ekonomisk frihet, vår ekonomi

Vår nya budget – hur slår inflationen?

De bästa sakerna i livet är gratis, däribland alla fantastiska blåbär jag har plockat under hösten och njutit till frukost. Det förändrar inte det faktum att vi alla behöver pengar för att dra runt vardagen. Inflationen påverkar just nu alla så även oss och jag tänkte i transparensens namn gå igenom vilken påverkan vi ser på vår budget av inflationen.

Nedan en tabell som beskriver de kostnadskategorier som vi använder för att följa upp vår ekonomi.

Till vänster den nya nivån på kostnader som vi beräknar under kommande 12 månader sedan förändring mot den budget vi hade för 2022 i kronor och i procent. Samt en kort kommentar om vad som driver förändringen.

Allt ihop kan egentligen sammanfattas med energi och justerigen av budgeten består nästan helt av högre elpris och högre bränslepris. När det gäller energin vi förbrukar i hemmet har vi fått ner förbrukningen en del som motverkar medan vi tvingas erkänna att vårt nuvarande liv innebär att vi kör lite mer bil på ett år än för några år sedan samt att vi har köpt en större bil så att vi även ska kunna ta med barnens vänner framförallt när vi åker skidor. Samtidigt känner vi att möjligheten till mer samåkning är positiv även om den kanske slår negativt i vår budget.

Matpriserna går också upp men där upplever jag att det finns mer att göra genom att göra smarta val, vissa varor går upp mindre än ändra och man kan då ändra en del på vad man köper. Det är helt klart värt att utmanar gamla sanningar om vad som är dyrt respektive billigt efter en större rörelse i priser. Annars fortsätter vi med våra principer kring att äta mat lagad från grunden, i säsong och svinn-smart både i butik där vi gärna köper kort datum och hemma där vi inte låter rester gå till spillo.

Sen gör vi en justering nedåt på ”övrigt” eftersom vi upplever att våra sparsamhetsmuskler har blivit lite slappa de senaste åren och vi tror att det finns lite att göra, dock svårt att veta exakt var detta kan tänkas slå varför vi gör justeringen på sista raden.

Betyder då detta att vårt ”bättre liv till halva priset” är kört nu? Nej, vår löpande budget är fortfarande mindre än EN medelhög heltidslön. Det är dessutom så att om vi inte hade byggt vårt liv på det sätt vi gjort så skulle vi ha varit mycket mer sårbara för de högre priserna. Att bo relativt litet och på en plats där vi kan gå och cykla till det mesta är om möjligt ännu viktigare nu när priserna har skenat iväg på den energi som vi använder för att värma och lysa upp vårt boende och transportera oss vid längre resor.

Har ni hunnit titta på hur er budget påverkas av det nya läget? Vilka områden slår hårdast hos er? Finns det till och med områden där ni kunnat sänka kostnaderna i detta läge?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker säljs men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

3 reaktioner till “Vår nya budget – hur slår inflationen?”

 1. Vi har lyckats hålla vår matbudget på 6000kr (då ingår även blöjor, nappar, ersättning mm. Dvs det som handlas på ica/coop/willys) de senaste 3 åren trots inflation. Det eftersom vi för 3 år sedan köpte det vi ville ha medan vi idag köper efter rabatter, det vi behöver osv. Har alltid fryst in rester från maten, men nu kan även 2 msk kokt ris frysas in som blivit över, då det kan passa bra som en portion till en 2-åring.
  Vår budget brakade iväg i somras när vi inte brydde oss om kostnader, lite som vikten när man ska ”unna sig” under semestern och sen får en chock när man ställer sig på vågen.
  Men är nu tillbaka på en budget på 25.000 kr/mån, men har klarat oss på 24.000 kr/mån senaste månaderna. Dock bra att ta lite höjd.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har hittills också kunnat stå emot inflationen men höjt vår budget i ett par steg för mat när barnen har blivit äldre och äter mer, nu finns det dock inte så mycket mer att göra och vi höjer lite på grund av inflation, som synes ovan.

   Vet inte hur mycket er budget drog iväg i somras men jag känner ingen hur det kan bli både vad gäller budet och kost/vikt. Å andra sidan har i varje fall vi konstaterat att den inkörda sparsamheten även håller enskida mer slösaktiga månader på en rimlig nivå.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s