ekonomisk frihet, Fredagsfunderingen

Behöver man verkligen höja ribban?

För ett par veckor sedan hade vi vår årligen återkommande höst kick-off (eller personlig konferens vilket kanske är ett bättre ord?) och en filosofisk fråga som jag har funderat på en del sedan dess är om man verkligen behöver höja ribban för att något ska vara ett mål.

Vi har ju målsättningar inom olika områden och på många av dessa har målen egentligen varit ganska likartade i flera år nu. Vi vill ha mycket vardagsmotion inbyggt i vår dag och så vill vi styrketräna och jobba en del runt huset, vi vill äta bra för en rimligt penning, vi vill att vår firma ska vara lönsam men inte nödvändigtvis växande etc.

Det finns många områden där vi egentligen inte vill höja ribban utan är rätt förnöjsamma med hur det är. Specifika exempel på det är att jag sedan 5 år tillbaka går en bra bit över 10 000 steg om dagen men jag har inget intresse av att höja målet men inte heller ta bort det då jag ser att det påverkar mitt beteende. Ett annat exempel är att vi satt målnivån för lönsamhet i vår firma till 50% vinstmarginal trots att vi legat över 70% de senaste två åren.

Det finns ju också olika typer av ”ribbor”:

 • en typ är kvantitativ ”skriva ett eller flera blogginlägg om dagen”
 • en annan är kvalitativ ”skriva intressanta inlägg med kvalitet
 • ett tredje är kombinationer ”skriva intressanta inlägg med kvalitet gärna ett eller två i veckan”

För att komplicera det ytterligare kan kvantitet var en förutsättning som leder till kvalitet, för att återkomma till exemplet ovan. Kanske blir jag bättre på att skriva om du skriver mer? Eller kanske behöver jag skriva många texter för att några ska bli bra?

Detta är ett inlägg av typen ”Fredagsfunderingen” vilket innebär att jag har en ide eller tycker mig se en trend men inte har tänkt klart och inte har en helt färdig uppfattning, så jag skulle gärna höra era kommentarer och funderingar kring ämnet!

Det känns ibland som att nutiden premierar det kvantitativa över det kvalitativa – hur många läsare, följare, texter, kronor etc är mätbart och möjligt att jämföra. Detta medan måttet ”kvalitet” är svår definierbart. På ett vis tangerar detta diskussionen om tillväxt och utveckling som i vissa fall kan vara korrelerade men där det är viktigt att komma ihåg att målet är utveckling och att tillväxt endast är ett medel med vilket vi kan utvecklas under vissa givna förutsättningar, kanske då framförallt om vi börjar från en låg standard.

Denna vecka är det rea på våra och en hel del andra bra böcker på pug.se, passa på att ladda upp inför läslovet.

Svårigheten här ligger väl egentligen i att det är grundläggande mänskligt att vilja se utveckling både i sig själv och i sin omvärld samtidigt som förändring för förändringens skull sällan är önskvärd. För vår del har vi just nu landat i att ständigt ha nya ambitioner när det gäller den personliga utvecklingen och vad vi vill göra tillsammans som familj medan den ekonomiska, praktiska och vardagliga sidan av livet gärna får löpa på i de spår som har etablerats och som visat sig fungera bra.

Fy sjutton vad bra vi har det nu tar vi och gör det ännu bättre

Om förnöjsamhet som utgångspunkt vår bok ”Lev lokalt”

Hur tänker ni på detta? Höjer ni ständigt ribban på alla områden? Höjer ni selektivt eller inte alls?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

9 reaktioner till “Behöver man verkligen höja ribban?”

 1. Har fått en annan syn på mål efter att jag läst boken ”En lite bok om mål” av Stefan Söderfjäll och Christopher Svensson. Rekommenderas.
  Dom delar upp mål i Prestation, Resultat, Utbildning och Process (bland annat). Bara att inse att t ex ett missat resultat-mål inte spelar så stor roll eftersom det var viktigare att man nådde prestations-målet eller utbildnings-målet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Har inte läst den boken men antar att en poäng är att man måste komma ihåg vad som är slutmålet vilket i vårt fall är ett bättre liv för oss och vår familj. Att skippa hälsan är ingen väg framåt men om jag till exempel väljer att cykla istället för att gå, eller börjar spela tennis istället för att styrketräna spelar mindre roll.

   Sen har inte alla mål samma vikt, sitter man ekonomiskt i skiten så är de ekonomiska målen allt i livet för att kunna gå vidare, när man har sitt på det torra är de ekonomiska målen de allra minst viktiga…

   Gilla

   1. I viss mån som du skriver, men om vi tar ditt exempel om att skriva blogginlägg, så skulle ett utbildningsmål kanske att vara att gå en skrivkurs för just bloggare eller ”content-creators” och ett processmål kunna vara att göra mallar / skript som gör att du slipper en del av administartionen och snabbar kan få ut ett inlägg eller lättare hitta referenser till intressant fakta / artiklar.
    Ett stort problem som jag har haft är att jag många gånger fokuserat på resultat-mål. Detta skall vara klart då. Nu är jag mer inne på just prestationsmål och utbildningsmål. Att det är viktigare att jag gör något varje dag eller att jag lär mig något nytt, sedan får resultatet komma när det kommer.

    Gillad av 1 person

 2. Har inte alls lika tydligt uttalade mål som er, men mål har vi. Och vad tiden lider ändras dessa… ribban ligger kvar, höjs och sänks allt eftersom livet förändras. Det viktiga är väl att veta vilket/vilka mål det jobbas mot?

  Vi fick ändra både mål och ribbor när första barnet kom (dvs vissa mål ändrades helt och vissa ribbor höjdes medan andra säktes), sen ändrades det igen när ändra barnet kom. Men i takt med att barnen växer ändras fokus, mål och ribbor!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   För vår del tycker vi att det är viktigt att ha mål (och/eller intentioner) för det vi gör för att kunna hålla fokus när vi vill. Samtidigt som du säger så är det viktigt att bibehålla flexibiliteten att inse att vissa mål inte längre är relevanta eller att uppnås på ett annat sätt i en annan del av livet.

   Gilla

 3. Jag tycker målsättningar är svårt. Dels så är det ju inte självklart att ett mål är konstruktivt. Jag kan ju ha som mål att göra absolut ingenting i ett år eller att dricka en flaska whisky varje helg. Dels så är det svårt att veta vad som är rimliga mål.
  Jag brukar inte lyckas nå mina mål.
  Jag vill nu mer tänka utifrån att hamna i bra sammanhang. Jag vill t ex lära mig ett nytt instrument. Då behöver jag vara med folk som spelar. Om jag lyckas med det så löser sig säkert resten naturligt. Kan det vara nåt?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det som tar en framåt är ju alltid bra. För vår del har vi märkt att vi behöver mål men samtidigt så behöver vi ha ögonen på vad den eftersträvansvärda effekten är som man är ute efter. Egentligen ska man kanske som du säger ha något som man strävar emot, ett önskat nytt läge och så funderar man på vad som kan hjälpa en dit om sen vägen dit visar sig vara en annan än den man från början tänkt så tycker jag att man ändå uppnått sitt mål.

   Gilla

 4. Jag har väldigt långsiktiga mål så att när väl de är uppnådda känns det som att både tid och pengar kommer att friläggas. I ett projekt (hemmet) kanske jag är klar med inom ett år om jag har tur. Det har snart pågått i 18 år (halva livet). Frågan är om jag efter det kan njuta av det eller om det blir direkt nya mål eller om man plötsligt tröttnar och vill leva enklare när man väl är klar? Jag fantiserar då och då om Attefallshus just för minimalismens skull. Förmodligen blir det fokus på utrensning sedan..

  Gilla

 5. Jag tänker också att man kan byta ut eller utveckla målen i takt med att man uppnått stabilitet och tillfredställelse. Nya mål kan vara inom hållbarhet eller utanför familjen, tex ett för vad vi bidrar med till lokalsamhället, ett annat till det större samhället, ett för bidrag till planeten och en bättre värld.
  Jag har inte uppnått FI, men jag har märkt att jag känner mig mer engagerad när jag också bidrar till mindre belastning på planeten. Inte enbart koldioxidutsläppen, utan också materialval vid alla ev inköp, minska på förpackningsförbrukning (zero waste), odla trädgården även för mångfald av insekter osv osv. Vi har också ett antal organisationer vi bidrar till varje år, främst olika org som bidrar till medicinsk forskning, men även trädplantering och dricksvattenprojekt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s