ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil

Back to basics – sluta jaga extrapriser, börja spara på riktigt!

Då var det dags igen för ett inlägg i serien back to basics, tidigare inlägg hittar du här!

På fredag är det den importerade konsumistiska högtiden ”Black Friday”, jag ska inte börja tjata här om hur jag hellre hade sett att vi tog till oss den fina amerikanska högtiden Thanksgiving istället utan nöjer mig med att konstatera att extrapriser sällan är vägen till riktiga besparingar.

I ett av de inledande kapitlen i Ut ur ekorrhjulet beskriver vi just det, hur man sparar stora pengar med en effektiv struktur i livet medan prisjakt ofta kan bli kontraproduktiv när man jagar priser och under tiden får nya intryck som kan leda till. ytterligare onödiga köp.

Att bygga in besparingarna istället för att jaga dom är nyckel för att få ”ett bättre liv till halva priset”.Boken ”Ut ur ekorrhjulet” finns att köpa hos pug.se, den finns också på många bibliotek och som ljudbok bland annat hos bookbeat (som erbjuder en gratis testperiod för nya kunder)

En effektiv struktur är till exempel att bo nära det man vill och behöver göra och därmed kunna gå till det mesta och inte behöva ha bil eller gå från två till en bil. Andra exempel är att inte bo för stort och därmed inte behöva betala ränta, underhåll och uppvärmning på ett onödigt stort boende, eller att alltid ha bra billiga basvaror hemma så att man alltid kan laga något snabbt och gott istället för att springa ut och köpa i panik vilket ofta blir både stressigt och dyrt och många gånge inte heller speciellt nyttigt.

Vårt boende kostar ungefär hälften så mycket som medelsvenssons då det är lite mindre och vi har renoverat långsamt och varsamt. Vi bor så till att vi klarar oss bra med bara en bil som vi nästan inte använder alls till vardags och vilket sparar oss många tusenlappar varje månad. Vi äter bra och varierad mat för mindre än hälften av den beräknade kostnadsnivå som konsumentverket räknar fram för en familj av vår storlek och sammansättning.

Marknaden vill gärna erbjuda olika varor och tjänster som ska läggas till livet för att göra det bättre, en mycket bättre väg är dock att bygga in det man behöver. Boken ”Lev lokalt” finns att köpa hos pug.se, den finns också på många bibliotek och som ljudbok bland annat hos bookbeat (som erbjuder en gratis testperiod för nya kunder)

Ett annat perspektiv på ungefär samma sak skriver vi om i Lev lokalt där handlar det istället om marknadens tendens att erbjuda olika produkter och tjänster att lägga till utanpå livet som ska lösa olika upplevda problem, ett SPA för att slappna av, ett gymkort för att bli hälsosam och snabbmat för att hinna med allting. Om man istället som jag beskriver ovan kan gå till det mesta, kanske till och med välja en naturskön väg och hinna mem i tid för att laga riktig mat så sparar man både pengar och tid samtidigt som livskvaliteten ökar. Win-win-win!

Nu är jag nyfiken på era reflektioner kring detta? Har ni kunnat skapa en effektiv struktur där det ni behöver är inbyggt i livet? Har det i så fall varit enkelt eller svårt?

Lämna en kommentar