ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Små steg mot hållbara besparingar..

För några dagar sedan vaknade jag till ett avsnitt av tankar för dagen i P1 ett program som tar upp en personer filosofiska funderingar i samtiden. Programmet är en ganska bra värdemätare på var samhället står och just nu märker jag en trend kring funderingar om vårt slösaktiga sätt med resurser.

I just det här programmet berättar Carina Ahlqvist under rubriken ”Asketism det nya svarta” om hur hon numera har blivit mer eftertänksam med hur hon använder energi och andra resurser. Hennes exempel är att hon varje morgon kokar två ägg, sedan häller hon över det redan varma vattnet för att rengöra grötkastrullen. Det kalla vattnet hon sedan häller över äggen använder hon för att vattna sina blommor i hemmet.

Hon inser att detta inte räddar världen men det känns rätt att inte slösa på begränsade resurser, ett tänkande som vi alla egentligen alltid borde ha. Samtidigt säger hon att hon inte orkar hålla in den nivån på askes ”och vill inte bli nunna” hon flög nyligen till London och drack drinkar på en skybar…??

Med detta tema så drog min hjärna igång, för det första funderade jag över ordet asketism som ofta används i betydelsen ”enkelhet/sparsamhet” men som även kan betyda övning. Det är också just som övning som jag tror att enkelheten kan bli betydelsefull.

Detta ur två perspektiv, för det första så märker man ofta när man avstår att det är mycket lite man egentligen saknar. För det andra är det svårt att bibehålla överdriven enkelhet långa perioder särskilt när alla runt omkring lever på ett helt annat sätt.

Till och med Söndag är det det 30% extra rabatt hos vårt förlag på ekonomiböcker där ibland vår bok Ut ur Ekorrhjulet, den extra rabatten gäller även redan prissätta böcker. ANGE KODEN: NOVEMBER

Det som verkligen gör skillnad för oss själva och för världen runt omkring är de vanor som vi integrerar i våra liv och som blir bestående. Att låta bilen stå en månad är ju bra, men om man kan byta ut 80% av alla bilresor mot gång och cykel för resten av livet är det mer verkningsfullt både ur ekonomiskt, hälso- och hållbarhetsmässigt perspektiv.

Att under en period helt avstå från något kan dock vara ett bra test (en övning = en askes) som kan leda fram till dessa långsiktigt hållbara förändringar. Då tänker jag att man nog ska se det just som ett experiment som ska leda fram till en ny nivå som går att bibehålla. Detta kallar vi i ”Ut ur ekorrhjulet” för experiment med frivilliga begränsningar och det var något som hjälpte oss mycket framåt för att definiera vår Lokala – långsiktigt hållbara, hälsosamma och fria livsstil.

Risken med att vara extrem utan att se det som ett experiment är att när man tids nog inte orkar hålla i den extremen så blir det hela ett misslyckande. Då riskerar alla vanor att falla tillbaka i gamla hjulspår…är det istället ett experiment är avstegen en insikt om vad som är verkligt viktigt och man kan justera därefter samtidigt som han behåller i en stor del av den positiva förändringen.

Hur tänker ni kring detta, hur har ni kunnat göra hållbara förändringar och förbättringar i livet?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

7 reaktioner till “Små steg mot hållbara besparingar..”

 1. Hej och tack för ännu en intressant betraktelse. En hållbar förändring till det bättre började när jag och min fru blev med kolonilott. Att odla har förflyttat mina perspektiv på djupet, har kommit många steg närmare själva livsprocessen. Att köpa färdigt och ogenomtänkt har mer och mer blivit otänkbart:). Mvh Hans

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vilket bra exempel, vi har inte fastnat för odling men får samma känsla av att gå i skogen och plocka svamp och bär ock även att ta vara på bär och frukt från trädgården. Härligt och jordat:-)

   Gilla

 2. Bra inlägg. Flyger till England ibland pga familjen med försöker annars vara hyfsat hållbar. Största boosten kom nog för fyra år sedan när jag tröttnade på att bilen pajade så jag gav upp bilar, från att vara en riktig bilperson. Trodde det skulle vara svårt med tre barn i åldrar 4-15 att klara oss utan bil alls men det har gått jättebra. Typ två ggr per år har vi tagit en bil från bilpoolen men annars går, cykla, åker kommunalt. Jag tror jag skulle vara för frestad att använda bilen om vi hade en – men när man tvingas vara utan hittar man nya sätt. Utan att romantisera den för mycket så känner jag att man är närmare naturen och närmare livet i stan när man inte är i en bil

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att höra om andra familjer som också får det att funka bra utan bil. Känner oss lite udda här i villa- och radhusområdet där vi bor som enda hushåll utan bil när de andra har 1-3 bilar per uppfart. Vi testade att inte köpa ny bil när vår gamla la av för några år sedan. Och det har varit så skönt att vi inte ens överväger att köpa ny längre. Istället använder vi en bilpoolsbil någon gång ibland. Samma med flyg egentligen, provade tågluff och blev helt hooked! Ett område där vi försöker bli mer hållbara och sparsamma men där vi trillar tillbaka i gamla vanor gång på gång är maten. Provar vegetarisk men faller tillbaka till falukorv och köttfärssås.

   Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Kul att höra att det är fler som kan klara sig helt utan bil, tror det mycket är ett tankesätt men sen är det ju såklart för oss också beroende av vår skidåkning på vintern…borde kanske bo i backen;-). När det gäller maten tänker jag att det ofta är en mer framkomlig väg att lägga till fler vegetariska tillbehör eller att dryga ut köttfärsen med mer grönsaker och baljväxter än att försöka avstå…det har funkat bättre för oss i varje fall…

    Gilla

  2. Hej och tack för din kommenter,

   Tror att vi alla har något som vi skulle välja bort allra sist och för många är det nog resor till familjen var den än bor…vi reser ju till Mexiko vart tredje år ungefär och det tror jag vi skulle avstå om det inte var för familjen.

   Tycker det låter härligt att slippa bil det är en framtidsdröm för mig att slippa ha den att tänka på och jobba med….

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s