Fredagsfunderingen

Fredagsfunderingen – vilken är din favorit veckodag?

Kanske tror du att det här är en ledande fråga? Fredag är väl allas favoritdag eller? Jo, i ekorrhjulet är det nog ofta så – veckans mål är att nå till helgen och årets mål är att nå fram till semestern. För den som inte är i ett ekorrhjul är det en mer öppen fråga och många gånger är alla dagar riktigt bra.

Trots att alla dagar generellt är bra är vår favoritdag sedan ett antal år torsdagar. Det här inlägget kom sig av att en vän på Facebook skrev att det var hennes absolut värsta dag, att allt brukade gå snett då och det var en allmän jobbig och dryg dag. Min tanke att det kanske är ett tecken på att vara utarbetat och att energin inte räcker hela arbetsveckan med både jobb och familj, men vet inte säkert?

Började också fundera över vilka olika perspektiv det kan finnas på detta. Någon kanske spenderar hela helgen med att längta tillbaka till jobbet och tycker att måndagen är bäst? Någon annan kanske tycker att onsdagen när veckan på någotvis vänder är den bästa och ser det som att det är utförslut därifrån? Någon annan som sagt fredagen?

Sedan vi har varit ekonomiskt fria har jag ofta reflekterat över att jag i de bästa stunder ser lika mycket fram emot måndagen som fredagen, helgen som arbetsveckan och första dagen på skolloven som den sista. Det är variationen i rytm som är härlig och efter en radda slöa dagar är det trevlig med lite rytm och struktur igen och sen längtar men efter det mer strukturlösa igen.

Torsdagen har blivit en favorit som en föraning om helgen, det känns redan på morgonen att ”nu är det TORSDAG!!”, den dagen markeras som en liten tjuvstart på helgen där vi om vi kan lagar någon mer ”helgaktig” mat och på kvällen brukar vi ta några goda snacks och ofta också ett glas vin. När jag började fundera på vad det är så tror jag att det också är att det på torsdag morgon finns två dagar kvar av veckan att göra det man vill få gjort samtidigt som två lite latare dagar utan väckarklocka inte är så långt bort.

Vilken är din favoritdag? Har du funderat på varför? Är det någon dag som du inte alls gillar?

7 reaktioner till “Fredagsfunderingen – vilken är din favorit veckodag?”

  1. Fredag och söndag. Som många ”ekorrhjulare” gillar jag fredagar då jag, om jobbet tillåter, börjar dagen på ett fik med frukost och jobb, kör ett yogapass och sen tar några kreativa arbetsmöten på eftermiddagen. Arbetsdagen blir en bra början på helgen. Gillar även söndagar då jag känner mig helt ledig och återhämtad, har oftast hunnit städa och handla och brukar hitta på något trevligt med familjen. Men försöker också verkligen uppskatta de små fina stunderna varje dag, både hemma och på jobbet. Detta är ju livet som susar fram.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Låter som två riktigt härliga dagar, bra också att söndagen känns bra för en del brukar ju prata om ”söndagsångest” å det är nog ett tecken på att något inte står helt rätt till i arbetslivet…

      Gilla

  2. Torsdagar är en veckodag jag verkligen ogillar. Fullt ös på jobbet hela dagen, som det varit hela veckan. Oftast får jag huvudvärk på em, sedan vaknar jag med huvudvärk på fredagen och tar mig genom dagen med ren viljestyrka innan jag kraschar hemma. Vilar hela lördagen, känner mig utvilad och effektiv på söndagen – sedan börjar allt om måndag morgon kl 6.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Intressant, vi har som sagt sedan många år tillbaka och även under tider när vi jobbat fulltid tyckt att torsdag är en riktigt toppendag, snart igenom veckan lite som ett litet förskott på helgen med bara en fredag kvar innan det är helg på riktigt. Jobbar du extremt hårt alltså långa timmar eller fysiskt hårt..det låter ju som att du är helt utmattad innan helgen. Känns spontant inte helt hållbart att vara så slut varje vecka.

      Gilla

  3. Jag har nog ingen favorit bland veckodagarna, men något jag har reflekterat över när jag varit långledig är hur veckodagarna blir helt ointressanta. Det blir så tydligt att veckan bara är en påhittad uppdelning av tiden, en struktur att skilja vardag från helg. Jag tycker att det är så befriande att vara veckovill, att dagarna fylls med det som just den nu dagen erbjuder, oberoende av om det är måndag eller torsdag. När jag är på långvandring blir det ännu tydligare, då kollar jag inte ens på klockan. Humör, energinivåer, lust och naturen styr mina dagar istället. Riktigt, riktigt skönt!

    Sen tror jag ändå att vi har det behov av struktur, återkommande inslag under dagen och året. Men veckoindelningen börjar jag ifrågasätta mer och mer!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är som du säger viktigt med struktur men det är ju härligare när man kan sätta den själv. Sen blir vi ju till del ändå beroende av den struktur som samhället har valt att organisera sig efter. Skolveckan för barnen är mån-fre 32 veckor om året. Affärerna är öppna mindre på helgen än under veckan, festligheter och kultur är ofta under helger etc. Vissa saker får man helt enkelt anpassa sig till medan man försöker bibehålla så mycket frihet som möjligt kring dessa förutbestämda strukturer ofta tycker jag att det går rätt bra.

      Tycker också personeligen att det är rätt härligt men perioder av ganska strikt struktur följa av andra perioder där allt är mer flytande.

      Gilla

  4. Jag har lyckats få in regelbundna korta träningspass innan lunch vilket gör att jag får frisk luft, får upp blodcirkulation, känner mig hälsosam och kan jogga bort eventuell stress. Hjärnan blir som ny. Jag mår bra utav att känna att jag kommer framåt på jobbet och inte har något svårlöst som jagar mig i veckor. Efter jobbet kan jag fokusera på familjen. Tack vare det korta passet per dag och att jag får gjort något på jobbet så är alla vardagar bra. Helgerna är lugna aktiviteter och kanske något mindre projekt hemma men mestadels så är det hemmets skötsel.
    Dåliga dagar blir det när rutiner ej kan hållas pga sjukdom och vab 🫣 Då kommer stressen men i huvudsak hinner jag åtminstone jobba undan då vi vabbar halvdag var.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar