ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, Ut ur ekorrhjulet

Man ska inte jämföra sig med andra men…

Vi har lärt oss mycket under åren genom att titta på andra och hur dom har gjort och sedan omformulera lärdomarna till något som passar för oss. Vi har också lärt oss en hel del helt själva genom experiment av olika slag där vi organiserat livet på lite nya sätt och testat vad som funkat. Vi har även tillfälligtvis levt med det vi i boken ”Ut ur ekorrhjulet” kallar för ”experiment med tillfälliga begränsningar” även dessa i sig inspirerade av andra människor. Samtidigt säger vi att man inte ska jämföra sig med andra hur hänger det ihop?

För min del tänker jag att det handlar om att inspireras snarare än att jämföra. Tidigare i livet hade jag väldigt svårt för att läsa om eller höra extremidrottare eller äventyrare för att jag kände att de gjorde något som jag varken kunde eller ville göra. Numera kan jag i långt mycket större utsträckning titta på dom och tänka…”om dom kan göra det så kan även jag åstadkomma det jag vill” vilket såklart kan vara något helt annat. Alltså inspirationen kommer i att någon kan göra något som verkar omöjligt. Till exempel kan man lära sig något om att långsiktigt och medvetet jobba mot ett mål, även om man själv har satt ett helt annat mål.

Vi åker skidor uppåt 100 dagar om året, det är kanske helt ointressant för dig men vad skulle du vilja göra om du hade mer tid? Låt dig inspireras men jämför inte!

En av mina största inspirationskällor när vi började vår färd mot ekonomiskt frihet var Jacob Lund Fisker som skrev boken och bloggen Early Retirement Extreme vilken tidvis är väldigt extrem i sin tillämpning av sparsamhet. Han levde till exempel i in husbil under många år och ifrågasatte varje inköp på nivån att han inte ens hade en visp för att den inte användes mer än någon gång i månaden. Detta var inte en livsstil som vi ville leva men för mig var det inspirerande och en del av lärdomarna kunde vi omformulera så att de passade vårt liv.

En annan stor inspirationskälla var Markus Torgeby som var löpare och som kämpat en del med sitt psykiska mående och blev känd när han valde att bo ute i de jämtländska skogarna helt ensam under några år. Inte heller detta ett liv som jag ville ta efter men som också omformulerat till våra omständigheter var inspirerande.

Det är där jag tror att nyckeln finns i detta med hur vi ska titta på andras framgång och utmaningar nämligen som inspirationskällor men inte som jämförelseobjekt. Det är också viktigt att kunna lära sig genom andra men kunna omformulera lärdomen till sina egna förutsättningar.

Så uppmaningen är sluta jämför och börja inspireras! Hur tänker ni kring jämförelser, inspiration och att ta till sig andras lärdomar?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

5 reaktioner till “Man ska inte jämföra sig med andra men…”

 1. Vi behöver inspiration.
  Tänk så här, lever det vanliga livet och springer runt i hjulet, bor i den där villan i föroten, grannar/bekanta definierar normer som vi förväntas följa.
  Köpcenter på helgen, konsumtionistisk livsstil, värderas baserat på yttre attribut, bilen ska bytas regelbundet, resan till Thailand över julen, Åre på sportlovet.
  Pressen ökar, livsstilsinflationen accellererar kraven på högre glans i ytan.
  Rent krasst, svårt att dra sig loss om man inte skapar/skaffar förebilder.
  Torgeby är skön, det finns mycket att lära av honom, Lund Fisker, massor.
  Jag tror att hemligheten är att skapa och bygga en mentalitet som funkar för dig själv.
  Det har aldrig varit enklare än nu att fokusera på att bygga det optimala livet.
  Vad vill vi ha för typ av liv?
  Vilka värderingar ska vi ge till våra barn?
  Hur skulle vi leva idag om vi fick det där cancer beskedet och hade något år kvar?
  Egentligen är det inte så svårt men det kräver ett mindsetshift, läs, jaga, fundera, bygg.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Inte mycket att tillägga men en skön kommentar av Markus Torgeby är ju när han en gång sa om kusinen som är VD för SEB…”det verkar ju gå rätt bra för honom, trots det” som sagt andra perspektiv är bra:-)

   Gillar även när Jacob Lund Fisker säger att han inte kan turista eller ens är intresserad av det…men sen tillägger att han kan flytta var han vill i världen när han vill…även här helt annat perspektiv vilket är befriande…:-)

   Gilla

 2. Jag började fundera, var kommer min inspiration från, har träffat många fria själar via mina intressen men den största källan är familjen N, dom visade vad som är praktiskt möjligt.
  Vi var ute och åkte skidor, korv i en grillstuga på fjället, mysigt.
  In kommer ett par i 65 års åldern, noppiga fleece tröjor, silvertejpade pjäxor allt av toppkvalitet men slitet.
  Vi började prata och bondade hårt.
  Det visade sig att dom hade två fastigheter i skidorten, bodde i den ena och hyrde ut lägenheter i den andra, under den absoluta högsäsongen, då det är bra betalt och för mycket folk hyrde dom ut allt och åkte till Frankrike eller Grekland. Ett radhus i Frankrike, samma där, hyrdes ut under de galna perioderna, då åkte dom ibland till Grekland och segelbåten, jodå, hyrdes ut.
  Studsade runt lite här och där, hade sålt sin vanliga villa i den lilla staden och ville åka massa skidor, styra sitt eget liv. Barnen var vuxna, dom ville vara ärliga mot sig själva, hade pengar, ville inte bli mentalt gamla och bytte, eller snarare modifierade sin livsstil.
  När vi träffade dom så hade deras resa hållit på i flera år, nu har dom sålt en fastighet i skidorten, segelbåten i GR är såld, ett större hus i FR, en lgh för ”äldre” i SE, med segelbåt.
  Det är mina förebilder, dom har gjort en fantastisk resa som anpassas efter åldern men fortfarande fria.

  Gillad av 1 person

 3. Jag tänker man ska även vara försiktig att jämföra åt andra hållet dvs med dem man tror man själv är bättre än. Förekommer nog inte jättemycket här men på andra FIRE blogg finns det en tendens att håna dem som har ett mer traditionell livsstil, eller att antyda att man är bättre än dem. Men man vet ju ofta inte mycket om andras liv – de kanske trivs bäst så- jag tror man ska göra det som är bäst för en själv och inte reflekterar så mycket över hur andra löser livspusslet

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   En mycket bra poäng förkommer nog i alla sammanhang, en annan negativ effekt av detta förutom att man är onödigt kritiskt mot andra kan vara att man inte utvecklar sig själv så som man borde. ”Jag är åtminstone bättre än x” kan bli en ursäkt för att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Inte minst är detta vanligt när man har lagt sig till med olika dåliga men bekväma vanor att hitta någon som gör ännu värre och på det sättet inte ta tag i sig själv.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s