ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, vår ekonomi

4-6 ggr bättre betalt som lärare än som frihetsförfattare..

Känner mig så ohyggligt lyckligt lottad att jag får syssla med exakt det jag vill syssla med. Har skrivit två böcker, får föreläsa några gånger per termin. Dessutom skriver artiklar i lokaltidningen om det som händer på vår ort och sist men inte minst hoppar då och då in i skolan som vikarie när någon lärare är tillfälligt borta. När inget av detta tar upp min tid så har jag bloggen som utlopp för skrivkreativiteten och det är så roligt att ni finns som vill läsa mina funderingar och så har jag tid att göra mer praktiskt i hemmet, vara mer ute i naturen än tidigare och har mer tid med familjen.

Samtidigt upplever jag att när nya personer får upp ögonen för vad vi gör så kommer dom allt som oftast in med den inställningen att vår livstil bygger på just att vi skriver böcker och föreläser vilket kanske för många är det som ligger längst bort från deras liv och därmed känns omöjligt. Det är som att man tror att det måste finnas någon form av bedrägeri bakom…efter den ofta sunda devisen:

Om det verkar vara för bra för att vara sant så är det antagligen det..

Även David Jonstad som nyligen kommit ut med sin bok ”Meningen med landet” om ett enklare jordat liv har fått en del kommentarer kring att alla inte kan bli ”författare och sparris-föreläsare”. Detta samtidigt som vårt liv såväl som Davids möjliggörs i första hand av det vi kallat ”bättre liv till halva priset” det vill säga ett liv där vi får hög livskvalitet men med relativt låga utgifter.

För min del tror jag att det i grunden bygger på en missuppfattning om hur lukrativt det är att skiva böcker och föreläsa. Visst vi får betalt och det är efter att själva boken är skriven också en i huvudsak passiv inkomst men det blir inte mycket pengar om man inte säljer hundratusentals exemplar vilket är väldigt få förunnat och då ofta i genres som är breda typ deckare eller populärvetenskap/hälsa.

Föreläsningar kan vara lönsamma men då handlar det oftast om kommersiella ämnen och upplägg och vi har visserligen ofta fått betalt när vi har förläst men det är inte sällan en låg timlön om man räknar med förberedelser och restid etc.

Vi tycker om att föreläsa och berätta mer om detta så har du intresse av att boka en föreläsning till ditt företag, organisation, bank eller förening så hör av dig. Mer info finns här. Nu är det ju dessutom äntligen möjligt att träffas ”på riktigt” igen.

Vi kan ju inte och vill ju inte avslöja varenda detalj i vår ekonomi men för att sätta saker i perspektiv som ni nog kan relatera till så har jag räknat ut att både jag och Maribel lägger ungefär 1 000 timmar om året på det som kan kallas arbete och som inte relaterar direkt till familjens behov. Det kan vara att skriva, skapa, vikariera, föreläsa etc. För min del har jag gjort detta i snart 6 år och för Maribel är det drygt 4 år.

Eftersom vi vikarierar i skolan och vet vad vi får betalt där och vilka stora behov som finns så kan vi ganska lätt räkna om vad det skulle ha inneburit om vi lagt den tiden som vi nu lagt på böcker, föreläsningar, intervjuer, bloggen etc som vikarier istället och det visar sig att vi då skulle ha tjänat minst 4-6 ggr så mycket på detta.

Sen tillkommer ju det faktum att vi inte ens lever på dessa inkomster eftersom vi redan hade sparat ihop ett kapital att leva på. De små inkomster vi dragit in har stannat i vår firma och/eller används till extra amorteringar på vårt lilla bolån.

Så ni kan vara lugna, och sprida det till alla tvivlare – Vi lever som vi lär och även om det kan verka för bra för att vara sant så är det inte det!

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

2 reaktioner till “4-6 ggr bättre betalt som lärare än som frihetsförfattare..”

 1. Hoppsan! Chockerande lite inkomst på böcker alltså. Intressant! Jag är oavsett tacksam för de böcker som ni skrivit hittills. Det är himla bra att ni numera kan satsa på andra intressen som inte nödvändigtvis behöver just innebära rejäl ekonomisk kompensation 👏

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vill vara tydligt med att vi klagar verkligen inte. Istället tycker jag att det är nästan magiskt att jag har fått betalt för att skriva tex böcker men det är ju en marknad där några få säljer väldigt mycket medan de allra flesta säljer relativt lite och det är ju en ersättning per såld bok som gäller. Som du säger är det dock en fantastik grej att inte behöva satsa på det som ger mest eller tryggast kompensation utan istället gå på intresse, det är verklig lyx!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s