ekonomisk frihet, Familjeliv, vår ekonomi

Har ni två alltid haft samma syn på pengar?

Det är så himla roligt med läsarfrågor och nu var det signaturen @marias_virklighet på instagram som ställde en fråga som vi tycker var så intressant för att den ska vara värd ett eget inlägg. Frågan är kort men svaret är längre så häng med. Samma format som tidigare med frågan i fet stil och svaret kursivt.

FRÅGA: Har ni två alltid haft samma syn på pengar? (Maria nämner också i sin fråga att hon är mer för att tänka efter och spara medan hennes man är mer för att spendera. )

SVAR: Det finns ganska många bottnar i detta och det bästa sättet är väl kanske att svara utifrån olika perspektiv för sparsamhet, enkelhet och pengar betyder så många olika saker. Vi har förändrats väldigt mycket men vi har förändrats tillsammans från klassisk slösa (som studenter/första jobbet) till normalsparsamhet till det läge som vi är i idag där vi lever på mindre än de flesta men tycker att vi får ut mer genom smart sparsamhet som är integrerad i hela livsstilen.

Vi har också lite olika ”sparsamhetsstilar” och styrkor. Jag (Oskar) är mer för att avstå så länge som möjligt med uppdateringar och underhåll och skjuta det som går längre fram. Maribel är den som vill göra saker snabbare men som också är duktigare på att hitta smarta lösningar där man kan göra stor förändring tex i hemmet utan att det kostar multum, med smarta lösningar, kreativitet och hög grad av återbruk.

Maribel är också bättre på att tänka efter vid enskilda inköp och leta billigare/enklare alternativ, medan jag är den som räknar och sammanställer och tänker på ekonomin på lite längre sikt…hur går det ihop över flera år…resten av livet och så vidare.

I grunden tycker vi båda att varsamhet med resurser är en bra grundprincip och därmed drar vi i stort åt samma håll, vi stämmer av med varandra ofta kring olika idéer men inte för att be om lov utan för att vi vet att den andra kan komma med bra inspel som kan göra en idé ännu bättre.

Vi har upplevt att det är bättre att vara överens och att dra åt samma håll även om vi behöver jämka ihop våra olika tankar och idéer om hur saker ska göras eller vad de får kosta. just avstämningar av intentioner på lång och kort sikt har varit bra och kan inte överskattas. Detta är allt ifrån våra kick-offer till en kort fråga ”vad har du tänkt att göra idag” varje morgon.

Vi har i stort sett sedan vi träffades också haft helt gemensam ekonomi, egna konton men synen att alla pengar vi har är gemensamma. Det var egentligen inget beslut vi tog utan bara så vi båda ville ha det och det har gjort att vi behöver vara mer överens om hur vi gör med pengar. Med ett gemensamt och därmed större konto har vi också haft större ekomiska muskler än vad vi haft var för sig.

Samtidigt är vi som sagt noga med att det finns en frihet för var och en och göra det man vill och vi behöver aldrig ”be om lov” för att köpa eller göra något…

Tack för din fråga Maria, hoppas att vårt försök att svarar gav något men vi tar gärna följdfrågor om det är något som är otydligt eller om våra svar väcker andra frågor?!

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

6 reaktioner till “Har ni två alltid haft samma syn på pengar?”

 1. Jag tycker också det är bra med läsarfrågorna. En annan variant av detta är om den ena vill sluta jobba och den andra vill fortsätta. Inte så akut kanske om man har tex barn i skolan och ska i så fall förmodligen inte röra på sig så mycket, men svårare om tex den ena vill använda friheten till att resa mycket eller tom att flytta

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du gillar läsarfrågorna, det gör jag också och hoppas att det kommer fler! För min del har jag svårt att se att man som par skulle leva på helt olika sätt tror att vi hellre skulle ha hittat ett gemensam men mindre ”extremt” sätt att få mer frihet om vi inte båda varit med på det.

   En utmaning om en är fri och en arbetar mer vilket vi också haft under en tid är att man kanske börjar leva i olika världar och inte förstår varandras situationer att man börjar önska sig olika saker, tex att den som jobbar ”bara vill vara hemma” när det är helg medan den som varit mycket hemma ”bara vill komma ut”. Sen tillkommer ju det där med friheten att resa men i vårt fall så begränsas det i huvudsak av barnens skolgång och det skulle vara det samma om någon arbetade mer…

   Gilla

 2. Instämmer – kul med läsarfrågorna.
  Vi har samma synsätt som ni. Har alltid haft gemensam ekonomi och vi har båda trivts med det och på något sätt tagit det för självklart.
  Säkert finns det en massa olika skäl till varför man har ett annat system, det vore det kul att höra lite om.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror att det kanske är två olika perspektiv på livet och relationen? Vi gick ”all in” när vi träffades och jag upplever att det har byggd oss starkare tillsammans, att vi visst har haft kriser och tuffare perioder men att vi då går samman som ett lag och pratat igenom vad som behöver förändras. Om man tycker det är viktigare att vara självständig (vilket kan bero på personlighet eller tidigare erfarenheter) är min personliga tro att det är större risk att en kris splittrar än binder samman.

   Om någon har ett annat system och läser detta så får ni gärna berätta i en kommentar eller ett gästinlägg vad det är som funkar bra och/eller dåligt med ert system.

   Gilla

 3. Tack för svaret! (Det var jag som ställde frågan).
  Intressant att läsa om er gemensamma riktning och hur ni tänker kring planering och avstämning.
  Vi har också haft gemensam ekonomi sedan vi flyttade ihop, för massor av år sedan.
  På sätt och vis har vi nog utvecklats tillsammans ändå, och skillnaden mellan hur mycket min man och jag köper är inte enorm, men den finns där. Om vi inte hade träffats, utan levt var och en för sig kan jag gissa att jag hade hållt ännu hårdare i pengarna och aldrig lyxat till det. Medans B kanske skulle ha spenderat mer än han gör idag. Det tror jag faktiskt.
  Även om det ibland uppstår diskussioner pga våra olika synsätt, känner jag nu när jag tänker mer på det, att det kanske är tur att vi är lite olika. Min man ser t ex till att det blir lite lyxmat och blombuketter då och då, medans jag är bättre på att trolla fram nåt av det vi har hemma (både i matväg och att reparera och återbruka saker, osv).

  Ekonomi är himla intressant, och ett ämne som diskuteras alldeles för lite (på djupet alltså) i fikarum och på parmiddagar.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du kommenterar och följer upp:-) Rätt intressant att fundera på hur det skulle vara om man inte var med sin nuvarande partner, hur man påverkar varandra. Jag tänker att det är bra att man är olika och så länge som man är medveten om det och på det stora hela är på väg i samma riktning så tillför det bara mer färg i tillvaron…men om man är omedveten eller försöker ignorera skillnaderna/döljer dom så kan det bli problem. Om det blir så att man nästan motarbetar varandra! Så är det dock inte för oss och det låter inte som det är det för er:-)

   Håller med om att ekonomi diskuteras för lite vid fikaborden, eller är det kanske så att det diskuteras på fel sätt? Man skrockar åt att pengarna är slut innan månaden men diskuterar inte hur det skulle kunna vara annorlunda. Man pratar om sina ”aktieklipp” men inte sina motgångar etc. Sen är det kanske egentligen mål för livet som man borde prata om och så blir de ekonomiska förutsättningarna för att realisera det man drömmer om en del av de funderingarna?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s