ekonomisk frihet, enkelhet, vår ekonomi

2 miljoner räcker 4 år ==> 6 miljoner räcker för evigt…

Varje gång som vår och andras process mot större ekonomiskt frihet uppmärksammas så kommer också frågorna om matematiken. Sparade vi verkligen 6-7 miljoner på 6 år? Hur mycket hade vi när vi startade och hur mycket hann vi få i avkastning? En del av bakgrunden till vår kappsäck full med pengar som idag faktiskt växt till omkring 9 miljoner har vi redogjorde vi för redan 2019 i det här inlägget.

Den del av frihetsekvationen som jag dock tycker får för lite uppmärksamhet är den fantastiska effekten som förmågan att leva gott på mindre har. Helt enkelt ett bättre liv till halva priset som har den kumulativa effekten att ni kan lägga undan mer pengar samt leva längre på de pengar som ni har sparat, allt detta med en högre livskvalitet baserat på tydligare prioriteringar i livet.

Förenklat kan man säga att vi när vi började ställa om vårt liv 2011 hade årsutgifter på ca 500 000 kr och när vi började gå igenom vårt sparande så konstaterade vi att vi genom amorteringar och extra pension (och en mindre summa i aktier och på sparkonto) hade fått ihop cirka 2 000 000 kr. Om vi bortser från det faktum att en stor del av de pengar vi hade sparat var låsta så skulle man åtminstone teoretiskt kunna hävda att vi hade kunnat leva på vårt kapital i 4 år…vi hade då inte kunnat räkna med någon avkastning på grund av den korta tidshorisonten.

När vi började 2011 hade vi utgifter på 1/2 miljon om året och 2 miljoner kronor sparat = 4 årsutgifter!

När vi började ställa om vårt liv så lyckades vi nästan direkt redan under 2012 sänka våra omkostnader till runt 300 000 kr om året vilket innebar att samma 2 miljoner räcka i uppåt 7 år om vi räknade med lite avkastning under den längre perioden.

Redan 2012 hade vi sänkt utgifterna till 300 000 kr och 2 miljoner skulle då räcka nästan dubbelt så länge!

Vi tycker också om att föreläsa och berätta mer om detta så har du intresse av att boka en föreläsning till ditt företag, organisation, bank eller förening så hör av dig. Mer info finns här. Nu är det ju dessutom äntligen möjligt att träffas ”på riktigt” igen.

Nu började vi också stoppa undan pengar i en rasande takt och dessa började också generera viss avkastning. Vi tränade också våra ”sparsamhetsmuskler” och när vi 2016 flyttade till Leksand så hade våra årsomkostnader sänkts ytterligare till omkring 240 000 kr inte minst därför att vi nu klarade vardagen i stort sett utan bil. Nu hade också vår besparingar växt till drygt 5 miljoner kronor som alltså skulle räcka i över 20 år om inte hade några mer inkomster och inte heller någon som helst avkastning över inflationen.

2016 flyttade vi till vårt nuvarande hus och då gick våra omkostnader ner till omkring 240 000 och nu hade vi ett kapital på drygt 5 miljoner motsvarande 20 år…

I mitten av 2017 när vi båda hoppade av ekorrhjulet hade vi ett totalt kapital 7 miljoner något som skulle räcka för oss att leva på i nästan 30 år utan avkastning och om vi utgår ifrån den så kallade 4% tumregeln så ska det alltså räcka för evigt så länge vi inte har ut mer än 4% av kapitalet eller 280 000 om året vilket är över våra omkostnader.

Frihet 2017, kapital på drygt 7 miljoner kronor och omkostnader på 240 000 tkr = räcker för evigt enligt 4% regeln.

Men tillbaka till starten då, om vi inte hade sänkt våra kostnader hade vi ju inte haft ett i närheten så stort kapital idag

Om vi av ändå av någon turlig anledning hade haft 7 miljoner idag så hade det med vår ursprungliga utgiftsnivå ändå ”bara” räckt i 14 år (7 miljoner / 500 000 kr).

Så vad är min poäng med detta, jo jag antar att det är att man aldrig ska underskatta effekten av ett bättre liv till halva priset!

Hur ser det ut hos dig? Vilka effekter har ett bättre liv till halva priset haft i ditt liv?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

En reaktion till “2 miljoner räcker 4 år ==> 6 miljoner räcker för evigt…”

  1. Effekterna är att medvetenheten ökar och att jag lyckas undvika impulsköp. Jag låter inköpen avvakta tills dess att jag känner att behovet faktiskt är äkta.
    Det har aldrig varit svårt att spara för min del men att sluta med alla former av samlande har varit svårare då fokuset förnyats och då svårare att identifiera.
    Jag resonerar inte så mycket om just till halva kostnaden utan försöker göra utvärderingar varje månad om något jag lagt pengar på varit onödigt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s