enkelhet, Lev lokalt, Livsstil

Lev lokalt = Skapa ditt 15-minutersliv!

För ett par månader sedan hörde jag för första gången talas om det som kallas 15-minutersstaden. Då låg redan vår nya bok redo för tryck så av den anledningen nämns inte detta koncept även om det finns ett klart överlapp. Idéerna bakom 15-minutersstaden är inte helt nya men det förnyade intresset verkar handla om att Carlos Moreno, en fransk-colombiansk forskare har väckt liv i begreppet och samtidigt fått Paris borgmästare Anne Hidalgo med på tåget att omskapa den franska huvudstaden efter dessa principer.

En kort video med Carlos Moreno som förklarar grundprinciperna samt planerna i Paris.

Men vad är då en 15-minutersstad? Jo det är en stad där man till fots eller på cykel kan ta del av allt det som är essentiellt för livet, arbete, skola, kultur, fritid, mat etc och detta inom 15 minuter. Det är en stad där den mänskliga takten är styrande inte bilen, det är också en stad där varje kvadratmeter används till flera saker. Skolor som omvandlas till fritidscenter på kvällar och helger och vägar som tidvis stängs av och används för marknader, servering, festivaler etc är exempel på detta. I mindre städer kan 15-minutersstaden inkludera i stort sett hela staden/samhället och i större städer som Paris handlar det om att varje stadsdel blir en egen stad i staden, där invånarna lever lokalt.

Detta rimmar oerhört väl med vad vi berättar om i ”Lev lokalt” med den skillnad att vi inte tror att städer behöver designas om så väldigt mycket för att vi ska kunna gå i den här riktningen redan idag. Många skulle kunna göra mycket mer i sina kvarter, sin stadsdel eller i sin småstad än vad man gör idag. Därmed skulle man eliminera mycket överflödig motoriserad transport och spara tid, pengar, miljö och få bättre hälsa på köpet. Vi driver i boken tesen att man åtminstone i lika delar skapar sin plats på jorden som att man hittar den. Vi tror inte heller att platsen behöver designas om i så hög grad som att den växer fram när människor lever lokalt tillsammans.

Ett kapitel i Lev lokalt handlar specifikt om detta att hitta OCH skapa sin plats på jorden!

Att detta liv redan idag är möjligt exemplifieras också av flera av de mail och kommentarer som vi fått på senare tid. En läsare påpekade att Flemingsberg är det perfekta stället att leva lokalt ”här finns allt”. Någon annan berättar om sina upplevelser av att för första gången verkligen promenera runt och se allt som finns i den egna stadsdelen. En tredje person berättar om sitt liv på en ö där det trots begränsad yta alltid finns mer att upptäcka och ytterligare något berättar om det lokala livet i ett mindre samhälle, by eller till och med hyperlokalt på och ikring deras gård.

Principerna som ligger till grund för idén om 15-minutersstaden tror vi är hälsosamma för alla människor. Inte minst den om att platsen där man lever ska ha en takt anpassad till människor inte till bilar eller teknik. Dessa ska vara våra verktyg inte våra herrar. Vi tänker dock att förändringen i den här riktningen snarare behöver drivas av människor som gör andra val som i sin tur gemensamt driver utvecklingen av samhället i stort.

Tror inte att verkligt mänskliga samhällen byggs uppifrån och ner. Snarare är det just ”uppifrån och ner” perspektivet som gjort att våra samhällen i vissa aspekter inte fungerar så bra och att många trots hög materiell standard inte mår bra. Framförallt skedde denna förändring av vår mänskliga livsmiljö under tiden efter andra världskriget när allt byggdes på en stor ”omänsklig” skala med de bilen som centralpunkt.

Vilket tur då att vi skrivit en guide (den första?) om hur man som enskild individ skapar sig ett 15-minutersliv utan att vänta på att hela samhället ska stöpas om!! Å nu undrar vi såklart , vad tänker ni om det här med en 15-minutersstad och ett 15-minutersliv? Hur når man bäst dit och vilka hinder finns för att leva så redan idag?

Våra båda böcker finns att köpa på till exempel Bokus, samt direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss! 

7 reaktioner till “Lev lokalt = Skapa ditt 15-minutersliv!”

 1. Hej! Intressanta tankar du presenterar. Vid närmare eftertanke visar det sig att jag och min fru lever i en 15 – minuters stad. Vi har allt vi behöver inom promenadavstånd och vackert och trevligt är det också. Namnet på staden, javisst ja: det är Strängnäs förstås:) Staden där Sverige började, d v s Sveriges äldsta stad. Välkomna:)!

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Sverige är fullt av 15-minuters städer, det ändå som möjligen saknas är att fler skulle börja leva ett 15 minuters liv i dessa städer vilket skulle minska mängden bilar radikalt vilket skulle vara skönt och som skulle göra våra platser ännu bättre. Det var länge sedan jag var i Strängnäs nu men kommer ihåg att det var en vacker stad:-)

   Gillad av 1 person

   1. Tack för svar.
    Vad som utmärker Strängnäs är en stark tradition av bildning och kultur. Det är lätt att engagera sig och hitta mötesplatser, vilket jag tror är viktigt i 15 – minuters staden.
    Bästa hälsningar
    Hans

    Gillad av 1 person

 2. Just (max) 15 min till jobbet, pendeln mm var kraven när vi letade hus i Trollhättan. Nu hamnar vi 15 min cykel till jobbet, 8 min cykel till pendeln mot Göteborg, 10 min promenad till våra närmsta vänner. Men framför allt, 30 min promenad från centrum hem, en sommardag efter en god middag med vin på restaurang vid vattnet 🙂 Där vi tidigare diskuterade vem som skulle köra…
  Håller just nu på att läsa ”Lev lokalt” och får så mycket bekräftat att vi gör rätt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du märker att ni har tänkt rätt, det finns som jag säger väldigt goda möjligheter att leva det här livet i de flesta svenska städer och samhället men det är inte säkert att man ändå gör de valen. Har inga exakta siffror på det men skulle gissa att väldigt mycket av biltrafiken i våra städer handlar just om personer som bor lite för långt bort (eller är lite för lata) för att gå eller cykla..Kul också att du har börjat läsa boken, återkom gärna när du har läst hela så vi får höra ännu mer vad du tycker om helheten och vilka delar som gav dig nya insikter.

   Gilla

  1. Hej och tack för din feedback,

   Är väl medveten om att jag ibland särskriver mycket..en sjuka som kom under några år i USA där engelskans sätt att skriva på något vis trasslade sig in i min språkkänsla…Lyckades du läsa texten eller var du för irriterad över skrivfelen?

   Vad är dina reflektioner kring 15-minuterslivet?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s