ekonomisk frihet, Lev lokalt, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Reflektioner vid halvtid 2022 – kick-off!

Ni som läst bloggen ett tag vet att vi vår och höst ser till att ha en gemensam kick-off för att fundera över vilka intentioner (mål) vi har på kort och lång sikt och utvärdera det vi gjort sedan sist. Den här gången fick det bli en heldag som började med frukost, via promenad och lunch till avslutning med ett SPA-besök på eftermiddagen. Hela dagen pratade vi om våra intentioner framförallt på kort sikt och vad vi gjort hittills i år.

För att påminna om vad vi bestämt oss för att prioritera det här året så har vi nedanstående tabell från höstens kick-off.

På många områden har vi gjort det vi hade tänkte oss och vi skulle nog på det stora hela säga att vi promenerar genom livet i linje med våra intentioner. På några områden har det dock gått sämre eller vi tycker att vi behöver uppdatera. Sammanfattar nedan:

 • Ekonomi – vi tror att det blir svårt att nå helårsbudgeten på grund av en del egna val (till exempel mer skidåkning) men även högre energikostnader som vi tror kommer synas på helåret. Vi lyckas inte heller involvera barnen riktigt som vi vill/hoppas.
 • Personlig utveckling – Vi känner båda att vi skulle kunna bli bättre på att utnyttja friheten, göra saker bara för oss själva på fria dagar. Vi tror att bättre uppdelning och planering kan hjälpa med detta.
 • Hälsa och kost – även här tycker vi det är svårt att verkligen få in barnen kring maten däremot har de varit aktiva under alla säsonger.
 • Socialt – släkt och vänner – blir mycket kring barnens sporter/aktiviteter och beroende av säsong. Vi kan bli bättre under hösten att gå på tex föreläsningar med mera.
 • Semester/Sommarlov/Barn – enligt plan.
 • Hus och hem – enligt plan under vinter/vår/sommar. Hösten börjar också klarna med altandörr, nytt sovrum, tvättstuga och trädgårdsvecka. Svårt att få in barnen ordentligt, känns inte som de riktigt förstår vad vi gör.
Sedan skidsäsongen tog slut har det varit fullt fokus på att renovera taken på stugan och garaget.

Två generella svagheter kunde vi också hitta i våra mål, som vi vill lägga in framöver

 1. Vi har en gemensam verksamhet och vi ser nu när vi kommer arbeta i den båda två att vi nog behöver lite gemensamma mål för den också. Kanske en ny kategori till nästa år. Vår ”verksamhet” är ett livsstilsföretag och kan både vara uthyrning av vårt privata hem och bil vilket ger oss en privat inkomst, eller försäljning av varor och tjänster i vår firma.
 2. Ledande värderingar eller principer – när vi sparade oss till friheten så hade vi ett tydligt långsiktigt mål mot vilket allt kunde vägas och där enskilda små steg kändes meningsfulla för att de var del i något större. Nu har vi inte samma tydliga mål och vill inte ha det heller men däremot vill vi ersätta målet med ett antal värderingar som styr hur vi gör val. Vi tänker att dessa är tre L = Lustfyllt, Lärorikt och Lokalt. I lokalt lägger vi både in betydelsen nära men också enkelt/sparsamt. I bolaget lägger vi även till ett fjärde L nämligen ”Lönsamt” något som bara gäller där.

Lustfyllt, Lärorikt och Lokalt

Nya ledord för våra prioriteringar framöver.

Inte så utförligt den här gången helt enkelt för att vi har begränsat med tid inför Mexiko resan som är en av de större grejerna vi gör i år! Kommentera gärna om ni har några kommentarer eller funderingar, eller vill berätta hur ert 2022 sett ut hittills?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

6 reaktioner till “Reflektioner vid halvtid 2022 – kick-off!”

 1. Alltid inspirerande att läsa era tanker och planer framåt. Hur involverar ni barnen i planeringen. De är med i själva planen som så men är de med i kick-offen?
  Det för så klart med sig vissa utmaningar ;).

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du gillar det vi delar. Barnen är inte med på kick-offen på så sätt kan man kanske säga att det är privatlivets motsvarighet till en chefskonferens där de stora dragen dras upp. Sen försöker vi (och lyckas ibland) involvera barnen i de lite mindre besluten. Vad ska vi göra på semestern? Vad vill du laga för mat till middag? Ska vi lägga pengar på en större bil så fler kompisar kan följa med och åka skidor?

   Gilla

 2. Jag slås igen av hur imponerande det är med månadsbudget på 22 000kr. Delar ni med er av den i detalj någonstans? (Vet att den tas i stora drag i böckerna).

  Lyssnat på båda era böcker 2 gånger vardera. Så inspirerande och jag tar med mig något nytt varje gång.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s