ekonomisk frihet, Life hacks, Livsstil

Vad är ett livsstilsföretag? Ställ dina frågor!

Vi brukar säga att vi driver ett livsstilsföretag. Det är ett ord som är väldigt naturligt för oss men vi har förstått att det kanske inte är ett så etablerat uttryck som vi trodde. Tänkte därför skriva om våra tankar och hur det har fungerat för oss. Tänker att det kan bli en liten serie om detta om intresse finns och att det också skulle kunna bli en intressant diskussion i kommentarsfältet så skicka gärna på frågor och funderingar och egna insikter.

Det verkar inte finnas någon riktig definition av Livsstilsföretagande och därför tänkte jag försöka med en egen.

Ett livsstilsföretag finns till i första hand för att öka livskvaliteten för den som driver det. För att det ska kunna ses som ett företag så ska det vara lönsamt men det finns oftast inget egensyfte med att växa. Det handlar om att göra meningsfulla och lärorika saker som man också kan få uppskattning för vilket i sin tur betyder att man kan ta betalt för det man gör.

Du gör något kul och utvecklande som även har värde för andra som då betalar för detta värde.

Kort sammanfattning av vad ett livstilsföretag är enligt vårt sätt att se det.

Livsstilsföretag kan driva alla typer av verksamhet från hantverkare till konstnärer och konsulter. För någon kan företagandet i sig vara det som ger mening för andra ger en del i företaget en möjlighet att finansiera en annan meningsskapande verksamhet.

ANNONS: Våra böcker ”Lev lokalt” och ”Ut ur ekorrhjulet” finns även som ljudböcker hos de flesta tjänster där ibland Bookbeat som just nu erbjuder 45 dagars gratis provperiod för nya abonnenter.

Vårt eget livsstilsföretag har tre grenar, en gemensam och varsin egen:

Den gemensamma verksamheten – där vi har skrivit två böcker, vi föreläser då och då och vi har även arbetat som vikarier i skolan. Böcker och föreläsningar för att vi tycker det är så kul att berätta om vår livsstil och våra erfarenheter, även den här bloggen är en del av det. Vikariat i skolan handlar mer om det sociala sammanhanget och att kunna bidra när det krisar till sig. Det är också lärorikt att vara i skolan både i kontakten med barn från 6-16 års ålder och i alla olika ämnen.

Skriva – Oskar gillar att skriva – det började med en blogg redan 2014, har skrivit ett antal krönikor/debattinlägg i olika tidningar men de senaste åren är det framförallt om politik och andra ämnen för den lokala online tidningen Siljan News. Det är ett roligt sätt att lära känna platsen och folket där vi bor och bidra till att göra den lite bättre. Bloggen är även ett utlopp för detta där mina inlägg ofta är ganska text-drivna.

Design – Maribel är intresserad av färg och form, och hon har under två år utbildat sig inom det. Nu tar hon uppdrag inom digital design för web och tryck. Tidigare har hon även skapat produkter baserade på återbruk, vilket är ett annat utlopp för kreativiteten. Maribel använder också bloggen för detta, hon skriver lite mer sällan och hennes inägg är ofta mer bild-drivna och handlar ofta om renovering och inredning av vårt boende vilket också är ett kreativt intresse.

Detta var en första sammanfattning av vårt livstilsföretagande – vi berättar gärna mer, kommentera nedan vad ni vill läsa mer om och så svarar vi direkt eller skriver fler inlägg. Har du egna erfarenheter av att driva livsstilsföretag? Dela med dig av dessa också!

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

13 reaktioner till “Vad är ett livsstilsföretag? Ställ dina frågor!”

 1. Hej! Intressant. Själv följer jag både privat och i mitt företagande 2 principer eller guider. Först IKIGAI, en slags meningsbärande princip för livet och sedan specifikt för mitt företagande 80/20 regeln. Försöker ständigt utveckla och förbättra så att mitt liv blir enklare och rikare allteftersom. Inte så enkelt som det låter:). Tack för inspirerande tankar. Mvh Hans

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Den fick mig att tänka på att det viktigaste kanske är att ha någon form av principer att leva efter snarare än exakt vilka dessa principer är, alltså jag tänker att det är viktigt för välmående att sätta in alla små saker man gör i någon form av system där de blir meningsfulla. 80/20 har alltid tilltalat mig och jag märker att grundprincipen att man ofta kan få 80 procent av det positiva med 20 procent av insatsen stämmer på så många vitt skilda områden. Att leta efter den enklast möjliga lösningen på ett problem först är också en sådan princip som fungerat bra och som leder till enkelhet genom att man bara i undantagsfall hamnar i avancerade lösiningar som adderar åtaganden.

   Gilla

 2. Så bra att ni skriver om livsstilsföretag. Det är ett ord jag hört från flera hpll men aldrig fått någon förklaring på, det verkar inte som det anses behövas. 🙂 Ni får gärna utveckla! Vad ”krävs”? Är inte de flesta fåmans/enmansföretag i så fall livsstilsföretag? Var och en som startar ett företag vill väl få ut något av det, alltså följer någon sorts princip? Vinsten, är det att ha startat eller det vad man tjänar? Kan aktiebolag vara livsstilsföretag?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du kan nog har rätt i att många små förtag kan vara livsstilsföretag, vi kan ju inte bestämma hur olika personer definierar det men för oss handlar det om syftet som i ett ”vanligt” företag är att maximera försäljning och vinst medan syftar i ett livsstilsföretag snarare är att göra sådant som är roligt och utvecklande. Livsstilsföretagande kan också handla om att ge utrymme till annat i livet som är meningsskapande så att man till exempel kan jobba mindre och få större frihet att utöva saker på fritiden, även här gör man ju troligen avkall på det traditionella företagets syften med tillväxt och ökande lönsamhet och istället är det ett värde i att arbeta mindre som blir styrande.

   Vi driver ett aktiebolag tillsammans och ser det som ett livsstilsföretag så hoppas att det går:-)

   Vet inte om jag svarat på dina frågor ordentligt men återkom gärna med fler…det är så roligt att stöta och blöta dessa frågor:-)

   Gilla

 3. Ni är i alla fall mycket bra på att hitta på /använda ‘catchy’ begrepp som lev lokalt, den där ni har med halva priset och livsstilsföretag 🙂 Bra marknadsföring. Livsstilsföretag låter ungefär som att vara frilansare

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Å jag som just sagt att jag tycker att vi är dåliga på att sätta säljande rubriker:-) Det kan absolut finnas en överlappning mellan att vara livsstilsföretagare och att vara frilans eller att vara ”gigare” men det är inte exakt samma. Det som skiljer livsstilsföretagandet så som vi ser det är just fokus på att använda företagandet för att skapa en trivsam livsstil, detta i kontrast till den traditionella synen på företag som ska växa och tjäna så mycket pengar som möjligt…

   Gilla

 4. Första gången jag stötte på begreppet livstilsföretag var i Tim Ferriss bok ”4 tim arbetsvecka” där hans förklaring var att företaget skulle kräva minsta möjliga av ägaren och ge mest möjliga avkastning för att ge ägaren i princip 100% passiv inkomst. Själv skapade han ett kosttillskott som han lät någon annan tillverka och skicka direkt till sina kunder, hyrde in telefon support och han svarade på mail på måndag fm. Sedan resten han runt i världen för att uppleva saker och lära sig språk.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju en typ av livsstilsföretag som ger passiva inkomster, har även hört exempel på konsulter med en mycket smal specialitet som kan ta väldigt bra betlat för ett fåtal timmar varje år för några få kunder och sedan leva på det resten av året. Denna typ av livsstilsföretag handlar om att verksamheten i sig inte är meningsskapande men att den ger möjlighet att få tid över att göra meninsksapande saker med all den lediga tid som man får. I vår lite vidare definition inkluderar vi också verksamhet som kräver lite mer arbete men där arbetet i sig är meningsskapande.

   Gilla

 5. Hej, såg på twitter att ni frågade vad vi ville läsa om på bloggen och jag insåg att jag hade en massa frågor, sådana där som bara poppar upp när jag lever i vardagslivet – undrar hur Farbror Fri hade gjort här ?
  Några kommer här; – Hur gör ni med barnkostnader, det finns ju vissa kostnader som man vi inte kan komma ifrån, nu senast var det konfirmationsläger, och med det följer en lägerhoodie, det följer presenter, en fest etc. Vissa aktiviteter som de ägnar sig åt medför merkostnader och självklart skall ju barnen också ha ett socialt liv vilket innebär tex födelsedagspresenter till kompisar mm. Hur bokför ni det? Och hur resonerar ni med barnen att det inte kan få allt, hur drar ni gränser för vad ni bestämmer er för att de får och inte får göra?
  Tröttnar ni aldrig på att vara präktiga alltid alltid??, jag tänker på mig själv, ibland känner jag att jag vill köpa något nytt, tex kläder, fast jag har allt jag behöver och skulle förmodligen inte behöva köpa ett plagg på tio år (eller längre) så länge jag varken växer eller krymper. Men det är ju så embarmeligt tråkigt att aldrig unna sig någonsin. Jag handlar på secondhand (såklart) och kan bli lycklig av det – men att inte få unna sig att köpa något helt nytt bara för att jag vill unna mig något, det gör mig lite sorgsen.
  Sedan är det att någon gång få vara lat, att köpa någon färdig produkt – tex färdigt bröd eller sylt eller pesto – istället för att alltid alltid göra allt från scratch (alternativt ha dåligt samvete) för att jag inte gör mitt bästa för att hålla nere kostnaderna, ibland blir jag så utmattad av att laga all mat hela tiden på ett nyttigt och billigt sätt . Händer det er och hur tacklar ni det?
  Vi har bytt till timpris på elen – första månaden så minskade vi månadskostnaden med 1000kr så det var toppen, men det är samma sak där , att inte kunna starta en tvätt eller en disk när det behövs förrän elpriset är gynnsamt – eller vänta med brödet tills elpriset är OK. Det lägger liksom ytterligare en stress i familjelivet, nu måste jag passa ännu fler tider – och gå upp ultratidigt för att baka och tvätta.
  Förlåt om detta blev som ett klagobrev, det var inte menat så – jag ville bara veta om ni någonsin upplever dessa ganska egoistiska känslor och hur ni tacklar dem?
  Med vänlig hälsning
  Anna

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roliga frågor som jag tror många har och få vågar ställa så återkommer med svar i ett eget inlägg inom kort.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s