Fredagsfunderingen

Min teori om varför bostadsmarknaden alltid går åt helvete? Små och stora siffror…

Nu var det så dags igen, bostäder som enligt vad som sagts de senaste åren ”bara går upp i värde” börjar gå ner istället och det blir snabbt stora pengar som går förlorade. Prognoser pratar om åtminstone 20% ner och har man då köpt en villa för mellan 5-10 miljoner nyligen så är det 1-2 miljoner i förlust vilket är stora pengar för Svensson som kan behöva jobba både 5, 10 och 20 år för att komma tillbaka på grön kvist.

Många som köpt boende för länge sedan har också under de senaste åren ”lurats” av de låga räntorna och höga värdena att låna mer på sina bostäder och använda detta till konsumtion.

Visst många kommer kunna bo kvar och rida ut stormen och hoppas att priserna kommer tillbaka upp och om inte annat kommer värdet på lånen ätas upp en del av den inflation som även den återkommit efter att varit ”död för evigt”. Men det kommer även finnas de som kommer få ändrade förhållanden, bli av med jobbet, bli sjuka eller gå skilda vägar och som blir tvungna att sälja vid precis fel tillfälle.

Detta är ett inlägg av typen ”Fredagsfunderingen” vilket innebär att jag har en ide eller tycker mig se en trend men inte har tänkt klart och inte har en helt färdig uppfattning, så jag skulle gärna höra era kommentarer och funderingar kring ämnet!

Många har också köpt fritidshus de senaste åren också, vissa av dessa är inte ens färdigbyggda och jag har nu sett ett antal annonser på ännu inte färdigbyggda lyxiga fjällstugor som ligger ute till salu något som tyder på att pengarna tagit slut hos den ursprungliga ägaren annars hade man nog hellre byggt klart och sedan sålt.

Den enskilda människan som kommer i kläm tycker jag bara synd om men däremot kan man fundera vad det är för systemfel som ger detta. På senare år har det ju varit galet låga räntor men detta är inte första gången som bostadspriserna rusar upp hysteriskt för att sedan krascha.

En sak som jag flera gånger reflekterat över är att många verkar ha svårt med små och stora siffror, har till exempel av samma person en gång hört att falukorven blivit så väldigt dyr samtidigt som denne senare i samma konversation menade att en Tesla var rätt billig.

I ett annat samtal häromåret sa en person att det var ingen fara att låna mycket för räntan skulle ändå inte gå upp mer än max 3%. Detta var när räntan var kring 1,5% så den ”lilla” ökningen som personen i fråga tyckte var försumbar var alltså en tredubblar av räntekostnaden. (På ett 5 miljoners lån motsvarar höjningen 12 500 kr i månaden före skatteavdrag).

En dyr falukorv och en billig Tesla?

Om räntan är en liten siffra så är priserna på bostadsmarknaden så stora att många inte riktigt kan greppa dom och lägger utan att blinka fler hundra tusen (ibland miljoner) extra i en budgivning utan så där väldigt mycket eftertanke. Andra i samma budgivning kan ha samma svaghet och gör likadant vilket fortsätter trissa priserna med vad många verkar betrakta som i det närmaste låtsaspengar.

På det viset är bostadsmarknaden den perfekta stormen av små och stora siffror, många fler verkar förstå när mjölken, brödet, falukorven eller, gud förbjude, kaffet går upp några kronor men inte förrän det är försent förstår man vad det innebär när räntan tredubblats och man budat upp sin bostad med ett par miljoner.

Vad tänker ni? Ser ni den här tendensen också hos er själva och andra?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” även finns som ljudböcker hos  Bookbeat, (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri , på Instagram som @enkelboning  och på Facebook även där som Enkelboning där ni också gärna får följa oss.

2 reaktioner till “Min teori om varför bostadsmarknaden alltid går åt helvete? Små och stora siffror…”

 1. Tänker också att på något sätt är det ett sundhetstecken att bostadsmarknaden kraschar – även om människan kommer i kläm. Precis som i aktiemarknaden är det någon slags rening som sker. Många av de som köper nu har aldrig varit med om någon större kris.

  Jag är så innerligt tacksam att vi, trots ett idiotiskt köp, blev klokare och korrigerade. Vi lånade till kontantinsatsen och hade noll buffert. Men så upptäckte vi detta community och blev klokare. Kontantinsatslånet amorterades av, bolåneamortering ökades, en buffert byggdes upp och sedan började ISK sparandet.

  Funderade också på detta med regleringar. Vi har ränteavdraget, amorteringskrav, vinstskatt etc. Hjälper eller stjälper detta marknaden? Magkänslan är att allt borde bort för att det ska bli en sundare marknad…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra reflektion, jag tror också att regleringar ofta leder fel, det är en god tanke från början men med tiden byggs det in i systemet och till exempel ränteavdraget blir mer av ett bidrag till banker och mäklare som trycker upp priser på boende än vad som annars varit fallet. Amorteringskrav är dumt men däremot är det ju bra med en amorteringskultur, att införa lån med 30 års löptid med fast ränta och avbetalning på lika länge (som finns i tex USA) är inte så dumt.

   En annan härlig grej från ert exempel (och vårt) är att man inte är helt körd bara för att man tagit några tveksamma beslut tidigt i livet, det kan man oftast snabbt hämta igen när man blivit lite klokare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s