enkelhet, Lev lokalt, Livsstil

Slösaktighet borde vara det mest pinsamma!

De flesta verkar vara överens om att det är pinsamt att vara snål och vi har i det fallet ingen annan åsikt. Som vi ser det är generös motsatsen till snål och generös är något som man verkligen vill vara, om det så gäller att bjuda på mat, dryck, tid eller omtanke.

Det som dock borde vara mest pinsamt är slösaktighet!

Slösaktighet tolkas ofta som att ha dålig koll på sina pengar men det perspektivet är egentligen sekulärt. Det primära som borde göra slösaktighet så pinsamt är att det vi slösar med är våra gemensamma naturresurser. Exempel på detta kan vara att slänga mat, köra bil i onödan eller ha en allt för stor bil för den transport som ändå är nödvändig. Att flyga långt men bara vara borta några få dagar är också en sådan sak.

Slösaktighet på mindre viktiga saker gör också att många blir mindre generösa då pengar, tid och andra resurser inte finns kvar när något viktigare uppkommer som möjligheten att bjuda en god vän på lunch eller stödja någon som behöver hjälp.

Slösaktighet uppkommer många gånger för att vi använder fel verktyg i vår verktygslåda. Vi använder bilen när vi borde använda cykeln, vi köper en gigantisk ”monster truck” för att pendla till jobbet. Andra exempel är att vi köper kläder som bli liggande i den redan överfulla garderoben, att vi bygger ut och bygger om istället för att underhålla, ta till vara och rensa eller vi köper hem mer mat när det bästa alternativet hade varit att ta vara på det som redan finns i skåpen och som annars riskerar att bli dåligt.

Det är framförallt när slösaktigheten blir standard som den är pinsam, om det endast rör sig om enskilda tillfällen när man väljer att ”slå i en spik med en skruvmejsel” så är det bara mänskligt.

Den som regelmässigt slösar med våra gemensamma resurser bränner inte bara sitt eget livsutrymme utan även det som rättmätigt borde tillhöra andra och det borde ju vara raka motsatsen till generositet…nämligen att girigt tillskansa sig det som egentligen tillhör någon annan.

Så varför tycker så många att det är så pinsamt att uppfattas som snål samtidigt som man skyltar och ibland nästan skryter med sin slösaktighet? Vad tror du?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

8 reaktioner till “Slösaktighet borde vara det mest pinsamma!”

 1. Brukar tycka det är märkligt att människor som har barn och älskar dem över allt annat i världen och vill deras bästa inte alls tänker på vad de lämnar efter sig till nästa generation. Flyger ett par gånger om året, köper massor med kläder och allehanda grejer, ja det är ett enormt resursslöseri och ingen reflektion över sitt sätt att leva utan man jagar på för att ha råd. Jag har bekanta som på ett knarkliknade sätt befinner sig i köpträsket och gärna vill dra med andra in i köpcenter och affärer och det är helt klart att en människa som inte vill köpa köpa blir ifrågasatt medans en slösare aldrig nästan behöver gå i försvar, varför? En slösare kan vara snål mot andra, att slösa innebär inte alltid att man är generös och tvärtom en person med liten inkomst och p g a det är tvungen att snåla kan samtidigt vara frikostig med det den har.

  Och åter till det här med barnen som man säger sig älska men inga tankar på hur det kommer bli för kommande generationer, barnbarnen är ju livets efterrätt sägs det ju, verkar vara en rent egoistiskt tanke eftersom de flesta inte verkar tänka på vad de överför till nästa generation, vilket gör mig brydd som barnlös och tänkande på hur blir det sen och försöker lever därefter, det borde ju vara tvärt om.

  Gillad av 4 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Håller med dig om att det är märkligt att många vuxna verkar vara mer besatta av att ge barnen ytliga upplevelser på kort sikt än vad man funderar över vilken värld man lämnar över. Det slutar dock inte där för hur många är det inte som köper en ny bil istället för det gamla som fungerar utmärkt och därmed behöver jobba mer och inte har tid att vara med sina barn?

   Gillar också din tanke om att det finns ett visst drag av missbruksbeteende både i det att man tvångsmässigt köper saker men också att man gärna vill dra in ner andra i ”träsket”. Det är enklare att motivera sitt dåliga beteende om man kan få med sig andra…så är det väl med mycket antar jag.

   Gillad av 2 personer

 2. Ja det är en svår balans! Jag har varit tvungen att hushålla och vara ekonomisk då jag har levt på en relativt låg lön. Jag har alltid mitt Snik sinne på! Och ibland har jag blivit kallad snål…
  Det är inget roligt ord och inte vad jag är.

  Men då är det fult… Om jag bjuder på en helt onödig drink runda (vilket jag aldrig gjort😂 då jag var lika klok som ung på uteställen) – då anses jag rik och generös. Hur onödigt det än är…

  Nu tipsar jag om mina trix och Snik handlingar om att Bli Rik På Snik på http://www.snikmorsan.blog 🙂 Hoppas jag kan inspirera och hjälpa någon! 👍🐣🐥

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som jag ser det så kan man både vara både sparsam och generös. För att ta ditt drinkexempel så gör den som är generös och sparsam så att man bjuder hem ett gäng med vänner och bjuder på drinkar och mat. Eller att köpa ett flak med öl och generöst bjuda alla eller att köpa en liten flaska champagne och hålla den helt för sig själv.

   Ibland undrar jag om att vara ”slös-snål” är lite av ett natialdrag hos oss svenskar? En invandrad vän sa en gång att svenskar köper hem en bit oxfilé och en flaska fint vin på fredagen som precis räcker till familjen medan hans familj köper 5 kg köttfärs och gör mat för en armé i hopp om att både släktingar och grannar ska komma förbi på en lite spontan fest.

   Kul med din blogg, ska kolla in den! Det behövs alltid mer inspiration och olika röster för att nå ut med budskapet om enkelhet och sparsamhet till fler:-)

   Gillad av 2 personer

   1. Tack för svar! Jag instämmer. Det är nog svenskt! Och jag köper gärna hem några lådor vin och bjuder hem folk. Och jag önskar det vore lite mer som din vän beskriver!! Det ör härligt med folk, skratt och fest ju!! 🤗🌞

    Gilla

  2. Som en Britt tycker jag om systemet med rundor – det är ett mysigt inslag tycker jag. Jag är lite nyfiken på vad en onödig runda år? Men tanken men rundor är ju egentligen inte att man ska vara generös – det är ju en praktisk grej så att inte alla behöver gå till baren en och en och beställer. Man blir ju av med ungefär samma mängd pengar som om man hade bara betalat för sina egna öl/vin osv. Nu när det är tvång på bordservering behövs rundor inte men förhoppningsvis kommer den tillbaka när den regel slopas

   Gilla

   1. Jag har inget emot rundor i ett gäng man känner.
    Men det finns ju de som beställer till ett helt bord med både kända och okända för att de ska flasha med pengar.
    I inlägget var det bara ett exempel på att strö pengar på något egentligen onödigt😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s