Familjeliv, Fredagsfunderingen, Livsstil

Är du en Jerry eller en Bender?

Det har väl inte gått för någon att missa att vi åker mycket skidor på vintern, så härligt att ha hittat en aktiv fritid som alla i familjen gillar. När du läser detta är vi i vår andra hemma backe i Kläppen, och i helgen ska alla tre barnen tävla i sitt första SM.

Freeski är en sport där det finns ett stort mått av frihet och glädje hos alla som deltar och där fokus är på att utvecklas mindre på att vinna, vilket passar vår livsfilosofi och mentalitet. (Kul i sammanhanget är att en kolumnist i Aftonbladet menade att det inte var en riktig idrott just därför att alla verkade ha så roligt).

En rolig grej med skidåkningen är alla utryck som vi får lära oss som de olika kreativa namnen på olika trick men också hur man benämner de som åker backen. Två benämningar som vi inte hade någon aning om tidigare men som är väldigt användbara inte bara i backen är ”Jerry” och ”Bender”. Men vad är då det?

Jerry – är en åkare som inte är så duktig men som ändå ger sig ut i parken (eller svarta backen) med stort självförtroende och gör bort sig. Som jag tolkar det är det inte det samma som en nybörjare eller dålig åkare för dessa har oftast en självbild som matchar skickligheten. En Jerry tror sig vara duktigare än vad de är och hamnar därför i märkliga situationer i backen. Kommer inåkande från fel håll, blir hängande i liften med mera.

Mellansonen åker vanligtvis 6 dagar i veckan, skidorna var nya vid jul men inte längre. Han är långt ifrån ensam bland dom som åker mycket att ha olika typer av kreativa lagningar av sina grejer.

Bender – är en person som har den senaste och dyraste utrustningen i backen men har inte skickligheten att matcha nivån på utrustningen. Även de som åker mycket har bra utrustning men där ser man att grejerna är använda och att de olika grejerna är inköpta eftersom. De mest extrema Benders som syns har utrustning för många tiotals tusen kronor men helt utan repor och där vecken från förpackningen fortfarande är synliga på kläderna.

Personligen tycker jag att dessa uttryck är rätt användbara även i det övriga livet, det finns Jerry’s och Bender’s lite överallt, på arbetsplatsen, i politiken, på aktiemarknaden och så vidare. Själv är jag nog oftare en Jerry än en Bender.

När brukar du se dom? Vem är du?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s