Du behöver inte lova att fixa allt men du behöver leverera det du lovar, det är en sanning överallt i livet om man vill få förtroende. Det är en lärdom som förälder, som anställd och som livsstilsföretagare. Detta inlägg ska dock handla om det senare nämligen livsstilsföretgande.
Vi har ju skrivit ett par tidigare inlägg om detta – Vad är ett livsstilsföretag och En miljon på fem år. I relation till livsstilsföretagande blir detta med leverans kanske en ännu viktigare poäng att göra. När vi arbetar frivilligt och inte för inkomsten i första hand så behöver vi fortfarande leverera. När vi skrivit böcker så behöver vi leverera enligt överenskommelse och på deadline, när vi föreläser så måste vi dyka upp när vi är bokade och vi behöver genomföra det med en viss kvalitet, när vi tar oss an ett lärarvikariat behöver vi vara där i tid och med rätt förberedelse. När vi tar ett uppdrag att skriva eller designa något så krävs det leverans i tid och med rätt kvalitet. Ni förstår poängen hoppas jag.
En bra uppdragsgivare (för oss) förstår också att vi inte vill jobba hela tiden. Det är helt OK att säga att den här den här veckan, dagen, månaden är jag inte tillgäng eller ”javisst kan jag leverera det ni vill men det blir först nästa vecka”. När det funkar riktigt bra finns den förståelsen men vi bibehåller också själva en viss flexibilitet så om det på riktigt kör till sig för uppdragsgivaren så försöker vi vara hjälpsamma även om vi har bokat något annat eller helt enkelt hellre velat vara helt fria just den dagen.

På det sättet kan man bli en värdefull resurs för uppdragsgivaren/arbetsgivaren även om man inte jobbar på det traditionella 8-17, måndag-fredag. Man kan istället vara den som hoppar in och förstärker när det verkligen behövs. För många uppdragsgivare är det vara värdefullt att ha ”permanenta” vikarier det vill säga personer som redan har inlogg till system, har nycklar och vet var saker och ting finns och hur de fungerar. De flesta som kommer in tillfälligt vill antingen ha en heltid eller drar snabbt vidare till nästa grej. Just att vilja arbeta lite men stanna länge blir ett unikt erbjudande som just du kan bidra med.
En lärdom som vi har dragit är också att man måste vara beredd att ”ofra” sig lite ibland om man vill göra något meningsfullt och vill utvecklas. Det vill säga ett uppdrag ska vara mestadels roligt men det kommer ta emot ibland och innebära en och annan insats när man helst skulle göra annat. Att göra det som krävs när det behövs så länge det oftast är lärorikt och lustfyllt med andra ord. Ibland visar sig också det som tar emot bli det allra roligaste när det går vägen.
Vad har du för erfarenhet av livsstilsföretagande? Hur skulle du önska att du kunde arbeta om du fick välja själv?
Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.
Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos Bookbeat, Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder).
Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.
Jag tycker det är svårt att reglera mängden arbete. Jag har startat en egen livsstilsfirma efter jag hoppat av corporate-jobbet. Det är svårt att tacka nej av någon anledning och det blir lätt att man sätter sig i en trång sits för att tillgodose kundernas behov. Borde bli bättre på att cherry-picka de allra roligaste jobben….skulle gärna jobba ca 50-70% men nu jobbar jag ju mer än innan…..siktar på bättring på den fronten 2023
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Jag håller med om att det ibland är svårt att tacka nej när man efterfrågas. En framkomlig väg är att vara tydlig med en önskad nivå på arbete både inför sig själv och andra. För egen del tycker jag det passar bra att ”jobba” två dagar i veckan men jag följer inte upp det vecka för vecka utan per halvår. Det möjliggör flexibilitet på kort sikt utan att man frestas till att gå tillbaka in i ett nytt ekorrhjul.
För den som gärna levererar kan målsättningar vara minst lika kraftfulla som påminnelse om att inge göra för mycket som det för andra är som påminnelse om att inte gör för lite…
GillaGilla
Hur mycket ungefär drar du in under ett år som lärarvikarie?
Jobbar Maribel också som lärarvikarie?
Det är ju väldigt förmånligt skattemässigt att ha lön av tjänst på runt 60.000kr per år för då får man mer i avsatt allmän pension än man betalar i skatt.
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Bra fråga och bra kommentar. Vi har båda vikarierat men bara en mycket begränsad del av detta har vi gjort med lön, större delen av de timmar vi har gjort har varit hos friskolor och då har vi fått fakturera vår tid. Det betyder att vi sedan själva kan välja att låta pengarna stå kvar i firman eller ta ut dom som utdelning eller lön. Vi har tagit lite utdelning i år för första gången men inte tagit ut någon lön under den tid som företaget har funnits.
Det är svårt att säga hur mycket vi drar in under ett år eftersom vi håller på med olika saker men om man skulle vikariera med vanlig lön och hoppa in ett par dagar i veckan under läsårets 32 veckor så skulle det väl sluta på 70-90 tkr per person.
GillaGilla
Bra inlägg och håller med det mesta – ungefär så är det för mig också. Och bra att ni tar upp det där att man behöver ‘offra sig’ ibland
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Kul att du gillar och håller med om det mesta:-)
Det är en viktigt aspekt det där med att vara beredd att ”offra sig”, det är faktiskt något som jag alltid tillämpat även med arbetsgivare där jag varit beredd att vara väldigt flexibel när det behövs så länge som det går i båda riktningarna. Det funkade oftast problemet med ett heltids jobb var dock att grund nivån var för hög för min smak;-)
GillaGilla