ekonomisk frihet, Familjeliv, Life hacks

Back to basics – prata ihop er och dra åt samma håll!

Då var det dags igen för ett inlägg i serien back to basics, tidigare inlägg hittar du här!

På torsdag lunch till lördag morgon den här veckan åker vi på vår årligt återkommande höst kick-off där vi utvärderar året som gått och funderar över vad vi vill göra under det kommande åren och på lite längre sikt. Förra året hade vi kick-off i oktober och här kan ni läsa vad vi funderade över och kom fram till då. Ungefär halvvägs gör vi en liten uppdatering, just i år gjorde vi väldigt små justeringar så det blev inget separat inlägg på det men vi hade en liten konferensdag under sommaren.

Vår gemensamma kick-off är något som vi gjort nu i 14 år första gången var när vår äldsta son var drygt ett år och vi för första gången kunde lämna honom ett dygn hos släktingar. Vi insåg hur svårt det var att prata ihop sig ordetligt när vardagens ekorrhjulet snurrade på. Numera kan vi inte ens förstå hur det skulle vara möjligt att leva som par i en familj utan att göra detta i någon form.

På kick-offen sätter vi upp mål i ett antal olika kategorier som vi tycker behöver finnas med för att vi ska ha ett liv med rätt balans och innehåll. Kategorierna har justerats lite över tid med nya faser i livet.

Så här dokumenterade vi våra mål förra året!

Just nu är de kategorier vi använder:

  • Vår verksamhet
  • Privatekonomi
  • Hälsa och kost
  • Socialt – Släkt och vänner
  • Semester, sommarlov, barn
  • Hus och hem

Den vanligaste missuppfattningen är att dessa tillfällen är väldigt fokuserade på vår ekonomi men som syns ovan är det bara ett område av sex. En annan missuppfattning är att det handlar om att ”höja ribban” vilket inte heller är sant utan för oss handlar det om att sätta en nivå som vi känner att vi kommer kunna vara nöjda med under året!

Kick-offen har sett olika ut olika år beroende på förutsättningar och hur mycket tid vi har haft allt från en eftermiddag/kväll till tre-fyra dagar, en enda gång under de 14 år som vi gjord detta hoppade vi helt över att ha kick-off och det straffade sig sedan under året rätt tydligt när vi märkte att vi så smått börjat dra åt olika håll och inte var riktigt överens över våra prioriteringar. Detta ledde till mer konflikt och mindre framgång en ren dubbelförlust.

Vad tänker ni när ni läser om detta? Tycker ni att det låter bra eller låter det grymt tråkigt att tänka på sitt liv i de här termerna? Hur gör ni i era relationer för att fortsätta dra åt samma håll och utvecklas tillsammans?

3 reaktioner till “Back to basics – prata ihop er och dra åt samma håll!”

  1. Jag tycker att det är toppen att sätta ut mål/riktningar så att man drar åt ungefär samma håll! Det blir en helt annan utväxling då.
    Vi ska på kick-off om ett par veckor. 😊👍

    Gillad av 1 person

  2. Låter klokt! Även jag som lever själv försöker sätta upp lite kring mål, drömmar, ekonomi mm för året och sedan utvärdera. Har haft i tankarna att det börjar bli dags att följa upp 2023 och sätta upp för 2024 nu. Kanske även dags att se över mina områden för målen också. Kan behöva justeras något 🤔

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar