ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Våra tips för den som vill vara långledig i Mexiko!

Det var över 4 år sedan vi var i Mexiko senast och det är rekord sedan jag om Maribel träffades och för henne är det nog rekord sedan hon föddes. Vi reser ju som vi brukar säga sällan men är borta länge men det här har blivit för länge för vår smak med 18 månaders försening.

Vi fick för lite sedan en fråga i en kommentar som vi inte kunde sammanfatta lite av våra erfarenheter från Mexiko och vad vi tycker man ska tänka på, vad saker kostar med mera.

Med reservation för att det var ett tag sedan vi var på plats så ska vi försöka ge några generella tips. Tänker att ni kan ställa följdfrågor här nedan eller på sociala medier så fyller vi på det här inlägget med mer info om vi kan svara.

Nedan följer några av våra tips:

Undvik det mest turistiga – som alltid är ju tipset för någon som ska besöka ett land att undvika det mest turistiga och tillrättalagda. Maten är godare och upplevelserna mer genuina på det sättet.

Maten på gatan är bra! – endast ett fåtal gånger har vi blivit riktigt sjuka av maten i Mexiko och det har ironiskt nog varit efter att vi har varit på lite finare restauranger. Även om det är svårt att bevisa så tror jag att det beror på att de som serverar mat på gatan oftast är familjer som är beroende av sina stamgäster för sin överlevnad och de är därför väldigt noga med hur maten tillreds även om den är av enklare typ.

Halva priset på allt – många gånger kommer man känna igen prisnivån på etiketterna i affären. Men den Mexikanska peson har under senare år oftast handlats på nivån kring 0,5 mot kronan. Det innebär att det mesta är halva priset eller mindre. Det som är dyrt är sådant som är (eller upplevs som) europeiskt eller amerikanskt och därmed finare men oftast sämre.

I stan utan bil – utanför med bil (buss) – Mexikanerna är väldigt bilburna och på det sättet påverkade av USA men är man i en stad skulle jag säga att det oftast är bättre att vara utan egen bil. Vi har alltid gått, åkt buss och taxi och på senare år har även Uber kommit till vilket är ännu enklare och funkar jättebra. Ska man utanför stan då kan egen bil vara ett bra alternativ för annars är det svårt att ta sig runt. Om man ska mellan städer finns det även väldigt fina turistbussar med hög standard som är ett bra och prisvärt och bekvämt alternativ.

Res med tid – vi rekommenderar alltid att man stannar länge om man reser långt. Till Mexiko skulle vi rekommendera minst 2 månader. Förutom tiden på plats så kan det vara värt att fundera över att ta några dagars eller en veckas stopp i till exempel USA och se något efter vägen också. Det innebär att själva resan blir mer av en upplevelse och mindre stressad på köpet.

En samling bilder från vårt senaste besök vintern 2017/18. Då delade vi vår tid mellan stan och havet men den här gången på sommaren blir det nog mer tid i stan där det inte är lika varmt.

Hjälpsamma och oorganiserade – Mexikaner är generellt sett mycket hjälpsamma och ganska oorganiserade. Det betyder att du kan förvänta dig väldigt bra service var du än vänder dig men att du inte kan vänta dig att Cafét eller butiken öppnar klockan 8 på morgonen bara för att det står så på dörren.

Hyr med kök – det är kul att testa på maten på gatan och på restaurang men det är också bra att ha ett kök hemma så det är alltid värt att hyra boende med kök när man reser länge. Det är också roligt att botanisera på den lokala matbutiken, besöka mejeristen, fruktmarknaden och slaktaren och sen laga mat hemma.

Var uppmärksam på väder/säsong – Mexiko är ett stort land så temperatur och väder skiljer sig mycket både mellan norr och söder, men också mellan inland och kust, lågland och berg. Flera städer ligger på hög höjd vilket innebär ett annat klimat. Det kan vara värt att kolla upp hur det ser ut på de platser dit man tänker åka så att man inte åker under ”fel” säsong vilket kan vara både att det är för kallt och för varmt, eller till exempel orkansäsong. När vi åker nu till sommaren som exempel tänker vi inte vara så mycket ute vid havet för där är det som lokalbefolkningen säger ”varmt som i helvetet” under den tiden.

Trygghet/Säkerhet/Försäkring – få länder i världen är så trygga som Sverige så det är ju nästan alltid högre risk att resa iväg. Vi har dock inte generellt känt oss speciellt oroliga på plats i Mexiko. Största akuta risken bedömer vi som trafiken i stan. Sen bör vi som besökare vara uppmärksamma på att inte i för hög utsträckning verka som vi har massa pengar. Hyr en enkel bil, ha inte på dig saker som är (eller verkar vara) dyra etc. Det finns stora skillnader även inom Mexiko och det finns många som är rika så som vanlig medelsvensson kommer du inte sticka ut som ”rik” däremot kommer det ju synas att du inte kommer där ifrån. Man behöver en sjukförsäkring som täcker resan, vi har 60 dagars reseskydd i vår hemförsäkring. Innan vi hade det tog vi en extra försäkring med hög självisk men också högt maximalt ersättningsbelopp om vi behövde mer omfattande vård eller transport hem.

Som sagt är detta bara några av de punkter som jag kom på spontant när jag satte mig ner och funderade, det finns säkert mycket mer och ni får gärna ställa frågor här nedan om ni undrar över något så fyller vi på med mer i det här inlägget eftersom!

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s