ekonomisk frihet, Lev lokalt, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok

Två största missuppfattningarna om ekonomisk frihet!

Det händer inte så ofta längre men för ett par dagar sedan ringde en journalist från en av våra stora kvällstidningar och ville prata med mig om ekonomiskt frihet. Den förmiddagen hade jag skrivit en artikel för vår lokaltidning och sen hade jag lagt ner mitt skrivhäfte, en flaska vatten och några påsar i ryggsäcken och gått rakt ut i skogen för att hitta inspiration (och kanske lite svamp). Då ringer som sagt journalisten och sittande på en stubbe med milsvid utsikt över Siljan pratar vi om frihet, livet och lite av varje i nästan en timme.

Det här samtalet fick mig att återigen tänka på vad som är lätt att missuppfatta när det gäller begreppet ”ekonomiskt frihet” och det smalare begreppet FIRE (Financial Independence Retire Early). Enligt mig är de två största missuppfattningarna:

 1. Frihet från, inte frihet till! Många tänker att man söker friheten från något, till exempel sitt arbete. Äkta ekonomiskt frihet handlar dock om att ha frihet till att göra saker. För min del känner jag ingen som är ekonomiskt fri som inte gör något av värde för sig själv och andra. De flesta gör till och med mer än innan men drivet av en inre motivation snarare än ett externt tvång.
 2. Det finns bara en väg! Det är mycket mer ”klickvänligt” att prata om någon som slutat jobba vid 40 än att prata om någon som via sparsamhet kunnat realisera sin dröm om ett kreativt arbete i en egen firma eller som kunnat gå ner i tid och på så vis återfunnit motivationen i sitt viktiga jobb i välfärden. Eller den som då och då tar sabbatsår för att utvecklas och ladda med ny kraft. Alla dessa är dock vägar till ekonomiskt frihet å i och med att det finns många vägar så finns det någon bra väg för i stort sett alla att bli mer ekonomiskt fria.
Från ”Lev lokalt” en illustration som sammanfatta de olika vägarna till frihet. De är ganska olika men gemensamt för alla är att förmågan att leva gott på lite #bättrelivtillhalvapriset ökar sannolikheten att lyckas exponentiellt.

Vill tro att svaret på dessa missuppfattningar effektivt besvaras i vår senaste bok Lev Lokalt så om ni inte redan har läst den så gör göra det så kan vi kanske gemensamt räta ut visa av dessa missuppfattningar. Boken finns på många bibliotek och går att köpa på de flesta ställen där böcker säljs…men helst direkt från förlaget vilket gynnar oss men också det lilla förlaget.

Vi tycker också om att föreläsa och berätta mer om detta så har du intresse av att boka en föreläsning till ditt företag, organisation, bank eller förening så hör av dig. Mer info finns här. Nu är det ju äntligen möjligt att träffas igen.

Vad är era tankar om ekonomiskt frihet? När känner du dig fri, och vad vill du har din frihet till?

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

4 reaktioner till “Två största missuppfattningarna om ekonomisk frihet!”

 1. Intressant, för oss, som i princip är ekonomiskt fria (skulle kunna leva av besparingar/investeringar fram till pensionen, för mig 6-7 år kvar) har vi inget intresse alls av att sluta jobba, jag håller precis på att starta upp ett AB för att ha större möjligheter att göra roliga saker om ett par år och frugan har sent i livet bytt inriktning och brinner för det nya.
  Vi har flyttat för att downsiza, lever lokalt, cykel till det mesta. Livsstilsdesign…
  Jag tror att det ”klickvänliga” är på grund av att många generellt har dålig koll på ekonomi i stort och att vi pratar väldigt lite privatekonomi med varandra.
  Försöker få barnen (vuxna) att spara till en buffer (inlåningskonton) och långsiktigt (Fondrobot – Lysa) och vi har pratat rätt mycket om grundläggande ekomiska principer, (dom har i princip ingen ekonomisk kunskap från skolan!). Rekommenderat böcker som ”rich dad por dad” mm, men där är jag inte hemma än.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant det du säger om att vi är dåliga på att prata om privatekonomi, för mig förefaller det som om ekonomi har en väldigt central roll i mångas liv och att väldigt mycket av hur man bygger upp sitt liv bygger på ekonomiska förutsättningar samtidigt som man försöker låtsas om att det inte är så. Omvänt tycker jag mig se att många som tagit tag i sin privatekonomi egentligen låter ekonomin styra mindre så ”man har fått pengarna ur vägen” så att säga.

   Gilla

   1. Tror du har helt rätt i att för dom som inte har koll, så är ekonomin väldigt viktig, men ofta bara ur ett ”pengarna måste räcka till nästa lön/resa/”, annars skulle vi inte ha alla dessa löpsedlar innan jul och efter nyår och alla snabb-lån. Det är i princip samma som med bantning, en tillfällig lösning. För dom som har koll och sina ekonomiska planer på plats kan man jämför med dom som lagt om sin kost till något som håller i längden. Då kan man fokusera på det som verkligen är viktigt, det som ger energi och lycka.

    Gillad av 1 person

 2. Hej.
  Ja, media bilden av ekonomisk frihet är aningen twistad åt det ena eller andra hållet. Diskuterar media ”pension” innebär detta i princip att bara sitta hemma och se på tv och löser korsord resterande del av livet. Motsatsen är när de pratar ”ekonomisk frihet” så innebär det ett jetset-liv med jorden runt resor, lyxiga fester och hotell året om. Det är en inställning som jag tycker speglar dagens samhälle, ingen kan tänka sig leva livet på en lite lägre intensiv nivå och samtidigt ha möjlighet till lite dyrare nöjen vid enstaka tillfällen.
  Det är därför rätt skönt att kunna läsa om ”FIRE” och se att det finns fler som inser att livet inte behöver se ut på det ena eller andra sättet. Det finns alltid flera vägar till FIRE som kan passa om man vill.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s