ekonomisk frihet, Livsstil, vår ekonomi

En miljon på fem år..

För en dryg veckan sedan publicerade vi ett inlägg om vårt livstilsföretagande, hur vi tänker på detta och vad vi valt att fylla det med. Eftersom jag vet att många uppskattar lite mer siffror på saker och ting tänkte jag att vi utan att avslöja för mycket skulle kunna berätta lite mer hur det fungerat rent praktiskt och sätta lite övergripande siffror på det hela.

Vårt livsstilsföretag drivs sedan 1 januari 2018 i ett aktiebolag, innan dess hade jag drivit en enskild firma i två år som hade genererade ett överskott på 50 000 kr vilket var det aktiekapital som vi gick in med när vi startade aktiebolaget. För en vecka sedan tog jag ut en rapport på faktureringen (ex moms) från starten till och med nu och den visade att vi fakturerat sammanlagt precis över en miljon kronor under dessa knappt 5 år.

Det kan låta mycket men för att sätta det i perspektiv så skulle vi ha behövt fakturera minst två miljoner per år (med låga omkostnader i firman) för att kunna matcha våra tidigare löner som anställda.

Hur den totala intäkterna på en miljon över fem år grovt fördelat sig presenteras i grafen nedan:

Avser intäkter exklusive moms, därefter dras kostnader och skatt.

En anledning till att jag gillar att bokföra det vi gör både privat och i firman (där det i och för sig också är ett lagkrav) är mindre relaterat till pengarna i sig och mer till att det blir en form av dagbok där man påmind om olika år, vad som har hänt och olika tidigare faser som man har gått igenom.

 • 2018 – Var bloggen vår huvudsakliga inkomstkälla, jag fick betalt för den trafik som kom till den dåvarande plattformen och dessutom hade jag ett betalt samarbete. Samtidigt använde jag det mesta av min tid till att skriva boken ”Ut ur ekorrhjulet” som skulle komma ut i januari 2019.
 • 2019 – När boken ”Ut ur ekorrhjulet” kom ut ville vi fokusera på den och flyttade allt vår bloggande hit även om det var ett dåligt beslut rent ekonomiskt så kändes det rätt. Under 2019 var det inkomster från boken som var överlägset störst och medverkan i media var också det som tog mest tid.
 • 2020 – Det stora pandemiåret och det år när vikariat i skolan var vår största inkomstkälla, det kändes bra på flera sätt både för att kunna bidra i en tid som var svår för skolan med mycket frånvaro men också för att det blev ett socialt sammanhang i en tid när mycket var inställt. Under hösten var mycket fokus på att skriva klart ”Lev lokalt” som kom ut i januari 2021.
 • 2021 och 2022 – är det istället arbetet som lokalreporter som varit den enskilt största inkomstkällan. Lev lokalt kom ut, och gick bra men inte som den första boken. Vi har även fortsatt att sälja böcker och föreläsa en del och Maribel har på sistone,efter två år vid skolbänken, nu börjat ta en del designuppdrag.
 • 2023 ==> bara framtiden kan utvisa men jag vill fortsätta att skriva ett par dagar i veckan, föreläsa ett par gånger per termin och hoppas att våra böcker fortsätter att vara relevanta då tanken från första början var att de är ganska tidlösa. Maribel vill göra mer design, färg, form både hemmavid och med externa uppdrag.

Den vanligaste missuppfattningen kring vårt företagande och vårt liv i största allmänhet är att nog ändå att vi har tjänat så grovt mycket pengar på böcker och föreläsningar. Visst vi har fått betalt och det är inget fel med det men räknat på den tid som vi lagt ner så skulle det till exempel varit bättre betalt om vi lagt motsvarande tid i skolan. Alltså vi är mycket tacksamma och tycker det är nästan magiskt att vi har fått betalt för att skriva våra böcker och att någon vill att vi ska komma och föreläsa och jag skulle inte byta det för något, men krasst ekonomiskt är det ingen vidare affär och det är därför tråkigt med den missuppfattningen som också ibland blir ett ifrågasättande av hela vår livsstil, och kanske en ursäkt för att inte själv ta steg mot ett friare liv.

Hoppas denna sammanställning gav något och kan bidra med några nya tankar och perspektiv. Vad har ni för tankar kring livstilsföreagande? Har du egna exempel eller undrar du något över vår variant? Ställ frågor i kommentarerna nedan så kan det bli ett svar eller ett nytt inlägg!

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

7 reaktioner till “En miljon på fem år..”

 1. Godmorgon! Vi älskar dessa sammanställningar, de visar oss att även vi kanske går i rätt riktning. Maken föreläste igår i Västervik om hållbart företagande socialt, ekonomiskt och miljömässigt (första gången) och föreställningen är ofta att vi är ett rikt par som hoppat av ekorrhjulet, vilket vi inte är…men vi är lyckliga, tillsammans och lever mer som vi lär än vi gjorde innan.
  Fortsätt att dela med er,
  Kram från Hasselö

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul med föreläsning och att det verkar finnas intresse för dessa frågor. Tror att det där med att man måste vara väldigt ”rik” för att göra något annat kan vara en ursäkt för vissa som inte orkar ta tag i sina drömmar. Genom att låtsas att det inte är möjligt så behöver man inte göra något. Vi pratar ju ibland om lagomdrömmar dvs sådana som är uppenbara men samtidigt kan de vara jobbiga då man behöver göra något för att nå dit. Så himla bra att även ni försöker vara förebilder i detta som jag tror skulle vara så mycket mer hälsosamt för hela samhället.

   Gilla

 2. Kan ni fakturera även mot skolan? Har alltid fått känslan av att kommun vill att man skall vara anställd?
  Har väl inte riktigt ett livsstilsföretag men efter 25+ år som konsult och de senaste 10 med rörlig lön så startade jag eget och jobbar nu ca 90%, vilket skall trappas ner de närmsta åren (är 60 i år) så man får en mjuk övergång inför pensionen utan att gå ner i lön.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra reflektion och uppmärksamt, vi har varit i kommunen några gånger och då har vi fått lön, men i övrigt har vi arbetat på en mindre friskola där vi trivs och känner barnen och de anställda och där får vi fakturera.

   Jag tänker att ett och samma bolag/verksamhet beroende på hur det tillämpas kan vara livsstilsföretag. Vet hantverkare som vill vara på sjön på sommaren och i jaktskogen på hösten och anpassar hela sin verksamhet till det. Att kunna välja så att arbetet stödjer livsstilen snarare än är i vägen för den så tänker jag…

   Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du uppskattar. Vi hade relativt bra löner som de sista åren när vi båda jobbade var kring 90 000 kr före skatt tillsammans. Medellön var nog kring 70 000 kr för två personer under samma period. Våra löner var alltså över 1 miljon per år tillsammans och en bra tumregel är att man behöver fakturera dubbelt så mycket som man kan ta ut i lön efter skatter och arbetsgivaravgifter och omkostnader etc.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s