ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil

Byta själv eller leja bort?

Som vanligt blev större delen av befolkningen helt överraskad av snön detta trots att det faktiskt var senare än vanligt efter en ovanligt mild höst. Nu är den ändå här och efter en del panik och olyckor både ute på vägarna och köer till däckverkstäderna får man väl hoppas att de flesta har sina vinterdäck på bilen nu.

På twitter utbröt som brukligt en infekterad och bitvis otrevlig diskussion – Var man mest idiot om man bytte sina däck själv eller om man var en ännu större idiot om man stod i kö tre timmar för att byta på en verkstad? Som vanligt är jag den tråkiga ”det beror på” mannen som inte bidrar med någon affektiv polarisering vilket annars är det bränsle som driver twitter.

Debatten fick mig dock att tänka på för och nackdelar med att hyra in andra göra diverse vardagssysslor. Några av mina reflektioner är detta.

Ha ambitionen att kunna mycket själv – en bra ambition är att kunna byta däck, skotta snö, laga mat, gå och hämta maten, städa, baka etc. På det sättet blir möjligheten att köpa dessa tjänster en option som går att använda när man tycker att detta tillför något snarare en än nödvändighet för att man är inkompetent. Detta gäller även sådant som till exempel grundläggande underhåll och enklare uppdateringar av bostaden.

Förenkla – oavsett om du lejer bort en uppgift så lönar det sig att förenkla, om du har ett mindre hem med färre prylar är det enklare både för dig och för en eventuell inhyrd städare att göra jobbet. Klarar ni er med en bil istället för två eller kanske helt utan bil så blir däckbytet en mindre grej. Skippar man sommar-/fjällstugan och hyr när man behöver så kanske man hinner med sitt hem.

Omvärdera löpande – behoven och förutsättningarna kan variera över olika tider, du kan under en tid ha gott om pengar och väldigt ont om tid och välja att outsourca vissa uppgifter. Under en annat tid är det omvänt lite sämre med pengar men bättre med tid. Grunden här är att kunna även de uppgifter som man väjer att lägga ut så att man kan ta hem dom också när det passar bättre.

Planera/ha framförhållning – Matlagning, däckbyte, städning, gräsklippning med mera är exempel på uppgifter som är rätt tråkiga och gråa när man tvingas göra dom under stress, byta däck en sen kväll i mörkret när snön börjar falla och man just tappat känseln i fingrarna är helt annorlunda än att byta en vecka tidigare när solen skiner. Få saker är så belönande som att laga en god måltid till sin familj. Omvänt att bara slänga ihop nått när barnen skriker att de är hungriga…och om 5 minuter ska springa iväg till en träning är något annat . Att ha grejer hemma att laga mat av och att planera och förbereda några steg till exempel dagen innan kan få tiden att räcka till och det som varit en stressande nödvändighet blir en belönande uppgift.

Vad är era reflektioner kring att leja ut uppgifter i hemmet, vad avgör när ni väljer att lägga en uppgift på någon annan och när gör ni det själva? Kostnad, kunskap, tid?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

5 reaktioner till “Byta själv eller leja bort?”

 1. Problemet för mig, som kan göra det mesta själv, är att när man blivit bränd av hantverkare och bilverkstäder mm så drar man sig lite för att lämna bort saker om man inte vet att den man lämnar det till gör ett bra jobb.
  Vi hade en pålitlig bilverkstad som fått göra mycket av servicen på våra bilar, dock inte byte av sommar-vinterdäck, bra domkraft och rätt verktyg så tar det 30 min. Nu när vi flyttat letar vi efter en ny och verkar ha hittat en.
  När det gäller hus så har vi i Sverige fortfarande ett skrå-väsen kvar och det är el. Till skillnad från många andra länder är det i praktiken omöjligt att skaffa en egen ackreditering för att få dra om sin egen el. Men som husägare har man dock fullt ansvar för vad en inhyrd elektriker gör!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Man ska vara väldigt nöjd om man har kontakt med bra hantverkare och verkstäder som man kan lita på. Det är klart att det kan bli dyrt om det är dyra delar eller mycket jobb men att kunna lita på att det utförs med kvalitet är ju det allar viktigaste.

   Min uppfattning är att kvalitet på det som hantverkare gör ofta blir bättre om man pratar samma språk och tar sig tid och titta och fundera lite tillsammans, tror att många saker som blir fel har att göra med att man har missuppfattat varandra snarare än att man av illvilja eller okunskap gör fel…men det är min erfarenhet och kan ju variera beroende på vad man råkat ut för.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har en lokal firma som hjälper oss med bokföring och deklaration i firman. Gjorde själv de första åren med enskild firma men sen tyckte vi det var bättre att lägga det på någon annan som är expert medan vi fokuserade på det som vi tycker är roligare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s