ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Mat

”När jag för första gången köpte fil på ordinarie pris”

Förra veckan rapporterade radion att konsumentverket hade uppdaterat sina beräkningar för vad kostaderna för mat är för en familj med två vuxna och två barn, siffran som rapporterades var 11 000 kronor men varierar ju såklart med familjesammansättning.

Frågan om matkostnader kom också upp när jag besökte en vän som genom en hög grad av självhushåll har mycket låga matkostnader, han hade på grund av en förändrad familjesituation varit i kontakt med banken och då fått veta att de skulle tillämpa konsumentverkets beräkning av omkostnader om det blev aktuellt med ett nytt lån. Vad konsumentverket antar blir alltså inte helt oviktigt.

Ytterligare en påminnelse var när jag för första gången köpte fil på ordinarie pris sedan sommaren. Då är ändå fil och yoghurt en riktig stapelvara hemma hos oss som alltid går åt. Det kändes konstigt samtidigt inser jag ju såklart att det är så de flesta gör hela tiden.

Konsumentverkets beräkningar jämfört med våra egna, båda utgår ifrån att barnen äter en måltid om dagen i skolan medan vi föräldrar äter alla måltider hemma.

Konsumentverket säger själva att detta inte är någon lyxig kost men inte heller maximalt sparsamt utan är en indikation på en rimlig nivå. Samtidigt vet jag att vissa menar att detta är för lite och att de aldrig skulle kunna komma ner till konsumentverkets beräknade nivå.

Varför skriver vi då detta igen? Jo för att jag tror att det är viktigt att se inte minst i dessa tider att det finns alternativ och att det går att äta bra och billigt om man vill göra det för att förverkliga ett större mål eller helt enkelt för att det är nödvändigt för att få pengarna att räcka till under en tuff tid.

Vi har en lång lista med tips på hur man kan spara på matbudgeten vilket också är det längsta kapitlet i vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” de största besparingarna kommer dock av tre faktorer och genom att tillämpa dessa om man inte redan gör det bör de flest kunna spara uppåt 50% jämfört med konsumentverkets indikation.

Exempel på en ”svinn-smart” måltid lagad från grunden.

Laga från grunden – köp råvaror och laga från grunden, ju högre grad av ”förädling” som maten är utsatt för ju mer betala du för den servicen och inte minst för förpackningar, transporter och marknadsföring som ingår med en betydligt större del i dessa priser. Riktigt kött, fisk, grönsaker, rotfrukter, baljväxter etc är både billigare, nyttigare och godare och behöver inte vara knepiga att tillreda.

Handla i säsong – gäller i första hand frukt och grönt där skillnaden är enorm och dessutom är det mesta godast när det är som billigast och det är överskott i närområdet. När det inte är säsong är det bättre att köpa konserverat och fryst än att köpa färskt som är dyrt och dåligt. Även om det inte är lika tydligt kan det finnas säsonger för andra varor också, tidvis blir det överskott på ägg eller fisk och kött av en viss typ och då kan man anpassa kosten efter det, och handla hem lite till frysen också.

Var svinn-smart – siffrorna varierar men upp till 30% av maten som skulle kunna ätas kasseras antingen i butik eller i hemmet. I butiken är det bra att var uppmärksam på ”kort datum” som är nedsatt. Frukt och grönt som är förpackat är märkt med ett datum men är ofta bra efter. Pålägg, kött, fisk, chark är också varor som ofta finns med kort datum. Syrade mejeriprodukter är också fantastiskt bra att köpa på det sättet då de oftast håller månadsvis längre än vad som står på förpackningen. Här rekommenderar jag också tvärt emot det som ofta sägs att handla ofta och lite, då ökar sannolikheten att hitta ”kort datum” och andra erbjudanden samtidigt som sannolikheten för att köpa hem för mycket som sedan blir dåligt minskar.

Vi vet att det finns personer som äter ännu billigare än oss, antigen genom en ännu hårdare prioritering på pris eller genom självhushåll. Vi vet också att det finns personer som troligen aldrig kommer ner till vår nivå på grund av speciella krav på maten, behov av att äta extremt mycket tex på grund av hårt fysiskt arbete eller träning eller bristande intresse. Vi vill bara att detta exempel ska vara en komplettering till konsumentverket och visa att det finns potential och att den höga nivån på matkostnader inte är skriven i sten.

Hur ser din matbudget ut? Är det något som du tycker är specifikt svårt att spara på? Har du några knep som du vill dela med dig av?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

13 reaktioner till “”När jag för första gången köpte fil på ordinarie pris””

 1. Jag tycker er budget låter mer rimlig än Konsumentverket. Vi försöker inte handla billigt men plockat såklart ner kampanjvaror mm. när de dyker upp. Vi landar på ca 6-7’/månad inkl. Utemat. 2 vuxna två mindre barn.
  Under tiden jag var föräldraledig med mycket storkok och grundlagad mat landade vi ner på 4-5’/månad så det finns potential.
  11’ hade vi kunnat äta lax och oxfilé varje dag för. Det måste vara beräknat för att två vuxna äter lunch ute fem dagar i veckan?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Personligen tänker jag att en rimligt grundnivå för en familj ligger just på den nivå som ni ligger. Jag gillar att hitta smarta lösningar för maten så vår budget är nog lite lägre än vad de festa kommer nå men samtidigt är konsumentverkets nivå väldigt hög precis som du noterar.

   Om jag förstår siffrorna rätt inkluderar deras budget inte mat som äts på restaurang så det är troligen inte förklaringen till den höga kostnaden. Nivån som vi angett ovan bygger på att föräldrarna äter alla mat hemma (eller tar med matlåda) medan barnan äter på skolan på vardagar.

   Gilla

 2. Ligger på 900 kr i månaden och visst följer jag recept ibland och blir inspirerad av något och tänker det där vill jag laga men det viktigaste för att kunna hålla kostnaderna nere är att kunna laga mat från grunden, utgå ifrån att man tager vad man haver och improvisera i matlagningen så att inget går till spillo är också bra att kunna. Inte sällan blir det nya kombon som är riktigt bra.
  Variation och enkelhet och inte massa krångel med sjuttioelva olika ingredienser som kan ränna iväg och bli alldeles för dyrt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Min känsla är att en nivå på kring 800-1200 kronor är en mycket rimlig nivå att utgå ifrån för en vuxen. Tycker också att det är roligt att försöka vara kreativ med det man har, just nu försöker vi tömma vår extrafrys som vi tänkte stänga av under vintern, tror tvärt emot vad många kanske skulle tro att vi har ätit bättre de senaste veckorna när vi får vara extra kreativa. Gillar ”variation och enkelhet” skulle kunna vara rubriken på ett avsnitt om vår mat också:-)

   Gilla

 3. Intressant det där med konsumentverkets beräkningar. Liknande prognos fick jag av banken när jag 2006 skulle överta bolånet vid bodelning. Det var för mig hisnande beräkningar och jag tänkte bara ” de vet verkligen inte hur vi lever….”

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hela systemet är upp byggt för att vi ska jobba heltid och sedan ska köpa mycket service för att vi inte orkar laga mat eller underhålla våra saker själva. Gör vi på ett annat sätt och lever på mindre så antas man ändå i olika beräkningar leva enligt konsumentverkets beräkningar vilket ibland slår snett när som i mitt exempel ovan någon som är nästan helt självförsörjande i bankens beräkning ska ha en matkostnad på 10 000 kr eller mer i månaden för familjen.

   Gilla

 4. Det är synd bara att våra barn inte uppskattar Kajsa Warg-ihopplocken. De vill gärna att det ska smaka lite mer samma varje gång.
  Jag har också börjat fundera på om vår tredje frys kostar oss mer än den gör oss nytta just nu mer elpriserna.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Våra barn är också lite aviga mot rester ibland det går inte helt att undvika men många gånger råder vi bot på det genom att göra en helt ny rätt. Kött som blir över kan bli en pastasås, tacofärs kan bli en paj och så vidare. Sen kan det vara bra att vänta en eller ett par dagar emellan så att det inte blir ”samma hela tiden” har vi märkt.

   Gilla

 5. Hej!
  En nyfiken fråga. Spelar kvalitet och ursprung någon roll på maten i köper?
  Är det kött som kött oavsett om det kommer från Sverige eller Irland? Varor som i de flesta fall besprutas mycket, väljs det då ekologiskt (potatis/bananer) eller är det även här bara pris som gäller?

  Undrar då vi har en budget på 2000kr/person på Willys men då är jag väldigt noga med svenskt och delvis ekologiskt. Samtidigt enkel vegetarisk mat som görs från grunden. Att komma ner till halva summan känns omöjlig om jag fortfarande ska stödja svenskt jordbruk (vill jag absolut vill). Men om ni lyckas med det ger det mig en spark i baken att försöka bli mer prismedveten 😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Den aspekt som är viktigast för oss är att det är så lokalt som möjligt, det finns ganska många matproducenter runt omkring oss i dalarna och i så hög utsträckning som möjligt köper vi från dom. Avsteg när vi köper från andra länder är:
   1. När det inte finns lokalt – tex en grönsaker/frukt på vintern.
   2. När det är på kort datum då vi tänker att det allra sämsta för miljön är svinn.
   3. När vi söker en viss kvalitet/produkt – lufttorkad skinka från Spanien, Salami från Italien etc. detta är dock liten volym ”specialvaror”.

   Vi köper hellre mindre av en bättre kvalitet med t ex lokalt kött och drygar ut.

   För oss går lokalt även före ekologiskt men det slinker ändå ner en del ekologiskt i kassen.

   Gilla

 6. Åh jag förstår inte hur man lagar mat så billigt! Vad gör vi för fel?

  -Vi lagar allt från grunden
  -Vi köper alltid det ekologiska valet
  -Vi köper bara svenskt när det går
  -Vi slänger inte särskilt mycket
  -Vi köper mycket av ”är snart” när vi stöter på det
  -Vi lagar god mat, inte det dyraste köttet, men en del rätter med vin i.
  -Vi äter aldrig helt vegetariskt, men späder alltid ut grytor med mycket grönsaker/bönor
  -Vi äter nästan aldrig pasta eller ris, utan ersätter med blomkål och broccoli. (Det finns ingen vettig näring i pasta och ris)
  -Vi äter ca 4 eko-ägg om dagen
  -Vi köper väldigt sällan chips och godis.
  -Vi äter bara hårdbröd hemma, inget mjukt bröd.

  Med två vuxna, en treåring och en ettåring äter vi för runt 8000kr/mån.

  Nu funderar jag på vad som är boven.

  – Är det att vi ALLTID köper eko som gör att det drar iväg?
  – Späder ni ut alla rätter med billig pasta och ris? För det är jättedyrt att äta blomkål och broccoli. Det känns som att fuska att äta billigt med hjälp av att äta pasta och ris, det är ju på bekostnad av kroppens näring.
  – Använder ni aldrig vin i maten?

  Vi ska göra ens livsomställningen nästa år och båda kommer att börja plugga. Jag har redan använt 6 år av CSN, så jag kommer att studera 5 år helt utan inkomst. Och min sambo kommer ta CSN bidrag och lån. Vi MÅSTE få ner vår månadskostnad. Vi har redan bestämt att sälja bilen…

  Vårt sätt att komma ur ekorrhjulet är att jag utbildar om mig till ett kreativt yrke istället för att vara en tråkig projektledare/verksamhetsutvecklare och min sambo ska utbilda sig för att slippa vara sjukpensionär. Vi har båda två redan varit hemma i 3,5 år tillsammans och vi känner att vi gärna vill ha ett jobb, men ett jobb som inte upplevs som ekorrhjul och som inte dränerar en på all energi.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   För enkelhetens skull brukar jag försöka räkna om till antal vuxna i familjen, eftersom ni har rätt små barn skulle jag räkna er familj som 3 vuxna och det skulle innebära 2 666 kr per person. vilket är ganska högt tycker jag även om ni äter ekologiskt och inte äter pasta och ris. Vi ligger närmare 1000 kr per pers.

   Det jag möjligen kan tänka mig är att det som driver upp priset är att EKO inte alltid är så mycket dyrare men att det inför en begränsning där man inte kan ta vara på vad som är bra för dagen?

   Vet inte om du läst våra böcker, men tror att vårt tänkande är mer sammanfattat där och då kan du kanske se var skillnaderna ligger bättre? Just nu är dom så billiga att ni borde kunna tjäna igen priset redan under den första dagen:-)

   https://pug.se/produkt-tagg/hundraklappen/?kategori=bocker

   Låter som en bra plan att skola om sig så att man håller hela livet, det finns många vägar ur hjulet.

   Gilla

   1. Hej, spännande! Hemma är det jag och ett vuxet barn. Detta år blev snittet 2200 för oss tillsammans i månaden. Inte snålat på något vis, lyxar ibland och både kött och vego, frukt och grönsaker. Samt godis, bak och mys ibland. Nöjd att lyckas hålla den nivån trots inflationen. Däremot tycker vi att pasta och ris innehåller bra energi och näring så det äts ibland 🙂 köper mycket på kampanj och åker till de 3 affärer jag har nära och proppar då frysen full. Så gott som inget svinn, de jag köpt äts upp, även om det inte alltid är det vi vill ha för stunden.
    Konsumentverkets beräkningar är helt galna tycker jag.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s