ekonomisk frihet, vår ekonomi

Vår nya budget – 50% högre sedan 2017! Vad har hänt?

När vi lämnade ekorrhjulet 2017 låg vår månadsbudget för två vuxna och tre barn (9, 7 och 5 år gamla) på 20 000 kr i månaden. Det var också den nivå som vi utgick ifrån när vi började skriva ut ur ekorrhjulet, under 2018 höll vi exakt samma budget och 2019 kom boken ut ur ekorrhjulet ut och där var det den budgeten vi utgick ifrån. Det var en viss inflation de första åren men vi stod emot den genom att vi samtidigt blev ekonomiskt smartare och kunde göra mer själva köra mindre i en billigare bil med mera.

Budgeten 2017 på 20 000 kronor fördelade sig såhär:

I vår uppföljning har vi inte kategorin övrigt utan dessa kostnader dyker upp i någon annan kategori men det är svårt att veta var den negativa överraskningar kommer.

De senaste åren har dock kostnaderna börjat krypa upp, det beror på flera saker. Det är inflationen som slår mot alla, sen har våra barn blivit äldre (nu 15, 13 och 10 år) vilket innebär lite högre kostnader för aktiviteter, mat etc och så har vi hittat ett stort gemensamt intresse i skidåkningen som vi lägger mycket tid och också en del pengar på under vintersäsongen. Sammantaget har det gjort att vår budget för 2024 summerar till 30 000 kr per månad i genomsnitt över året.

Den nya budgeten 2024 på 30 000 kr fördelare sig såhär:

Kostnaderna har växt i alla kategorier utom ”övrigt” som blivit mindre för att vi har bättre koll på var kostnaderna dyker upp och därför budgeterat i respektive kategori.

Inflationen har slagit mot alla kategorier och konstigt nog när jag beräknar ungefär lika mycket överallt (enskilda varor och tjänster har gått upp mer eller mindre men totalt per kategori) när jag tittar på det har det gått upp med ca 20-30% uppskattningsvis på grund av inflation.

I kategorierna transport, barn och kommunikation (där även underhållning/streaming ingår) märks det att barnen blivit äldre. Kommunikation då barnen numera har varsitt mobilabonnemang och att vi numera har familjeabonnemang på musik och streaming, dessa har inte blivit speciellt mycket dyrare på grund av inflation utan det är de val vi gjort när barnen blivit större som drivit upp kostnaden.

I kategorin barn ingår allt till barnen så där inför utrustning, kläder, säsongskort, terminsavgifter till sporter och aktiviteter. I kategorin transport så har vi köpt en nyare och större bil för att kunna använda under skidsäsongen och ha gott om plats för familjen men också kunna ta med oss kompisar till barnen.

Våra fickpengar har gått upp men mindre än budgeten som helhet och mat har gått upp ca 25% på grund av inflation. Mat kostanden på grund av inflation men lika mycket på grund av att barnen blivit större och nu äter lika mycket som oss vuxna.

Att vi valt att öka kostnaderna mer än inflationen är det som gör att vi nu behöver arbeta litegrann för att täcka ett möjligt gap där vårt nuvarande tillgängliga kapital möjligen inte räcker fram till pension blir tillgänglig. Här är det en avvägning mellan två krafter – den att låta skidåkningen (och övrigt idrottande för barnen) kosta lite extra under de här åren och den att ”behöva” arbeta. Eftersom vi tycket att det varit OK och till och med roligt att arbeta lite vid sidan om under åren efter ekorrhjulet och att barnen nu också är äldre och går mer i skolan och är mer självgående även på fritiden gör att vi väljer att jobba lite extra istället för att göra allt för att få budgeten så låg som möjligt.

Redan i ”Ut ur ekorrhjulet” skrev vi om den här möjligheten men tog då fel på tidpunkt, vi tänkte att kanske vi jobbar lite mer igen när barnen är vuxna och utflugna. Nu inser vi att det nog var feltänkt i tid. När barnen väl är vuxna så har vi frihet att göra långresor eller bo utomlands eller köpa en husbil och leva hippieliv ett tag. Just nu är vi dock ganska bundna vid hemorten där de har sitt liv, sina intressen och kompisar. Dessutom är de som sagt mer självgående vilket gör att det blir mycket tid över för oss där vi både får tid att vara helt fria med egna intressen och projekt men parallellt också arbeta en del.

En kvalificerad gissning idag är att vi de närmaste 8-10 åren kommer få mer tid till både arbete och ”frihet” och att vi troligen därefter kommer slå oss helt fria och testa våra vingar på nya äventyr.

Hur har er budget påverkats av inflation och ändrade förhållanden? Vilka val har ni gjort? Jobbar ni mer eller sparar ni hårdare?

4 reaktioner till “Vår nya budget – 50% högre sedan 2017! Vad har hänt?”

  1. Jag tycker Er plan att jobba lite mer under de sista åren barnen bor hemma är rätt. Vi har samma plan, att kunna jobba lite något/några år till under tiden vi har sista av tre barn som bor hemma och sedan vara helt fria och lägga mer tid på långresor. För oss var tanken att kunna jobba någon dag per vecka mest ett sätt att hålla oss kvar på arbetsmarknaden av rädsla för att bli ointressanta om vi en dag vill eller måste ha ett avlönat arbete. Denna rädsla är förmodligen överdriven då vi ser många möjligheter att prova nya arbeten som vikarier, projekt eller hyra ut oss per timme via eget bolag.
    Innan vi gick i Frihet för 6 månader sedan hann vi ”inflationsjustera” vår budget och la den på 40”/mån vilket är lite mer än vad vi faktiskt gör av med men vi ville ha lite extra luft i budgeten. Vi ser att med ett barn kvar hemma och att göra oss av med några onödiga prylar som står och kostar pengar kommer vi ganska enkelt ned till 30”/mån.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Kul att höra från någon som på detta sätt är före oss med större barn att vi kanske har tänkt rätt. Vi har gärna en plan men inser också att vi behöver justera beroende på vad som händer, vad vi vill göra och vad barnen gör för val framöver. Fortsätt gärna att kommentera så att vi kan få höra om era erfarenheter av friheten.

      Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Kul att ni följer oss och vi hör gärna mer om era erfarenheter från Danmark så kommentera gärna.

      Gilla

Lämna en kommentar