ekonomisk frihet, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Utvärdering 2021 – höst kick-off 2021 Del 1 (3)

Förra veckan hade vi vår återkommande gemensamma höst kick-off när vi utvärderar det vi gjort under året som snart har gått och funderar över vad vi vill göra framöver på både kort och lång sikt. Varje år sätter vi mål inom 6 olika områden som vi tycker täcker in livets olika delar. (mål 2021 hittar ni här)

Huvudtema för dessa dagar är att utvärdera det (snart) gånga året, kanske sätta lite fart om det är något som glömts bort men som ändå känns viktigt och sedan sätta mål för kommande år. Vi tittar även på lite mer långsiktig mål. Just nu är några av målen för nästa år och kommande år i svängning så det kommer möjligen ta lite längre tid än vanligt innan del 2 och 3 i den här serien kommer på bloggen.

Ekonomi:

 • Vi har i stort sett hållit vår budget under året men som vanligt är det fel i varje enskild kategori men vi kommer in väldigt nära på totalen. Just nu i början av oktober lutar det åt att vi kommer göra av med cirka 2% över de 21 000 i månaden som vi hade planerat.
 • Firman har haft strax under målnivån på 50% vinstmarginal under de första 3 kvartalen men kommer av allt att döma överträffa målnivån med god marginal för helåret.
 • Vi siktade på att involvera barnen mer under året, vi har gjort en del men det kan vi helt klart bli bättre på. Vi har idéer hur vi kommer utveckla detta med en egen plan per barn som vi återkommer till i mål för 2022 och framåt.

Personlig utveckling

 • Fru fri – har kommit en bit i sin utveckling mot en design verksamhet men fokus har hamnat på andra saker än vad vi trodde för ett år sedan, mer studier, övning och dessutom ett nytt kontor i källaren har varit fokus.
 • Farbror fri – har lanserat boken ”Lev lokalt”, skrivit 50+ artiklar i lokaltidningen och 50+ blogginlägg här på bloggen i linje med vad som var tänkt. Har även hoppat in i skolan ibland vilket har en social aspekt.

Hälsa och kost

 • Vi hade som mål att fortsätta med vår vardagsmotion och dessutom träna 15 minuter styrka per dag, till detta har vi nu under hösten lagt träning på gym ett par gånger i veckan.
 • Vi skull också se till att barnen hade någon fysisk aktivitet varje dag något som gått rätt bra under vintern, våren och sommaren men blir lite utmanande under hösten. Äldsta sonen har nu börjat med att gå på gym som komplement till sina sommar och vintersporter.
 • Vi har inte uppnått att ha matdagar för barnen som vi tänkt, vi kommer tänka om kring detta inför mål 2022.
I linje med vår princip om att leva lokalt åter vi bara en dryg mil till Laknäs (Tällberg) för vår kick-off där vi läste, ritade, skrev, pratade och funderade på vad vi gjort och vad vi vill göra.

Socialt – släkt och vänner

 • Vi har fortsatt att träffa familj och vänner utomhus men i övrigt har umgänget påverkats av pandemirestriktioner direkt och indirekt så mindre umgänge med nya och gamla bekanta har det blivit.
 • Vi har inte kunnat föreläsa så mycket som vi vill heller…
 • Nu vill vi uppta mer sociala aktiviteter nu och återkommer till det i mål 2022.

Vi tycker om att föreläsa och berätta mer om detta så har du intresse av att boka en föreläsning till ditt företag, organisation, bank eller förening så hör av dig. Mer info finns här. Nu är det ju dessutom äntligen möjligt att träffas ”på riktigt” igen!!

Semester/Sommarlov/Barn

 • Det blev ingen Mexiko-resa i år heller på grund av restriktioner men också känsla av att inte vilja resa under pågående pandemi. Vi skjuter planerna på framtiden och återkommer i mål 2022 med en ”spanskaplan” för kommande år…
 • Sommaren blev i Sverige och vi gjorde tre resor, en till Småland med hyrt hus i 11 övernattningar, en till Kläppen med 3 övernattningar och en till Stockholm med 3 övernattningar. Vi gjorde också många små utflykter i närområdet.
 • Vi har fortsatt att engagera oss aktivt i barnens idrottsföreningar.

Hus och Hem

 • Inne har vi jobbat en hel del i vår källare med rensning och att riva ut gamalt material, målat och fixat. Vi har också bytt kakel i köket och gjort en del ytterligare små men tidskrävande förbättringar i köket.
 • Ute har tagit bort träd/buskar på tomten (delvis med hjälp av arborist), sedvanligt underhåll och så har vi planerat för renovering av tak på gäststuga och garage som ska genomföras under nästa år.
 • Den extra budgeten på 20 000 kr för detta har vi hållit.

Ett sätt att sammanfatta det här året är för det första att det fortsatte att påverkas av pandemin. Vi har till exempel förläst ganska lite, vi har träffat vänner och bekanta mindre medan vi kanske har träffat familjen som bor nära lite mer? Ett annat sätt att tänka på detta är att vi har blivit rätt duktiga på att sätta rimliga mål vilket gör att för det som är inom vår kontroll så har vi gjort ungefär det vi förutsatt oss och inte missat eller kraftigt överträffat på något område.

Som sagt behöver vi fila lite mer på målen för de kommande åren och återkommer med flera delar från vår kick-off när en del tankar har fallit på plats. Tills dess undrar vi hur det är med er? Brukar ni ha kick-off för livet? Sätter ni några mål eller ambitionsriktningar för er tid? Vad är ni särskilt nöjda med från det senaste året?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

12 reaktioner till “Utvärdering 2021 – höst kick-off 2021 Del 1 (3)”

 1. Jag har nog aldrig gjort bokslut över det gågna året utan som hos många andra blir det nått nyårs-flum som sen ebbar ut i ingenting.
  Mitt livet och i ekorr-hjulet, så handlar det mest om att hålla näsan ovanför vattenytan. Men jag blir lite inspirerad av att ha en plan, dock tror jag det är betydligt enklare när man äger sin tid själv.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt rätt i att detta är enklare när man är fri, både därför att det kanske är enklare att hitta tiden men också att man har ännu större inflytande över hur man vill lägga upp sitt år. Å andra sidan så började vi med detta redan för 12 år sedan och har sedan dessa alltid haft mål och bara missat själva kick-offen vid ett tillfälle (vilket vi ångrade). Utifrån vårt perspektiv är det nämligen något som ibland är svårt att få in men något som är än mer nödvändigt när det är full upp, både för att det kan vara behövligt med ett andningshål från vardagen men också att det är än viktigare att man i relationen drar år samma håll när det är fullt upp.

   Nu har vi ju möjlighet att vara borta två nätter (nästan tre hela dagar) och ta oss gott om tid för att gå igenom mål på kort och lång sikt, men är det bara en natt eller till och med bara några timmar en eftermiddag man kan ”få loss” så tycker jag att det är väl värt det. Berätta gärna om du/ni gör ett försök:-)

   Gilla

 2. Vi hade kick-off (första och än så länge enda) i feb 2020. Sedan kom pandemin…
  Men vi hade satt en del mål om att downsiza, så när ”rätt” hus dök upp kunde vi ganska snabbt ta beslut, det kändes skönt. Tanken var att vi skulle ha en ny kick-off i början på året men med pandemin fortfarande igång och en flytt, med allt vad det innebär att ”riva” i alla prylar man samlat ihop under 22 år, så blev det ingen. Nu har vi börjat landa i det nya så förhoppningsvis blir det en innan jul.
  Också roligt att jämföra punkter, där vi har saker som ”jobb”, ”livsstil” och där barnen numer ingår i ”familj och vänner” då dom är utflugna…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det låter ju som om ni varit fullt upptagna med att realisera ett av målen kring att ”downsiza” och då är väl kanske också behovet av att återigen ställa in riktningen. Av erfarenhet har vi dock märkt att det snabbare än man tror bli oklart om man inte tar sig tid, det har dock för oss varit allt ifrån en halvdag med lunch och eftermiddagsfika till tre hela dagar beroende på tid och möjlighet (och pandemi) så formen kan ju variera. Hoppas ni kan få till ett tillfälle innan jul:-)

   Kul reflektion också kring barnen! För oss är det ju främst lov/semester och som engagerade föräldrar i deras idrottsföreningar som det kommer in men det kommer ju som sagt föräldrar över tid..

   Gilla

   1. Vi har absolut märkt av att det snabbt blir osäkert med mål, vi har redan märkt att vi behöver ta längre diskussioner om vi skall göra A eller B som näst punkt på huset. Så behovet finns.

    Gillad av 1 person

 3. Vi har sedan 2 år haft kick-off. Först ”bara” en stor över nyårshelgen, men sedan två gånger per år. Ju fler gånger desto bättre blir vi på det här. Kanske blir det 3 i år? I och med pandemin var det lättare att komma åt tiden, då det inte dök upp en massa annat ”käckt” som skulle göras, som kanske inte lett oss någon vart. Och utan den första hade inte vårt liv sett ut som det gör nu. Härlig att göra upp planer, men utan uppföljning är det lätt att de bara rinner ut i sanden.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Visst är det härligt att göra planer och att se hur planerna blir verklighet! Sen är det lätt att börja segla snett om man inte tar sig tiden att titta upp ibland och se att man fortfarande är på väg dit man tänkt sig…eller möjligen tar ut en ny kurs om något har förändrats i vad man vill uppnå.

   Vi har beslutat nu att vi ska ha en kort avstämning (typ lång frukost/lunch) en gång i månaden de månader som vi inte har ”kick-off” för att inte tappa bort oss efter vägen, kan låta ironiskt för vi träffas ju varje dag men det är ändå helt annorlunda att sätta sig specifikt för att fundera över mål, planer och framgångar..så att inget viktigt rinner ut i sanden.

   Gillad av 1 person

 4. Jag kanske har missförstått begreppet vinstmarginal men 50% låter på sätt och vis ganska lågt med tanke på att du behöver väl inte mycket mer än en dator eller? Eller kanske är det en del designmaterial som köps in? Finns det någon tanke bakom att ha vinstmarginal mål istället för tex omsättningen eller vinst?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Detta är en sån där kommentar som innehåller så mycket mer så att svaret måste bli längre än frågan så här kör vi.

   Anledningen till att vi satt målnivån till 50% är att vi tycker att det ska vara OK för saker vi gör i firman kostar lite grann samtidigt som vi vill fortsätta bygga ett kapital och därmed fler möjligheter. Kostnaderna i firman är datorer, mobiler och abonnemang, kostnader för bokföring och bank och så har vi en del kostnader för resor och kringkostnader som fika, lunch etc när vi träffar folk i jobbet. Vi har de senaste två åren sedan vi etablerade oss haft en marginal runt 70% men vi har ändå satt målnivån till 50% för vi tycker att det ska vara OK att göra det arbete vi ändå gör njutbart och vi lägger en del pengar på bra utrustning som tex en telefon med bättre kamera så att jag kan göra mina artiklar på färre timmar.

   Anledningen till att vi inte har något omsättnings eller vinstmål är att vi inte egentligen har något syfte att växa utan vi kan till och med tänka oss att omsättningen kan gå ner under vissa år och då troligen vinsten, däremot tänker vi att vi då också skulle ha lägre kostnader och därmed kunna hålla en marginal på över 50%.

   Vi har nästan inga kostnader för material så brutto vinstmarginal är typ 99%, däremot är Fru Fri inne i en period när hon har kostader för att starta upp en ny verksamhet men ganska små intäkter för tillfället när hon bygger ett kontor och studio i källaren.

   Hoppas det var svar på dina frågor, vi tänker inte att det finns något direkt rätt eller fel här men det här är hur vi har resonerat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s