ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil

Allt är möjligt – men inte samtidigt!

Något som all mer har klarnat för oss de senaste åren är hur mycket av det vi vill göra som vi kan åstadkomma om vi gör det enkelt och inte försöker göra allt på samma gång. Vi inser allt mer att vi behöver prioritera en sak åt gången både i det korta perspektivet och i det lite längre.

I det korta perspektivet kan det vara att sätta av en vecka för ett större hemmaprojekt eller så lite som en timme för att skriva klart en text. I viss fall kan det handla om att ha saker att göra både inne och ute och låta vädret styra istället för att kämpa emot och försöka göra fel sak på fel dag.

I våras tog vi lite mer än en vecka för att riva gamla tak och rengöra gamla takpannor för att sedan få hjälp av en snickare att lägga nytt tak på både garaget och stugan. 80% återbruk och en intensiv insats som gjorde stor skillnad.

Den 20:e september föreläser vi på biblioteket i Sala på temat ”Ett lokalt liv utanför ekorrhjulet”. Fri entre men begränsat antal platser, mer info på länken.

Detta kan låta vansinnigt enkelt men ibland är det svårt, det är lätt att sätta igång för mycket när man blir otålig…eller att inte göra någonting då det är svårt att välja mellan allt kul. Vi har under många år haft en plan över året där vi även delar in året i några säsonger, vår budget är också per säsong (dec-mars = vinter, april-juli =vår/sommar och aug-nov = höst).

Bor du i Leksand med omnejd eller ska besöka vår vackra trakt och behöver en stor bil några dagar så går det bra att boka vår via plattformen GoMore. Det blir en inkomst för oss, billigare för den som hyr och försäkring och mobilitet löses via plattformens försäkring. Win-win-win

Nu är det 5 år sedan vi steg ut ur ekorrhjulet vilket vi gjorde som en familj med barn som fortfarande var ganska små och vi var nyinflyttade i huset och i Leksand. Nu har 5 år gått och ser vi tydligt att vi är på väg in i en ny fas, det blir också tydligt att om ytterligare 5 år har det troligen förändrats väldigt mycket igen.

Sedan ett tag tillbaka känns det inte som vi har några små barn längre, den yngsta är 9 år och klarar sig bra på egen hand till skolan eller till träning fixar sin egen mellis och packning till övernattningen etc. Samtidigt har vi ju fortfarandet tre barn hemma och behövs ju såklart där som stöd. Detta betyder tre saker:

  1. Vi kan återigen lägga mer tid på egna projekt eftersom barnen klarar sig bra själva under långa tider.
  2. Vi är på hemmaplan i Leksand med omnejd mycket för att barnen vill vara med sina kompisar.
  3. Skidor är ett stort gemensamt intresse vintertid och vi lägger väldigt mycket tid och en del pengar på det – eftersom alla gillar det tror vi det kommer hålla i sig flera år till.

Utifrån detta har vi tagit några beslut för de kommande fem året kring prioriteringar. Som vi berättade efter vår senaste kick-off kommer vi använda vår egen tid till att göra det som är lustfyllt och lärorikt (och ibland också lönsamt), vi har bestämt oss för att genomföra några medelstora och lite större förbättringar av boendet som gör detta bättre för oss men också bättre för uthyrning. Vi har också köpt en större bil med 9 sittplatser även den för att möjliggöra fritiden men vi hoppas också kunna hyra ut den.

En dörr direkt från köket ut i trädgården, ett relativt litet ingrepp som gör stor skillnad.

När vi tittar 5-10 år längre fram så finns det ju en tid när ett, två och till sist alla tre barn blir vuxna och flyttar ut, och då uppkommer andra möjligheter att göra annat vi har på vår önskelista men just nu är det fokus på de närmaste fem åren och allt fantastiskt de har att erbjuda.

Hur ser din frihetliga femårsplan ut? Vad prioriterar du idag, imorgon, nästa år och om tio år?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

17 reaktioner till “Allt är möjligt – men inte samtidigt!”

  1. Våra barn är 4 och 6, så de kommande fem åren blir främst fokuserat på att ta hand om och umgås med dem. Engagera oss i skola och förskola. Jobba 80% på jobb som är givande och inte kräver någon övertid. Åka skidor på vintrarna, då hela familjen älskar det. Ta hand om vårt hus i Stockholm och landställe (gård i Dalarna). Odla. Det blev ganska mycket!

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Låter som en härlig samling prioriteringar, möjlighet skulle jag rekommendera att ni flyttar till Dalarna istället för att ha kvar de där huset i ”kungsbodarna” 🙂

      Gilla

  2. Jag har varit ifrån ekorrhjulet nu i snart 9 år och sakta men säkert så börjar jag längta tillbaka. Jag längtar efter att låta hemmet vara hemmet och jobbet vara jobbet. Det har börjat bli olusfyllt och ostimulerande att göra allt hemma och själva. Nu kan vi längta efter att ha däcken på däckhotell, någon som städar och tvättar fönstrena, att inte optimera alla inköp, slippa basera maten på kampanjer och fynd, resa och äta på restaurang med gott samvete osv. Livets alla faser alltså. Allt detta som vi nu är trötta på var det som vi drömde om innan.

    Gilla

    1. Det var faktiskt precis samma sak med vår lantliga period i levet. I 10 års tid älskade vi att bo på landet. Älskade allt vad det innebar men sedan bit för bit insåg man bristerna. Det kändes i början ekonomiskt smart att bo på landet men det visade sig bli svindyrt och jobbigt att göra allt själv och köra till precis allting. Det var faktiskt inlägg på den här bloggen i slutet av 2017 och början av 2108 som tog upp (indirekt eller direkt) om fördelarna med att bo och leva lokalt som vi gjorde att bestämde oss för att flytta in i samhället för 4 års sedan. Plötsligt var det vi tidigare föraktade det bästa vi visste och när vågskålen väl tippade över så kändes allt med att bo på landet ”korkat”. Sånt här gör mig ödmjuk inför allas olika faser och val i livet.

      Gilla

      1. Det här har jag funderat en del på också. Jag hoppade av ekorrhjulet för tre år sedan och har gått igenom flera faser redan. Initialt tänkte jag att jag skulle vara helt ledig och pyssla med hobbies. Jag kände snabbt att det skulle inte stimulera mig tillräckligt så då startade jag en byggfirma eftersom jag gillade att snickra. Nu jobbar jag mer än någonsin med det och trivs ganska bra förutom att det ibland känns som att jag är inne i ett nytt ekorrhjul och lika gärna kunde stanna i det gamla. Det är absolut mer stimulerande att jobba med det man valt själv men jag saknar faktiskt en del av mitt gamla jobb med kollegor och sammanhang.
        Jag har nu tänkt att jag ska försöka jobba 3-4 dagar i veckan med mitt företag och sedan frigöra lite tid till att ta gigg-jobb av olika slag. Jag tror att det skulle passa mig bra att få stimulans från olika håll men att välja själv vad ska ska hoppa på och ibland välja att vara lite ledig som då känns lyxigt.
        Människan är väl skapt att hela tiden längta efter något man inte har och det ska man kanske vara ödmjuk inför.

        Gilla

      2. Hej och tack för din kommentar,

        Du har nog rätt att vi ofta längtar till något annat, det kan vara så enkelt att man längtar efter helgen i veckan och efter veckan på helgen. Helgen är skön därför att man inte har så många tider att passa med skola, träningar etc. medan veckan är skön just därför att barnen har skolan och träningarna och det gör det möjligt att göra saker som man själv vill göra oavsett om det är pyssla om hus och trädgård eller om det är arbete eller utbildning.

        Jag tror personligen att det finns en balanspunkt att hitta där man får lagom av allt, men den är omöjlig att uppnå om man tänker sig att man ska jobba halva dagar, eller halva veckor hela tiden, istället uppkommer den när man är flexibel och får lagom av allt över en längre period säg ett år. Intensivare perioder följs av lugnare perioder och så vidare. Vill man arbeta med något spännande måste man ställa upp när det gäller men om det går åt båda hållen och uppdragsgivaren är flexibel under andra perioder så är det OK, så tänker jag.

        Skulle vara intressant att höra vidare hur du reflekterar och vilka förändringar du gör framgent!

        Gilla

      3. Hej och tack för dina kommentarer,

        Mycket intressanta reflektioner. Det finns ju många mellanting som kan vara lätta att glömma bort, till exempel som du nämner att bo på en mindre ort istället för ”på landet” eller ”i stan” kan bjuda på en bra balans mellan tillgång till utrymme och natur medan man samtidigt har all viktig service kring sig och kan leva lokalt. Människor har i alla tider levt i olika former av byar och att bo ensam längst ut på en väg har egentligen varit rätt ovanligt.

        När det gäller arbete tänker jag tvärt om, vi har arbetat (och utbildat oss) under hela tiden sedan vi hoppade av men med lite olika takt både mellan år men även mellan veckor, jag har till och med arbeta heltid under några korta perioder. Känner att när man hittar balansen så får man det bästa av båda världar. Min poäng är att det behöver kanske inte vara en motsättning där man behöver vara inne i ekorrhjulet eller ställa sig helt utanför, det kan också vara en situation där man tidvis arbetar mer intensivt för att sedan har lite lugnare perioder.

        Skulle gärna höra mer om ni har funderat på att kunna stå med en fot på varje sida och få det bästa av två världar?

        Gilla

      4. jag har lite av både kan jag tycka, som frilansare. Det är därför jag inte riktig gillar så absoluta begrepp som FIRE, ‘hoppar av ekorrhjulet’ (framför allt pga att ha barn är egentligen en typ av ekorrhjul i alla fall) och ‘sluta jobba’

        Gillad av 1 person

      5. Hej och tack för din kommentar,

        Det finns två problem med ekorrhjulet det ena är bristen på (upplevd) riktning och att det ofta snurrar för fort. Att ha barn (eller att ha ett jobb) är inte det samma som att vara i ett ekorrhjul däremot kan det bli ett om man packar in för mycket och bara springer på. Håller med om att det där med att ”sluta jobba” eller ”FIRE” ibland kan bli trubbiga begrepp. Det man egentligen vill få in är att man kommer undan att det är obligatoriskt att jobba mycket bara för att dra runt livet.

        Frilanstillvaron, gig, deltid etc är bra exempel på skillnaden faktiskt, kan vara enormt fritt för rätt person som har koll på sin ekonomi men är väldigt stressigt för någon annan som ständigt känner sig jagad, behöver ta uppdrag som man egentligen inte vill ha eller inte får tillräckligt med uppdrag för att få ekonomin att gå runt.

        Gilla

      6. Här kommer du in på min nästa fundering. Att jag som har utbildat mig och var höginkomsttagare plötslig blev städare, vaktmästare, trädgårdsmästre och hushållerska hemma istället för mitt stimulerande arbete på jobbet. Kom ihåg att det var valfritt så att vi inte hamnar i jämställdhetsdiskussioner. Jag har också testat på olika jobb för att har varit nyfiken som tex lärarvikarie, kontaktfamilj, fritidsgårdsledare. Frihetskänslan är ju att jag styr det helt på mina villkor men det slår mig nu allt oftare att jag har ju andra förutsättningar i livet. Jag har både utbildning och kapacitet att göra något större. I slutändan är det ”bara” tiden som ett ekorrhjul tar i anspråk som är det negativa. Jag börjar förstå nu att jag kan kanske säga upp mig från mina andra jobb istället för ekorrhjulsjobbet och ersätta med andras tjänster. Då syftar jag på städerska, fönsterputsare, någon mat-tjänst, trädgårdstjänster osv. Nu är det lätt att hamna i funderingar om polarisering i samhället. Men bortsett från det.
        Om man kör till ekorrjobbet och struntar i matlåda och gör livet generellt enklare överallt så framstår det just nu som ett härligt liv.
        Det livet kan ändå rimma med hållbarhet. Det behöver inte betyda att man ska köpa mycket eller slänga mycket. Bara att man ska köpa mer tjänster som gynnar andra.
        Men det är kanske konstrasterna jag jagar. När jag ögnar igenom mitt inlägg så framstår jag lite bitter tycker jag. Jag har lite att fundera på.

        Gillad av 1 person

      7. Hej och tack för din kommentar,

        Ska man leva maximalt sparsamt så ska man såklart inte ta hjälp med något som man kan göra själv men om man vill ha hög livskvalitet så väljer man istället selektivt vad man tar hjälp med. Även här finns det ju många olika nivåer och gråzoner mellan att göra allt själv och att outsourca allt till andra.

        När du säger att du har utbildning och kompetens så tänker jag spontant att du som inte behöver ett heltidsjobb för att dra runt din ekonomi (som jag tolkar det) kanske kan vara en fantastiskt resurs någonstans som till exempel kan hoppa in och göra viktiga insatser vi arbetstoppar utan att för den sakens skull göra anspråk på att vara tillsvidareanställd? Olika typer av interimslösningar efterfrågas ju inom många branscher. Under perioder som du jobbar lite mer kanske du även köper en del service för att göra live enklare och då med fördel sådant som du inte gillar att göra. Sen får du lite lugnare perioder jobbmässigt och då gör du en del själv också och då är det roliga kvar om det nu är att fixa med huset, bilen, trädgård eller något annat. Då är detta också ett välkommet avbrott efter en intensiv jobbperiod. Bara en tanke och var och en gör ju som den vill, fördelen med det du lärt dig under din tid som fri är ju att du vet att det alternativet finns den dag jobbet/ekorrhjulet börjar kännas tråkigt igen…om det gör det..

        Gilla

    2. Tack för att du orkar kommentera! Jag önskar att det fanns mer deltidstjänster inom lite mer kvalificerade branscher. I min bransch som är bygg- och anläggning kan jag inte se någon deltidstjänst på tjänstemannasidan. Det handlar om dyra licenser på datoprogram och att en arbetsgivare vill få ut max av varje anställd. Möjligen om man blir någon specialist som blir inkopplad som konsult. Men där är jag inte.
      De jobb man kan hoppa in och ta toppar blir generellt de okvalificerade och lågbetalda jobben.

      Gillad av 1 person

  3. Hej!
    Tänkte se om ni skulle vilja skriva ett inlägg kring allt som händer inom svenskarnas ekonomi och er ekonomi just nu? Dvs hur tänker ni kring inflationen, matkostnader, elbegränsningar, bostadslån, bensin, och kanske främst om ni har gjort någon förändring i er portfölj på börsen?
    Hur mycket tar ni ut från er portfölj till sparkontot nu?
    Mvh Maria

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det korta svaret är att vi gjort mycket lite förändringar på grund av det nuvarande läget. Vi kommer återkomma i något inlägg framöver med mer tankar kring allt detta som fyller så mångas tankar just nu hoppas inom kort. Vi har även varit haft vår höst kick-off under veckan och där tänkte vi en del på detta. Återkommer:-)

      Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi har inte slutat med bloggen men däremot är vi ojämna på att uppdatera. Idag finns en nytt inlägg och vi har lite sug efter att skriva mer igen…hoppas det kan bli så också!

      Gilla

Lämna en kommentar