ekonomisk frihet, vår ekonomi

Hur går det för er ekonomi nu?

Med osäkra ekonomiska tider kommer fler och fler frågor kring hur vi hanterar vår ekonomi nu. Hur går det med investeringarna? Hur hanterar vi ökade kostnader? Kanske undrar man om vi fortfarande anser oss vara ekonomiskt fria även i den nuvarande motvinden eller så letar man tips för den egna ekonomin, hur som helst är det ett intressant ämne att fundera lite kring.

Vad gäller våra investeringar så har värdet på dessa efter att ha ökat under de första fyra åren sedan vi lämnade ekorrhjulet 2017 nu gått ner igen under 2022. Det gäller främst de investeringar i aktier som vi har både i den extra pension vi satt undan och i det kapital som vi lever på fram till pensionen blir tillgänglig. I och med att vi inte frestades att höja våra omkostnader i den omfattning som det ökade kapitalet hade tillåtit under de goda åren så har vi nu marginal att hantera den här nedgången också.

Om ni vill ha reda siffror så var vårt totala kapital kring 7 miljoner (motsvarande ca 29 år med dåvarande årsutgifter på 240 000 kr) när vi lämnade hjulet. Kapitalet ökade sedan fram till början av 2022 till 9 miljoner (ca 35 år med årsutgifter 260 tkr) för att nu vara nere kring 8 miljoner igen ( ca 27 år med högre årsutgifter på 300 tkr).

Våra investeringar i den portfölj som vi lever på fram till pensionen blir tillgänglig har gått ner betydligt mindre index ( genomsnitt på börsen som helhet) medan pensionskapitalet har minskat ungefär i linje med index.

Portföljen som vi lever på just nu är medvetet utvald för att var stabil och inte för att ge maximal avkastning kortsiktigt. Än så länge verkar det fungerar och den är i stort sett oförändrad sedan samma tid förra året när mycket har gått ner. Här jämfört med Stockholmsbörsens OMX index. Utöver portföljen har vi cirka 2 årsutgifter utanför börsen för att var än mindre känsliga för kortsiktiga svängningar.

När det gäller kostnader så har vi sett dessa öka under året och vi räknar nu med att vår budget som 2017 var 20 000 kr i månaden och som ökat till 22 000 kr till och med 2021/22 nu behöver öka till kring 25 000 för detta och nästa år. Ökningen är i ungefär lika delar beroende på högre priser och på egna val kring t ex barnens idrotter som kostar lite mer nu när de är äldre.

Vi har inte gjort några stora förändringar men lite gör vi:

 • Vi är ytterligare lite mer noga med vår energiförbrukning både när det gäller hushållsel och uppvärmning samt transport. Den grundläggande sparsamheten är redan inbyggd i ett relativt litet boende med en effektiv uppvärmning med hjälp av värmepump och stödeldning och en livsstil där vi behöver ganska lite biltransporter. Vi kan dock helt klart vara lite mer noga med detta (släcka lampor, sänka temperatur i gäststugan när ingen är där, samåka mer etc).
 • Matpriserna har också ökat märkbart men vi har inte ändrat sättet vi äter så mycket men med en grundläggande medvetenhet så byter vi ut råvaror som blivit mycket dyrare mot andra alternativ som inte gått upp lika mycket.
 • Räntan har gått upp men eftersom vi har ett relativt litet lån på boendet och dessutom har en del pengar utlånat så drabbar det oss ganska lite.
 • Övriga kostnader märker vi ännu inte av så mycket kanske för att vi ofta köper begagnat, reparerar och lånar/hyr. Inte för att vi äter/fikar ute så ofta men det kan hända att det blir ytterligare lite mindre i tuffare tider.

Grunden för att klara sig bra i dåliga tider läggs bäst i goda tider, hade vi till exempel lagt oss till med högre kostnader under de senaste relativt goda åren hade vi varit nära eller till och med förbi marginalen i nu i dagens läge.

Samtidigt kan en kris vara ett uppvaknande för någon som inte tänkt i dessa banor tidigare. Ett utmärkt tillfälle att ta tag i sin situation. Spartipsen som vi har sammanfattat framförallt i vår första bok ”Ut ur ekorrhjulet” är ännu mer relevanta idag och livsstilen som vi utvecklar i den anta boken ”Lev lokalt” lika så.

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Detta var några av mina första nedskrivna funderingar kring dessa frågor som har en mängd olika bottnar och perspektiv, ställ gärna följdfrågor så svarar vi i kommentarerna och/eller i ett framtida inlägg. Vi hörs snart igen!

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

7 reaktioner till “Hur går det för er ekonomi nu?”

 1. Intressant! Jag tycker inte heller att krisen påverkat oss speciellt mycket ekonomiskt. Visst, kaffet har blivit dyrare, elräkningen var högre, men inget som får vår ekonomi i gungning. Snarare så att det känns skönt att veta att vi hanterar det – vi klarar en elräkning på 3000 kr och även 10 000 kr om det skulle vara så.
  Vi alltid försökt hålla låga kostnader, amorterat ned lån ordentligt och lagt undan en rejäl buffert. Men det gjorde vi också under de goda tiderna. Det kanske är det som är grejen, är man förberedd och sparat och gnetat har man igen det nu:)

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Visst är det en skön känsla att inte behöva vara kortsiktigt orolig för sin ekonomiska situation. Samtidigt kan jag känna mycket för de speciellt unga personer som kanske inte riktigt förstått att räntor kan gå upp eller att elpriser varierar kraftigt. I teorin borde förstås alla förstå det men tror det är svårt att verkligt ta till sig om man aldrig varit med om det under sitt (vuxna) liv. Förhoppningsvis kan vi som har balans i ekonomin vara en stabiliserande faktor som också hjälper dom som har det tuffare just nu.

   Gilla

   1. Ja, egentligen är det ganska förfärligt att regeringarna som suttit senaste 20 åren tillåtit såpass stora utlåningar och prisstegringar på bostadsmarknaden.
    Det ät inte lätt som ung (och äldre!) att inte ryckas med i låne- och konsumtionsspiralen när ”alla andra” köper nya bilar, telefoner, hus mm.

    Tycker det är lite konstigt att ”inflationen” i huspriser inte har räknats med i något slags inflationsindex. Månadskostnaden på ett hus har ju inte ökat så mycket men inköpskostnaden relaterat till lön har jag gått upp många gånger om.

    Tycker att ni gör ett bra jobb att visa att det finns alternativa sätt att leva och hantera sin ekonomi!

    Gillad av 1 person

 2. Intressant med siffror, blir mer konkret och lättare att relatera till. Verkar som att folk räknar på lite olika sätt när man ska räkna ut vad en vanlig månad kostar. Fru Efficient Badass skrev i näst senaste inlägget (”Är jag FIRE”) att hon (plus hennes kostnader för barnen – hon har inte gemensam ekonomi med sin man) gör av med ca 13 000 – 15 000 i månaden, men att barnen har en fond som hon använder ”till allt som är utöver mat och annat löpande. Språkresor, tandställning, körkort, datorer, mobiler etc”, det räknas alltså inte in i hennes kostnader. Finns det något som inte ingår i er familjs 25 000kr i månaden-utgifter?

  Jag har bara ett litet barn och har gemensam ekonomi med min sambo, så vi provar att bara leva på en lön i nuläget och vänta med att ta ut föräldrapengen tills Lillan fyllt ett och man behöver ta ut pengar för att skydda SKI. Hittills har det gått bra, men när jag räknar vad vi gör av med i månaden räknar jag alltså rubbet (även stora engångskostnader som begagnad barnvagn) för att veta om det funkar eller om vi börjar gå back.

  Ni inspirerar mig att dra ner på kostnaderna och ”köpa” ledighet istället, hoppas att vi kan fortsätta leva ”ett bättre liv till halva priset” även när Lillan blir äldre och kostar mer än hon gör nu! Skulle vara kul med ett inlägg på temat barn och kostnader som förändras, tycker framtida kostnader har blivit mycket svårare att förutspå sedan jag fick barn.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har också en fond som vi sparar tillsammans med barnen, denna består av barnbidrag som för oss är totalt 4480 i månaden. Dessa pengar används endast till längre resor som när vi åker till Mexiko för att hälsa på familjen där någon gång var 3:e år och om vi där emellan väljer att åka på långresor inom Europa. Fokus för oss är att de ska få med sig det spanska språket och den mexikanska kulturen vilket är den del av deras bakgrund.

   Det finns många som sätter undan barnbidraget för att ge till barnen när de blir äldre men där känner vi att vi hellre ger dom detta för de pengarna som de får varje månad.

   Kul att höra att ni inspireras och hoppas att jag kunnat svara på dina frågor, men om du har ytterligare undringar så ställ gärna fler:-)

   Gilla

 3. Jag inspireras av er avslappnade hållning till kapital kontra utgifter osv. Själv gjorde jag fire för ett par år sedan men trots att min fru fortfarande jobbar och att jag drar in en del på mitt ”hobbyföretag ” så tycker jag ibland det känns lite tunt på kontot relativt de ökande kostnaderna. Det är svårt att slå av på takten och glida in i friheten. Det som stökar till det är också att vi har börjat göra av med mer pengar pga att vårt överskott är större nu. Men det tenderar ju bara att ta oss längre ifrån att verkligen förlita oss på kapitalet in i framtiden. Fri på pappret visade sig vara svårare än att bli fri i sinnet…..men vi jobbar på det.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Spännande reflektioner kring att vara fri på pappret men svårare att bli fri i sinnet. Tror att du har helt rätt i det och jag tror också att frihet per definition är mer av en känsla än en matematisk realitet. Självklart måste ekonomin gå ihop varje månad men sen är det ju väldigt många subjektiva faktorer kring hur mycket säkerhetsmarginal man känner sig bekväm med och hur bra man är på att känna förnöjsamhet med den nivån man lever på så att man inte känner behovet av att konsumera upp nytt utrymme som uppkommer.

   De första fem åren som vi båda var fria tog vi inte ut ett öre ur vår lilla hobby verksamhet och vi har bara ökat budgeten i linje med inflationen detta trots att kapitalet har växt. Nu har vi tagit lite utdelning för att köpa en ny bil som vi tänker oss att hyra ut men som också gör det möjligt för oss att ta med barnens vänner när vi åker skidor, och vi har även gjort några uppdateringar på huset som kommer göra det smidigare att hyra ut när vi inte är hemma. Tror att det kan vara en bra princip om man har extra pengar att inte lägga dom i ”korvkassan” utan använda dom till något med bestående värde som kanske till och med höjer värdet på en tillgång.

   Som du ser drar detta igång en del tankar men i slutändan handlar frihet som sagt om en känsla och mindre om matematik…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s