ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Vad är noll-dagar?

Detta är ett omarbetat inlägg som först publicerades på min gamla blogg för snart två år sedan. Lika relevant idag!
Principen som dagens inlägg handlar om kallar vi för ”noll-dagar” och det innebär att man under en eller flera dagar inte gör av med ett enda öre. För oss som har trimmat våra ”sparsamhetsmuskler” i några år så kommer sig detta ganska naturligt men för den som är ny på detta kan det hända att man måste ta beslut om när dessa ska infalla. Detta kan då vara ett exempel på vad vi i vår bok kallar för frivilliga begränsningar. 
Under sommaren är bra nolldagar de där soliga dagarna när man kan hänga i trädgården eller vid sjön. Det enda som behövs är att göra en räd i kylskåp, frys och skafferi för att få ihop nått att äta…dessa dagar är så bra ändå och behöver inget annat för att vara superbra! Dessa dagar är också alldeles utmärka dagar för att inte röra bilen överhuvudtaget (vi körde tillexempel inte en enda mil med bil de första 10 dagarna på vår semester förra sommaren).
Andra bra ”noll-dagar” är den första dagen med lite sämre väder efter några fina dagar…perfekt att ligga å läsa, titta på film etc. sen kan man börja med gratisaktiviteterna så som besök på bibliotek och naturum etc som passar perfekt en regnig dag. Sen kommer det förstås dagar när man vill göra något som kostar pengar, om det är så enkelt som att köpa glass/fika, ta en tur med båt eller gå på museum och sådant ska man självklart också kunna göra. Skillnaden är bara att efter en radda med noll-dagar så blir ändå utgifterna relativt låga utslaget över alla dagar.
IMG_4779 2
Bilderna är tagna under några noll-dagar!

Under hösten/vintern/våren finns också väldigt många tillfällen till noll-dagar, när isen ligger på sjön eller snön har kommit så gäller samma som ovan med att packa en matsäck och dra ut i naturen. Att sitta inne och elda i öppna spisen går inte heller av för hackor. Att åka till skidbacken är också en nolldag för oss som redan har utrustning och säsongskort.

När jag tittar på vår fritidsbudget och varför den är så pass mycket lägre än många andras så är det inte för att allt vi gör är superbilligt utan därför att vi gör så många saker som inte kostar alls eller mycket lite mellan de dyrare aktiviteterna.

Hur ser det ut för er? Har ni nolldagar eller några liknande tekniker för att leva ett bra liv på mindre? 

 

13 reaktioner till “Vad är noll-dagar?”

 1. Noll-dagar är lite som 5:2 dieten. Genom att anstränga sig lite och planera in dagar som inte ”kostar” något så kan man känna sig nöjd över att lyckas och njuta mer av de dagar då man gör något som kostar. Jag gillar konceptet eftersom det får mig att tänka lite mer på vad jag lägger pengarna på och inte bara betala för saker och aktiviteter av ren slentrian. 😊

  Gillad av 2 personer

  1. Tack för din kommentar, har inte testat några dieter men när du säger det så är likheten slående. Det gäller helt enkelt att sänka ”snitt” vilket ironiskt nog gör att man njuter mer av både de gratis och de ovanliga kostsamma aktiviteterna. Kul att testa hur många dagar man klarar, för oss är nog akilleshälen mat som vi handlar relativt ofta.

   Gilla

 2. Sommaren spenderar jag på mina föräldrars sommarställe i upp till tre månader. Det går alldeles utmärkt att jobba därifrån på distans. Då inhandlas enbart mat efter behov. Men hittills har jag inte legat lågt i kostnader ändå. Matkostnaden ligger på runt 3000-4000 för bara mig. Helt galet. Denna sommaren ska jag hålla stenhårt i pengarna. Jag kan däremot tillägga att jag varje månad lyckas spara lite mer än halva min lön – men det är roligare att kunna utmana sig själv mer än så.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar, att spara mer än halva lönen måste ändå anses vara mycket bra även om din matkostnad låter hög. Är det ”bara” mat köpt på butik eller inkluderar det en hel del färdigmat och restaurangmat? Om det är bara livsmedel från butik så måste du äta väldigt lyxigt…Det är roligt med utmaningar så för dig verkar det som en bra utmaning att försöka äta så billigt som möjligt i några månader..för att sedan bestämma en nivå som passar dig troligen någonstans mitt emellan dagens nivå och den super låga ”utmaningsnivån”.

   Gilla

  1. Tack för din kommentar, nu är det så läge sedan vi började leva på det här sättet men när du säger det så var vi nog på samma sätt innan vi började….nämligen nästan aldrig några nolldagar.

   Det är också lätt att man inte ser möjligheterna till roliga och enkla nöjen när man mest rör sig på kommersiella platser (butiker, köpcenter, restauranger, lekland..) och slänger pengar på varje ”problem” eller varje tråkig sekund. En annan sak om man börjar tänka i dessa banor är att även dyrare nöjen brukar vara billiga när väl utrustningen eller årskortet är inköpt varför man då bör köra för fullt och utnyttja det till fullo.

   Gilla

 3. Tycker att det kan vara svårt ibland att förklara för andra hur man lever, speciellt när de inte verkar förstå att man har valt att leva ett liv som inte innebär att spendera en massa pengar. Att man gör det av fri vilja verkar inte gå in hos folk utan det blir mer stackars dig som är så ”fattig”! Jag är ensamstående utan familj, kan tycka speciellt vid nya bekantskaper att säga att mina upplevelser får gärna vara gratis eller en fika, middag hemma som jag gärna bjuder på. är svårt när de flesta är så inriktade på att göra sådant som kostar pengar.
  En lunch ute fika på stan och inträde någonstans blir ju ändå en del pengar, om man har lite umgänge. Inte lätt att hitta likasinnande och man vill ju inte gå helt allena genom livet. Att parera ifrågasättandet av sin livsstil och vara trygg i sina val är det svåraste,. åtminstone för mig. Trots det har jag inte bara noll-dar utan jag kan nog ha någon vecka emellanåt, utan att handla något överhuvudtaget.
  .

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Förstår helt din utmaning och tycker det är bra att du påpekar att du gillar billiga/gratis nöjen. Om du tar initiativ är det ju betydligt större chans att det blir just sådant som väljs. Många tycker att det är jättetrevligt att komma hem till någon annan men är själva rädda för att bjuda hem och känner att det behöver vara så väldigt ordnat och speciellt…där kan ju du vara ett föredöme. Sen gäller det ju att kunna skilja på vad som är ett unikt tillfälle (säg en middag med en ny eller gammal vän som är i stan bara en kväll i år) och vad som är ren slentrian…(som tillexempel en ute lunch med samma kollegor/kompisar på samma ställe som senast för 10 gången den här månaden). Det är inte lätt att hitta likasinnade men ju mer öppen man är med hur man själv ser på saker så mer ökar sannolikheten att man märker av att man är likasinnade.

   Gilla

 4. Kanske är lite väl petimetrit men att säga att ni inte gör av med ett enda öre när ni äter mat, förbrukar ström och låter bilen värdeminska där den står.

  Alltså, om man köpt och lagt upp ett lager med tex mat för ett helt år, så gör man enligt er alltså inte av med några pengar när man tar från detta lager för att laga tre mål mat alla dagar i veckan i ett helt år i sträck?
  Om man menar så, ja då är det väl enkelt att inte göra av med några pengar alls under godtyckligt tid. Det är ju bara att köpa vid ett tillfälle, betala vid detta tillfälle och sedan leva på detta lager. Klart! Ja, det var ju enkelt att inte göra av med några pengar.
  Om vi fortsätter på detta spår: om man i affären betalar med kreditkort där fakturan kommer 60-90 dagar efter själva besöket i affären – har man gjort av med pengarna vid besöket i affären då varorna mottogs, eller när fakturan betalas, eller vid något annat tillfälle?

  Som sagt, en petimetri kommentar.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar…som var väldigt petimtrig. Detta handlar ju förstås om de aktiva beslut som du kan ta här och nu och att öppna ögonen för att det ofta finns trevliga saker att göra som inte kostar pengar. Det finns förstås gränsdragningsproblem som man själv får avgöra men gör man för många undantag så blir det här experimentet verkningslöst, vi har dock märkt att både vi och andra ha haft väldigt stor nytta av den här principen för att utmana vårt tänkande och beteende.

   Gilla

 5. Hej.
  Noll-dagar, det var fyndigt uttryck för nollspenderardagar.
  Jag använder mig av en kontorskalender där jag vare dag skriver upp Alla utlägg, alltså även hyra, medlemsavgift akassa m.m.
  Sedan summeras varje dags utlägg och sedan veckan utlägg.
  Då får jag en väldigt bra översikt över noll-dagarna och sporras prestera flera sådana dagar, att det sedan ger en väldigt bra och enkel överblick av min privatekonomi är ju också bra 😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, att skriva upp på något sätt (fysiskt eller digitalt) och göra det till lite av en lek att prestera så många noll-dagar som möjligt är ett jättebra tips! Att göra små utmaningar och lekar av det man vill åstadkomma gör det ofta lite roligare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s