ekonomisk frihet, Livsstilsföretagande

Uppdrag som ger magiska inkomster

Det senaste inlägget om livsstilsföretagande handlade om att du måste leverera det du lovar vilket kanske kan sägas är baksidan av ett livsstilsföretag, den del som man accepterar trots att det tar emot då det är det som möjliggör att man har uppdrag och som tillför värde för någon annan, samtidigt som uppdragen för det mesta är väldigt givande.

Omvänt till detta är det vi kallat magiska inkomster, dessa får man för uppdrag som rakt igenom är roliga/intressanta att göra där man får träffa spännande människor, lära sig nya saker men där det flyter på och allt går bra. Det intressanta här är att det ofta sammanfaller med de bästa jobben man gör samtidigt som det nästan känns som fusk att man också får betalt.

När vi sedan har fakturerat och fått betalt för dessa uppdrag så kan vi göra ännu fler roliga saker i firman där många kostnader för saker som vi tycker är roliga och förgyller livet blir avdragsgilla då de relaterar till vår verksamhet. Det kan vara luncher, fika med någon som jag intervjuar det kan vara en workshop eller våra konferenser två gånger per år. Det kan också vara material och utrustning som vi behöver för att göra ett bättre arbetet (allt från ett skrivhäfte till en ny (begagnad) dator eller telefon).

Jag får till exempel möjlighet att skriva mycket om politiken, kulturen och föreningslivet här i Leksand och i närliggande kommuner, får träffa massa spännande, roliga och engagerade människor och förstå hur dom tänker. Sen får jag förmånen att sammanfatta det på ett sätt som blir tillgängligt för fler. Maribel får göra produkter med hjälp av återbruk men har även fått formge inbjudningskort och utföra andra mindre designuppdrag där det i ungefär lika del handlar om att utföra en tjänst och att lära sig verktygen.

Vad har du för tankar kring arbete och livsstilsföretagande? När känns det magiskt och när handlar det bara om att leverera?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

4 reaktioner till “Uppdrag som ger magiska inkomster”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Säg att vi fakturerar 100 kr i firman och använder dessa till att göra något som är relevant för firman då får vi som du säger dra av momsen. Om dessa 100 kr istället hade blivit vinst i firman hade vi fått betala skatt på det ca 20 kr och sen om vi skulle dela ut pengarna skulle vi betala ytterligare 20 kr i skatt. Så det som är 100 kr köpkraft i firman är mindre än hälften om vi skulle ta ut pengarna och göra något privat. Självklart är grundförutsättningen att utgiften är relevant för företagets verksamhet och att det finns en agenda etc.

   Blev det tydligare eller ännu mer förvirrat?

   Gilla

   1. Jag är fortfarande förvirrad över siffrorna ovan 😝

    Om du fakturerar så får du dra av 25%. Men om du använder bolagets pengar blir skatten högre?

    Gilla

   2. Ha ha, nej vad jag menar är att får vi in tex 100 kr i firman har vi hela summan att köpa för, tar vi istället det som vinst ska vi först betala moms, sen skatt på vinsten och skatt om vi tar lön eller utdelning det gör att av samma 100-lapp blir det mindre än 50 kr kvar om det istället ska användas till privat konsumtion.

    När man gör saker i firman som är relevanta för verksamheten men samtidigt är roliga/spännande/intressanta så känns det nästan som fusk ibland = magiskt på nått sätt..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s