ekonomisk frihet, enkelhet, Fredagsfunderingen, Livsstil

”Bra att jag slutade jobba för nu har vi ju råd”

Det händer något med perspektiven och attityden hos människor som tar tag i sin ekonomi och därmed sätter sig själva stabilt i förarsätet på sitt eget liv. Helt plötsligt blir ekonomin som varit en stressfaktor istället en möjlighetsmotor.

Har såklart märkt den här förändringen i vårt eget liv men ser den också hos många andra, det handlar i grunden inte om att ge pengar en mer framträdande position i livet, det handlar snarare om att man ”stökar av” det där med pengarna en gång för alla så att man sedan kan fokusera på det som är verkligt viktigt i livet.

Det finns många bra exempel på detta men ett av de bästa jag har hört på länge kom i en mailkonversation med en vän som också är ”ekorrhjulsavhoppare”. Familjen hade nyligen fått besked om att de behövde göra en nödvändig renovering av hemmet som kommer kosta uppåt en halv miljon. Det är såklart tråkiga pengar att lägga ut, samtidigt blev den första reaktioner inte stress utan en känsla av kontroll som sammanfattades i citatet.

”Bra att jag slutade jobba för nu har vi ju råd”

Vet ju att det är många som läser som gjort en livsstilsförändring i en likande riktning eller som funderar på det, därför tänker jag att många kanske känner igen sig eller möjlighet har reagerat helt annorlunda?

Känner ni som gjort en förändring igen er i detta eller hur känns det för er med oförutsedda större utgifter? Hur har det förändrats i olika ekonomiska faser?

Apropå ny perspektiv när man fått pengarna ur vägen tycker jag att David Jonstads text i expressen som i sin tur var svar på en krönika är ett bra exempel på detta.

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi tycker också om att föreläsa och berätta mer om detta så har du intresse av att boka en föreläsning till ditt företag, organisation, bank eller förening så hör av dig. Mer info finns här. Nu är det ju dessutom äntligen möjligt att träffas ”på riktigt” igen.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

4 reaktioner till “”Bra att jag slutade jobba för nu har vi ju råd””

 1. Jag känner igen mig, jag slutade jobba för exakt 1 år sedan, och i våras gjorde vi också en renovering kring 0,5 mkr. Jag var själv med och bidrog ca 1 vecka och funkade som projektledare resten av tiden, för flera olika ftg som man får jaga. Och tur jag var hemma och inte på jobbet då

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant som du säger kring att hjälpa till själv men även vara projektledare, jag upplever att man många gångar när man lägger ut arbete på någon annan ändå får projektledare och jobba lika många timmar, därför är vi noga med att bara lägga ut sådant som kräver en speciell kompetens där kvalitetsskillnaden eller tidsskillnaden är riktigt stor jämfört med att göra det själv. Fördelen med att vara delaktig är ju också att man lär sig något varje gång..så att man mycket väl kan göra ännu lite mer själv nästa gång..

   Gilla

 2. Märkte tydligt när sambon fick ett nytt jobb som visade sig vara under all kritik då kunde vi ta det lugnt eftersom vi hade så mycket luft i vår ekonomi så jobbet avslutades och till slut blev det ett nytt jobb som sambon trivs utmärkt på. Hade varit jobbigt att ha kniven mot strupen i det läget.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Exakt som du säger så är det en stor frihet att kunna lämna ett jobb som inte alls fungerar, vi har ofta tänkt på hur snabbt från att vi började ställa om vårt liv som vi faktiskt kunde välja jobb utifrån vad som fungerade snarare än på grund av att vi akut behövde varenda krona i inkomst. För vår del innebar det att jag ställde lite extra hårda krav på min arbetsgivare och fick en del anpassningar som jag behövde för att det skulle funka, och för Maribels del innebar det att hon sa upp sig ett par gånger utan att ha ett nytt jobb färdigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s