vår ekonomi

Vår ekonomi – Vinter = långt över budget, vad hände där?

Sedan december 2020 har vi följt upp och redovisat vår ekonomi säsongsvis, detta därför att vi märker att det är det bästa sättet presentera ekonomin på ett rimligt sätt.

Den gångna vintern var den dyraste säsongen på mycket länge och hela 45% över budget på grund av fem saker = energipriser, skidor, skidor, skidor och skidor.

Energipriser – syns i två kostnadskategorier nämligen boende och transport där både elen som värmer och lyser upp vårt hus och kostnaden för bränsle till bilen blev dyrare. När det gäller bilen råkade det också vara under den säsongen när vi kör som mest.

Skidor (1) – Vi har köpt mer utrustning än vanligt i år, nytt till barnen som kör hårt och begagnat till oss. Vi har tyvärr fått göra några ”panikköp” under säsongen när barnens skidor som nyligen var nya helt enkelt gav upp av tuff användning.

Skidor (2) – Vi har säsongskort i två anläggningar och i den ena blev de i år dyrare. Vi har även tävlat i en tredje backe vilket innebar extra kort den helgen.

Sista timmen på säsongen, ser redan fram emot nästa!

Skidor (3) – Boende under tre skidhelger har varit dyrare än tidigare säsonger då det varit otroligt fullbokat den här säsongen och svårt att hitta bra erbjudanden ens under det som annars brukar vara långsäsong mellan loven.

Skidor (4) – diverse…värmestugorna var stänga i början av säsongen på grund av restriktioner och det var kallt vilket innebar lite mer restaurangmat. Barnen har tävlat tre gånger med avgifter för det.

Kostnader för skidåkning syns i kategorierna Transport, Barn, Fickpengar och Övrigt. Viss del av detta har varit oturligt eller tillfälliga avvikelser i pris. Framförallt beror det dock på att vi åkt otroligt mycket skidor vilket är helt självvalt. 11-åringen som åkt absolut mest har över 80 skiddagar i år, följt av 13-åringen på kring 70 och oss andra tre på kring 50.

Tror att denna säsong på vissa sätt var extrem men vi kommer nog de närmaste åren ha en kostnadsnivå under vintern som överstiger det långsiktiga snittet som vi ändå tror på över tid.

Hur har det sett ut med er ekonomin under vintern? Vad har ni valt att göra och vad har drabbat er ofrivilligt? Hur mycket har höga energipriser (eller andra priser) drabbat er?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

4 reaktioner till “Vår ekonomi – Vinter = långt över budget, vad hände där?”

  1. Hej och tack för din fråga,

   Vi åker i Granberget som är vår lokala backe i Leksand, så åker vi i Kläppen som ligger 13 mil från oss och har Sveriges bästa park. I år var vi även en helg och tävlade i Järvsö.

   Gilla

 1. Gillar att ni visar er budget undrar: ”Fickpengar” är det samma post för föräldrarna som posten ”Barn”?

  Gilla

  1. Hej och tack för din fråga,

   Ja fickpengar är våra egna pengar för allt som inte ingår i någon annan kategori. I första hand kläder, nöje och kaffe/restaurang.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s