Boktips

Vad läser du just nu?

Inlägget innehåller reklamlänkar till bokus.se där böckerna finns att köpa.

Någon har kanske märkt att publiceringstakten har gått ner betydligt från oss under de senaste åren även om den varierar lite upp och ner. Det har ett antal olika förklaringar, delvis är det för att vi fyllt vårt liv med andra saker än ”bara” bloggen men det handlar även om att mitt intag av intryck har förändrats. Tidigare såg jag ofta saker i dagspressen, på TV eller på andra bloggar och reagerade på detta med ett inlägg ganska omgående…ibland till och med inom några timmar. Det är egentligen inget fel med det men det är annorlunda mot hur det är nu i varje fall.

Nu är det istället vanligt att jag läser flera böcker, lyssnar på långa konversationer i form av podcasts och tittar på föreläsningar, panelsamtal på youtube med mera. Därefter kanske en hel mängd av dessa intryck mynnar ut i ett inlägg. Informationen in men även produktionen ut har därmed minskat i hastighet men förhoppningsvis ökat i djup. På detta vis är skrivandet här och i böckerna mer av toppen på ett isberg som fördelningen av vår tid ser ut idag. Tidigare var det som skrevs större delen av isberget så att säga.

Men vad har jag då läst på sista tiden?

Dessa fyra böcker har under de senaste veckorna funnits på mitt skrivbord, de två svenska skönlitterära böckerna fanns på vårt bibliotek medan jag fick köpa de två amerikanska böckerna .

Dessa fyra böcker är några av dom jag senast läst och det är ett bra exempel på hur mitt läsande ser ut, två populärvetenskapliga böcker om samhällsbyggnad ur olika perspektiv och två skönlitterära böcker med verklighetsförankring. Dessa fyra har jag funnit intressanta och kan verkligen rekommendera.

Places for people – tar avstamp i begreppet ”social infrastruktur” och berättar om hur vissa områden i USA verkar vara bättre lämpade för att människor ska genomleva kriser. Exempel som extrem hetta där man i första anblicken tycker att det är rika områden som klarat sig bäst, men sedan när man gräver lite djupare ser att det är stora skillnader mellan olika områden som är lika fattiga/rika. Där vissa fattiga områden klarar sig i stort sett lika bra som de rika medan andra (även relativt välbärgade) klarat sig katastrofalt dåligt. Förklaringen enligt författaren är ”social infrastruktur” vilket betyder till exempel en arkitektur och samhällsplanering som innebär att människor möts och känner varandra vilket i sin tur gör att de hjälper varandra i en kris, men också att livet av invånarna upplevs som bättre i normala tider.

Slow church – är en givande men också ganska svårläst bok då den varvar intressanta insikt om samhället med bibelcitat och religiöst driven övertygelse. Det som är intressant och som gör den läsvärd även om man är inte är aktivt troende är just behovet av mötesplatser och hur dessa bör vara bestående och lokala snarare än generiska och snabbrörliga. Hur kyrkan i detta fall kan vara en sådan mötesplats och att man bör fokusera på att kultivera den lokala ”smaken” snarare än att fokusera på att växa snabbt med hjälp av ett mer generiskt budskap riktat till olika grupper var för sig.

Stöld – är en skönlitterär bok baserad på verkliga händelser kring en familj och en sameby. Den är mycket intressant då den berättar om rasism och bristande respekt mellan Samer och majoritetsbefolkningen men inte på ett sätt som förhärligar huvudpersonen som är same utan visar på en del unkenhet i den i delar föråldrade samiska kulturen. Detta samtidigt som ”skurken” också får ett mänskligt ansikte i form av en förklaring kring varför han blivit på det sätt det har blivit. En berättelse med många gråskalor helt enkelt.

Sveas son – är på samma sätt som stöld en verklighetsbaserad berättelse med en övertypisk folkhemsman och hans familj i centrum. Att han är son till Svea Svensson visar på bokens övertydliga men också geniala sätt att beskriva folkhemmets uppgång och fall i en och samma man. Huvudpersonen är av en sådan typ att man i några sidor sitter och nickar och tänker ”jo han har ju helt rätt” för att sedan förfasas över vilka märkliga beslut han tar i livet där han avstår från ”storhet” och väljer trygghet. Där han uppskattar det genuina men ändå vurmar för fabriksproducerad mat och så vidare.

Samtliga fyra böcker ovan läste jag för att jag lyssnat på respektive författare i olika podcasts och blivit intresserad av innehållet. I nästa led ger var och en av böckerna uppslag till livet i allmänhet, till att skriva blogginlägg eller kanske till och med framtida nya böcker. Inte minst är det dock motivation för mer läsning som leder vidare in i de olika världarna och insikter som böckerna beskriver.

Det är bara några exempel på böcker som passerat min läshörna under den senaste månaden, vad läser ni andra? Har ni några rekommendationer?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

14 reaktioner till “Vad läser du just nu?”

 1. Fjodor Dostojevskij – Bröderna Karamazov
  Franz Kafka – Processen
  Kanske inte den mest lättsmälta läsningen men allt ska inte vara enkelt.
  Robert B.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Nej men allt behöver inte vara lättsmält:-) Har läst Kafka för många år sedan men aldrig känt mig lockad av Dostojevskij….är det värt att läsa?

   Gillad av 1 person

   1. Anteckningar från ett källarhål av Fjodor tyckte jag om. Där den bittra och isolerade ”Källarmänniskan”, gör upp med strömningar i tiden vilket är igenkänningsbar också i vår tid.
    Men Bröderna Karamazov är jag kanske inte tillräckligt mogen för trots att jag har passerat tonårstiden med decenniers marginal.
    Dock har jag ett antal sidor kvar och vem vet vi kanske hittar varandra, jag och Bröderna Karamazov.
    Robert B.

    Gillad av 1 person

 2. Jag läser Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson – den är riktigt bra! Fick ett trettiotal böcker av mina föräldrar när de rensade sin bokhylla, så har en del att ta mig igenom framöver 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul, bra med tips har faktiskt inte läst något av Jonas Jonasson. För min del börjar jag verkligen längta till den dag då biblioteket kan öppna igen så man kan gå runt i hyllorna och hitta roliga saker att läsa…att få en hög med 30 bra böcker låter ju annars riktigt bra:-)

   Gillad av 1 person

   1. Ja, det är lyxigt att få böcker. Annars har jag turen att bo hundra meter från närmsta bibliotek och de har ”meröppet” vilket innebär att jag kommer in på obemannade tider via mitt lånekort. Det är riktigt bra, särskilt i pandemin 🙂

    Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det enda jag läst av Maja Lunde är ”Snösystern” vilket är en av de finaste barnböcker jag läst, både bilderna och texten var så fina. Borde kanske ta mig an att läsa någon av hennes böcker för vuxna…tack för tipset!

   Gillad av 1 person

 3. Just nu läser jag”Man dör inte av stress: man bara slutar leva-om utmattningssyndrom” av Marie Åsberg och Selene Cortes. Mycket spännande och personlig bok som hjälper mig att förstå en närstående som har utmattningssyndrom

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter som en intressant bok, den får jag lägga till på den låånga läslistan:-)

   Gilla

 4. Sveas son läste jag också nyligen, den var bra. De andra tre låter intressanta!
  Två bra och inspirerande böcker jag läser just nu är ”Jag kan ha fel” av buddhistiska skogsmunken Björn Natthiko Lindeblad. Samt ”Digital Minimalism” av Cal Newport. Har lånat båda på biblioteket. Jag har ett par gånger lämnat inköpsförslag till mitt bibliotek om de inte har en viss bok på engelska som jag vill läsa. Båda gångerna har de köpt in böckerna, så det är ett tips.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Min erfarenhet är att man nästan alltid får igenom de inköpsförslag man lägger till biblioteket eller så fjärrlånar dom. Någon enstaka gång har dom sagt nej men då har det varit någon ganska smal utländsk titel och då har jag köpt den om jag vill läsa. I några fall när den borde vara intressant för andra har jag även donerat till vårt bibliotek.

   Cal Newport är en favorit och den boken var bra tycker jag, Björn Natthiko Lindeblad har jag bara lyssnat på men kanske skulle vara värd att läsa?

   Gilla

 5. Har just läst er bok Lev Lokalt, tack för den, gav mycket inspiration! Jag tyckte det var intressant att läsa om var ni var i livet när ni började er satsning mot att bli fria, kanske just för att det är liknande för mig just nu, med två barn 1 och 3 år gamla, dock inga planer på ett tredje. Ni skriver att ni tyckte det var en bra tid att arbeta heltid på och för mig låter det som motsatsen till hur resonemanget brukar gå dvs att många väljer att jobba deltid när barnen är små. Hur gick era tankar kring det?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du gillar Lev lokalt. För oss handlade det om att vi under åren när barnen var små kunde ta ut en del föräldraledighet och som sagt så planerade vi ju ett tredje barn som också skulle innebära barnledigt. På det sättet så fick vi avbrott i heltiden och detta fungerade väldigt bra med våra jobb, däremot kunde vi inte jobba deltid för vi hade ändå varit tillgängliga i stort sett jämt….datorn hemma och mobilen påslagen som kan ringa när som. Så för oss var det bättre att maxa föräldraledighet komplettera med semester och vara helt bortkopplad 6-12 månader medan deltid bara hade inneburit lägre lön men samma ansvar. Vet inte om det blev tydligare men det var så vi tänkte.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s