ekonomisk frihet, Livsstil

Alla kan spara! Fast bara med kniven mot strupen?

För ett par veckor sedan fick jag möjlighet att intervjua VD’n på ett börsbolag med huvudkontor i Insjön. Perspektivet som lokalreporter är ju på det lokala men även den ekonomiska situationen med ökande räntor, svag valuta och inflation kom upp i samtalet. En intressant sak som han nämnde var att man nu räknar med att köpkraften hos medelhushållet ska gå ner med 5 000 kronor i månaden och i storstäderna (där många har större lån) beräknas siffran snarare vara 9 000 kronor i månaden för en medelfamilj.

Samtidigt räknar man med att Svenson ska klara detta utan att det blir en väldigt djup kris och att det inte behöver bli en katastrof i handeln även om kunden blir mer prismedveten. Tänker då att om jag för ett år sedan på bloggen hade påstått att samma familjer med enkelhet hade kunnat spara 5 till 9 000 kronor i månaden hade många trott att jag var galen.

Vilket mål är mest motiverande? Att klara en ”360 tailgrab” eller att ”inte ramla”?

Skillnaden är att man nu sparar med kniven mot strupen, med risken för att man inte kan betala sina räkningar förlora sitt boende eller inte kunna sätta mat på bordet till sin familj. Det är den klassiska piskan och det verkar vara det som fungerar. När man däremot med hjälp av moroten försöker berätta för Svenne-banan att det går att realisera fantastiska drömmar om man lever lite mindre löjligt slösaktigt slår många ifrån sig. Att man helt kan frigöra sig från behovet av lönearbete, kan ett sabbatsår eller åka på drömresa över flera månader då verkar inte motivationen vara tillräckligt stor för att cykla/gå till jobbet, avstå från några lattes och bara köpa kläder som man verkligen behöver och så vidare.

Varför är det så? Min fundering är om de drömmar som egentligen borde vara mer motiverande ändå är rätt luddiga medan effekten om man misslyckas med att spara med kniven mot strupen är mer påtaglig. Vi pratar i våra böcker om att sätta mål som man verkligen kan känna, smaka på och leva sig in i. Vad är känslan när jag uppnått det jag vill. Att vakna en morgon och kunna göra det man vill, hur känns det, värmen från brasan, doften av kaffe, fingrarna i degen, soluppgången i skogen eller på stranden beroende på vad din dröm är.

Vad tror ni? Är det förmågan att visualisera som gör att sparande när piskan viner verkar vara lättare än mot ett härligt framtida mål? Hur gör ni för att motivera er till att spara, när funkar det och när går det mindre bra?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

4 reaktioner till “Alla kan spara! Fast bara med kniven mot strupen?”

 1. Intressant tankeställning. Det kan också kallas grupptryck. När inte släkt och vänner åker på dyra resor, går ut på restaurang mm. är det lättare att stanna hemma och spara tror jag.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Där tror jag du slår huvudet på spiken (och uppfinner dessutom ett nytt ord tror jag ”tankeställning”:-). Har någon gång uttryckt det som att ”Svensson verkar helt OK med att stå med brallorna nere bara alla andra gör också”. Tror det skulle vara mycket bättre för samhället och göra oss mindre sårbara om man vågade göra lit mer på sitt eget sätt för då faller inte alla samtidigt heller.

   Gilla

 2. Jag tror inte det är så enkelt. Jag tror att i det här fallet handlar det om ”cash-flow”, som t ex att förhandla sig till anoteringsfritt på huslånet, minskat sparande eller att utnyttja en buffert för löpan utgifter. Kan tänka mig att föräldrar som tidigar sparat barnbidraget till banen nu måste använda det till mat. Man har säkert även dragit ner på bekvämligheter som att sänka temperaturen hemma, ta bussen istället för bil. Kanske t o m dragit ner på fritidsaktiviteter för både vuxna och barn.
  Att säga att dessa familjer som kanske hade ett sparande på ett par tusen i månaden och som nu måste använda sina reserver för att klara vardagen, ”med enkelhet hade kunnat spara 5 till 9 000 kronor i månaden…” tycker jag är lite ”okänsligt”

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror du har rätt när det gäller cashflow och tror dessutom att många som ägt sit boende länge har använt låneutrymme till konsumtion under de senaste åren när det framstod som gratis att låna och som att värdet på bostäder bara kunde gå åt ett håll.

   Det är nog en del som behöver använda sina reserver men tror även det finns många andra som ”bara” behöver dra ner på det värsta slöseriet och som kommer leva på många sätt lika bra som tidigare om än inte lite löjligt ineffektivt. Det finns alltid en del som drabbas hårdare men det finns mycket ”luft” i medelsvenssons budget som nu tyvärr i detta läge går till räntor, el och bränsle men om man hade gjort likande smarta besparingar de senaste åren hade det istället kunnat gå till något fantastiskt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s