Fredagsfunderingen

Vad finns kvar av livet om man outsourcar hemmet, maten, hälsan och barnen? #Fredagsfunderingen

När jag håller på att fixa hemma, promenerar eller håller på med ett arbete som tillåter så lyssnar jag nästan alltid på podd eller radio. Flera av de poddar som jag lyssnat på länge har nu börjat köra små korta reklaminslag. Oftast lyssnar jag knappt på dom och råkar jag ha telefonen i handen hoppar jag fram 30 sekunder för att slippa lyssna alls.

Ibland hajar jag dock till och funderar över vad marknadsföringen säger om samtiden, en reklamsnutt som går just nu har premissen att en förälder ringer den andra föräldern och säger ”visst kommer du ihåg att du ska hämta på förskolan idag” och den andra föräldern svarar ”oh shit” varpå en annan röst kommer in och berättar att man kan hyra in en utbildad Nanny för att slippa sånna här ”oh shit ögonblick”.

Våra böcker där vi filosoferar mycket kring frihet finns att köpa hos pug.se, den finns också på många bibliotek och som ljudbok bland annat hos bookbeat (som erbjuder en gratis testperiod för nya kunder)

Det har under en längre tid funnits en trend mot att hyra in mer hemstädning och/eller få mat hemkörd från butiken eller på rosa cyklar från restaurangen. Tidigare tog man in hantverkare för stora jobb men nu verkar många ringa rörmokaren när det blir stopp i duschen och elektrikern när en lampa behöver bytas. Hälsa ska helst fås på recept via ett piller och/eller en PT inte via en promenad i parken. Exemplen kan göras många.

I grunden är jag positiv till att dessa möjligheter att köpa service finns men funderar samtidigt på vad som händer när de överanvänds?

Vad finns kvar av livet när man outsourcat hemmet, maten, hälsan och barnen?

Är det inte just i detta som livets kärna finns? När vi köper ännu fler tjänster och produkter för att lösa alla våra problem blir vi dessutom än mer beroende av det där jobbet som från början gjort att vi inte kan hämta våra egna barn på förskolan?

På ett omvänt sätt kan jag märka tendensen hos mig själv, ibland har jag känt att jag nästan måste be om ursäkt för att vi väljer att ta hand om våra egna barn, laga mat och underhålla vårt eget boende istället för att jobba och hyra in någon annat att göra det?

Samtidigt är det ju just hem, hälsa, mat och familj som är själva kärnan i livet det som gör oss till människor, eller?

11 reaktioner till “Vad finns kvar av livet om man outsourcar hemmet, maten, hälsan och barnen? #Fredagsfunderingen”

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det håller jag absolut med om och som jag skriver tycker jag att det är bra att alla dessa tjänster finns, det betyder inte att jag tycker att det alltid är positiv att använda dom för mycket eftersom det kan göra att man missar något av det som är bäst i livet även om det tycks som en bra lösning kortsiktigt att leja ut de mesta.

      Gilla

  1. beror på hur mkt pengar man har och hur man vill använda sin tid på bästa sätt. Jobba med något som är kul, har nanny som hämtar barnen och fixar middagen, kommer hem och äter med familjen, myser med barnen, myser med frugan. Läggdags.
    / glad arbetare

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Absolut jag tycker att alla dessa tjänster ska finnas för den som det passar, men tycker samtidigt att man ska vara vaksam på hur och när man använder dessa eftersom det kan göra en än mer beroende av arbetet samtidigt som man kan gå miste av något viktigt i livet.

      Gilla

  2. Jag tror det handlar en del om att maxa livet. Att man ser sig själv träna ordentligt på gymmet istället för att dammsuga eller att man får mer tid till barnen när maten kommer färdiglagad och levererad. Men blir det alltid så? Kan man väga tid mot varandra på det sättet? Dvs när man står och lagar mat, barnen kanske hjälper till, iallafall kommer in i köket och kollar vad som lagas, pratar lite, man finns tillgänglig som förälder. Kanske hinner man till och med städa lite medan det puttrar?

    Och tar man bort för mycket av rörelse som kommer med vardagens sysslor så måste det ju ersättas med något annat. Även att ha gemensamma projekt och hjälpas åt att göra saker tillsammans i familjen behöver ju på något sätt ersättas. Det finns säkert de som verkligen lyckas optimera och fyller sina liv med härliga utflykter, träning och aktiviteter, kvalitetstid tillsammans, istället för att göra hushållssysslor. Men det kan nog vara bra att stämma av om det verkligen blev som man tänkt eller om tidsbesparingen resulterar i mer tid åt aktiviteter som inte ger någon positiv effekt, tex scrollande.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Tror att du har helt rätt och tror också att rätt använda att en del service kan få den effekten. Risken är dock att man int maxar livet utan endast någon enskild aspekt av livet..inte sällan jobbet som äter upp en allt större del av den vakna tiden. Ser ett stort värde i kvalitetstid med barnen men det kan inte helt ersättas av helt vanligt tid tillsammans utan att man gör något speciellt, att vara hemma när de kommer från skolan ibland och bara sitta vid bordet medan de ätar mellis eller som du säger laga mat medan de kommer och går i köket. Tror att en lagom variation mellan arbete, fritid, sysslor, fysisk aktivitet etc också gör att man många gånger kan prestera bättre på jobbet också så ironiskt nog kan alla delar av livet inklusive det man försöker ”maxa” bli lidande av ett allt för obalanserad livsstil tror jag…men som sagt vill man testa så kör på mer outsourcing och gå tillbaka och stäm av som du rekommenderar.

      Gilla

  3. Jag har funderat på det här inlägget sedan du skrev det. Jag är förskollärare och har senaste åren tänkt att många föräldrar inte verkar inse sitt eget värde i sina barns ögon. Det behöver inte alltid vara stora happenings och perfekt mys, utan barnen vill få vara med, hänga med, hjälpa till. Sedan blir det förstås stök och bråk ändå ibland, men _tid_ tillsammans skulle jag gärna unna de familjer jag har omkring mig.

    Gillad av 1 person

  4. Jag tror att du sätter fingret på något viktigt här, samtidigt som jag tänker att det är komplext och inte så enkelt. Vi brukar ex. ganska ofta betala för plock av veckohandling i butiken; en form av outsourcing. Visst det kostar lite, visst missar vi eventuella prissänkningar (få där vi bor), men vi sparar tid, energi och faktiskt pengar på minskade onödiga spontaninköp. Tiden (1+ timme) lägger jag hellre med våra småbarn.

    Likadant outsourcar vi stora, omfattande, svåra renoveringar, för att ha tid till familj. Mindre renoveringar gör vi själva.

    Jag tror inte det är bra att outsourca allt. Jag tror inte att vi som människor mår bra av det (längre utläggning, men Jordan Peterson förklarar rätt bra mitt synsätt om att människor delvis är ”beasts of burden”) Däremot kan en del outsourcing underlätta livet, och ge utrymme för det som ger mest glädje. Den gyllene medelvägen 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är ju som alltid balansen som är nyckeln, att outsourca rätt saker och i rimlig grad så att man inte tappar bort livet i processen. Tycker det är fantastiskt att dessa olika service alternativ finns men det kan vara frestande att använda dom för mycket och att man på det sättet går miste om något. Det finns också en rätt härlig belöning med att göra något själv oavsett om det är en uppdatering av hemmet, en god måltid eller något annat tror som du säger att vi gillar att få ta i lite och så är det ofta en mycket tydligare belöning än vad många av oss får i arbetet där det är ganska diffust vad utfallet blir…

      Gilla

Lämna en kommentar