklart lite tomt men det öppnar samtidigt möjligheter för mig och min fru att tillbringa mer tid tillsammans och göra saker ihop sen är det så att förälder är man ju hela livet. Att ha barnen hemma är bara en av faserna i föräldraskapet och ett av målen med vår frihet är att vi ska kunna finnas för våra barn när de behöver oss. När de flyttar hemifrån uppstår nya situationer där vi som föräldrar behövs både för att hjälpa med praktiska saker men även som stöd och rådgivning. Personligen njuter jag otroligt mycket av detta då jag under många år låtit arbetet gå först och alltför ofta sagt nej när familjen velat ha min uppmärksamhet eller hjälp. Nu blir de nästa chockade när jag direkt kan svara ”Javisst! Jag ställer upp”.

        Gillad av 1 person

      2. Hej och återigen tack för att du kommentarar,

        Vi har funderat mycket på den tiden och skulle också som du säger vilja vara tillgängliga för barnen samtidigt som vi vill ge dom tillräckligt med egen frihet att göra egna misstag och erfarenheter. Vi märker att det kan finnas en möjlighet att de blir lite hemmablinda på att vi alltid kan ”ställa upp” och ibland ställer vi faktiskt lite motkrav av typen ”ja jag kan skjutsa er men det är de här tiderna som funkar för mig”. När dom flyttar hemifrån hoppas vi också att vi kanske kan följa med dom på en del äventyr, typ om de studerar utomlands att vi skulle kunna hyra ett eget boende men besöka dom under en tid och se hur de har det utan att tränga oss på och sova på deras soffa. Eller att vi bor någonstans och att de kommer och hälsar på oss. Fortsätt gärna att kommentera här, kul om vi kan inspirera varandra utifrån olika faser:-)

        Gilla

Lämna en kommentar