Life hacks, Mat

Fem ovanliga tips för en billigare matkasse – del 1 – små förpackningar!

Såhär under andra halvan av det som brukar kallas årets fattigaste månad tänkte jag att det kunde det väl vara på sin plats med några korta inlägg med tips som kan sänka matkostnaden, det gamla vanliga (laga från grunden, ät i säsong och kasta inget) har vi kört här några gånger så nu tänkte jag ta några av de mer okonventionella tipsen.

Det första är att handla små förpackningar! Va, kanske du tänker är det inte alltid billigare att handla storpack? Det enkla svaret på detta är Nej! Det beror på två saker, för det första är det relativt ofta den vanligaste förpackningen som är billigast på grund av att den säljs i större volym. Det betyder att om man jämför kilopriset är det inte ovanligt att man upptäcker att den mindre förpackningen till och med är billigare per kilo.

Men även om den mindre förpackningen har samma eller något högre kilopris kan det vara en besparing att välja den mindre. Det är nämligen så att väldigt många varor idag är förpackade på väldigt smarta sätt vilket ökar hållbarheten men detta gäller bara oöppnad förpackning. Ost, leverpastej, mejeriprodukter med mera håller nästan obegränsat länge om de är oöppnade men kan snabbt bli dåliga i öppna förpackningar. Detta gör att flera små förpackningar har potentialen att minska svinnet betydligt.

Små förpackningar kan helt enkelt vara både Svin- och svinnsmart! Imorgon kommer nästa tips i denna serie!

5 reaktioner till “Fem ovanliga tips för en billigare matkasse – del 1 – små förpackningar!”

  1. Jag har svart bälte i kilopris och kan säga att jag har endast 1 exempel på att kilopriset skulle vara billigare på mindre förpackning och det är grädde. Ibland(inte ofta) kan 3 dl grädde ha billigare kilopris än en 5 dlförpackningen för 3an är den mest sålda förpackningen. Men i övigt så ligger nog sanningen närmare att leverantörerna vill att man ska köpa mer och därför är kiloopriset billigare ju större förpackning.
    Det gäller dock, som du skriver, att använda den större produkten korrekt annar blir det dyrt.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar.

      Du har rätt den stora förpackningen är nog oftast billigare men förvånansvärt ofta handlar det om några få %. När det är erbjudanden är det oftast på den vanligaste förpackningen och då kan det vara nästan 2 för 1 och då är den större oftast dyrare än varorna på erbjudanden, gäller tillexempel ofta pålägg. På ost är det ofta samma kilopris på de olika förpackningarna (särskilt när det är erbjudande) då köper jag heller 5 små på totalt 3 kilo än två stora med samma vikt bara för att ta ett exempel. Den huvudsakliga vinsten ligger i minskat svinn och fräscha produkter men det blir också en i genomsnitt lägre kilopris om man är uppmärksam på erbjudanden.

      Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är bra både för plånboken, miljön och en allmänt bra känsla att minimera svinn:-)

      Gilla

Lämna en kommentar