ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, vår ekonomi

Pengar är oviktiga!

Vår ambition har varit att skriva mindre om pengar och mer om livsval och livsfilosofi. Samtidigt är pengar och ekonomi något som engagerar och det märks hela tiden. Till exempel i frågor som vi får som inte sällan handlar om ganska detaljerade saker kring våra utgifter eller våra investeringar. Det som engagerar mest är det som är enklast att jämföra och det som får allra mest uppmärksamhet skulle jag nog ändå säga är vår matbudget vilken många tycker är låg och som man då kan jämföra relativt enkelt med sina egna utgifter.

Det förefaller som att personer som ser att vi lever annorlunda vill tro att det är någon form av ”fusk”. Upptäckte exempelvis för någon dryg vecka sedan att mycket trafik till bloggen kom via Flashback och genom lite googling såg jag att någon nämnt oss i en tråd varefter någon annan direkt menade att ”dom lever ju inte på avkastning dom lever ju på att sälja böcker”. En liknande kommentar hörde vår förläggare för en tid sedan när den första boken kom ut och någon i deras lilla butik tittade på boken och skrockade ”ja det vet man ju hur det där fungerar….sen lever dom på att föreläsa å får hundratusen för en timme”.

I grunden visar dessa kommentarer på okunskap, och ovilja att ta till sig information. För det första så är vi väldigt öppna med vår ekonomi så den som är intresserad kan läsa på. Dessutom är det ingen fantastisk affär att skriva böcker, blogg eller föreläsa för ”vanliga dödliga” som oss. Visst vi får betalt men det är inget man blir rik på och i stort sett vilket vanligt jobb som helst hade givit oss bättre timlön om det nu var pengarna vi var ute efter.

Vi ser inget som helst fel med att få betalt för det vi gör men vi väljer inte vad vi gör utifrån vad som ger bäst betalt.

Vi har alltid haft för avsikt att vara väldigt öppna med vår ekonomi, att berätta i stora drag hur det fungerar medan vi inte alltid att dela med oss av varje liten detalj. Detta därför att vi tror att det är viktigt att vi som folk blir bättre på att prata om pengar så väl inom familjen, som mellan partners och med andra i vår närhet. Att vi kan lära av varandra och bygga upp en ömsesidig respekt för varandras utmaningar, svagheter, styrkor och framgångar.

Man skulle kunna säga att vi visar upp vår ekonomi i badkläder men vi går inte helt nakna

Allt om som vi skrivit om hur vi hanterar våra pengar har vi samlat under fliken vår ekonomi och löpande under ”taggen” med samma namn. Anledningen till att vi inte visar exakt varje detalj är till viss del att det är lite obekvämt att gå runt helt spritt språngande naken. Dock är det framförallt för att vi inte tror att det skulle vara hjälpsamt för den som själv vill göra en livsstilsföränding att se de exakta detaljerna i vår ekonomi. För mycket detaljer tenderar nämligen att leda fokus mot detaljerna snarare än mot de stora dragen i livsfilosofin som leder fram till det liv vi lever, och som vi tror att fler skulle må bra av att ta till sig delar av.

För att få ihop den här säcken ska jag till sist återknyta till rubriken. Att pengar är oviktiga är ju bara delvis sant men däremot så blir pengar mycket mindre viktiga när man har har koll på sin ekonomi och dessutom inser att man har allt man behöver och lite till. Det finns dock många som har mycket mer pengar än oss men som aldrig har den känslan. Som alltid tycks sakna något och som alltid vill ha mer inte sällan till ett högt personligt pris. Vissa som har mycket pengar verkar också ha en mycket stark rädsla för att förlora dessa vilket håller deras liv och deras sinne i ett järngrepp. Det är mycket sorgligt att observera, och något som känns väldigt långt ifrån vårt eget perspektiv och tankesätt.

Hur ser ni på det här med pengar? Hur viktigt är det för dig? Hur viktigt är det att tjäna (mer) pengar? Hur rädd är du för att förlora pengar? Varför är det så?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss! 

16 reaktioner till “Pengar är oviktiga!”

 1. Oftast håller jag med dig, men inte nu. Pengar ska man vara tacksam över och ta väl vara på – tycker jag 🙂
  Däremot håller jag med dig om att det är inte MER pengar, som ger ordning på sin ekonomi (det är kanske det du menar..?).
  Det krävs nytt tänkande kring hur vi hanterar våra pengar.
  Har själv skrivit om detta på min blogg, om det här var svårt att förstå hur jag tänker…

  Gillad av 3 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror att vi tänker ganska lika och min rubrik var ju lite tillspetsad. Vad jag menar är egentligen att pengar är ett bra verktyg och något vi borde vara mer öppna med och diskutera mer. Samtidigt är det inte ett mål i sig utan det är vad pengarna kan ge i form av tillexempel frihet som är intressant. Som du säger är det inte heller alltid mer pengar som är målet och det kan i sig blir en självdestruktiv kraft att fokusera för mycket på att tjäna mer…eller för den sakens skull att vara rädd för att förlora sina pengar.

   Gillad av 2 personer

 2. Fortsätt att ha era badkläder på ! Kunskap mer kunskap om saker gör att man kan förstå och lära sig. Det går inte att läsa varannan rad eller bara lyssna lite grann! Ni skriver så lättsamt och mycket intressant. Jag är gammal (60 år) och skulle ha gjort så mycket annorlunda om jag vore ung idag. Nu tar jag till mig och gör det kan jag kan för resten av livet. Ett stort tack till er båda för så mycket god läsning. / Tant Anette

  Gillad av 4 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kunskap och flera olika exempel på hur flera olika personer med olika förutsättningar har gjort för att realisera det liv de vill leva tror jag ger mycket. Pengar är en del av detta men hur vi organiserar våra liv är än mer viktigt.

   Så kul att du gillar det vi skriver och tack för att du låter oss behålla våra kläder:-)

   Gillad av 2 personer

 3. Hej 🌱🌳💕
  Jag vill bara berätta om hur mycket ni inspirerar mig jag har både lyssnat och köpt era böcker och jag tycker ni är fantastiska förebilder jag tänker inte så mycket på små detaljer även om jag hämtar meningar och uttryck när jag har min funderingar och när jag vill ha ett kvalitativt brus som jag själv väljer in i mitt liv då ligger du och Maribel högt i kurs och jag är så glad och tacksam för denna sida som jag följer då den insperar mig på det sätt jag önskar Tack

  Gillad av 3 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Var roligt att du finner det vi skriver inspirerande. Blir alltid väldigt glad och lite röd om kinderna när jag hör det. Gillar uttrycket ”kvalitativt brus” det ska jag använda mig av för så känner jag med tillexempel de podcast som jag väljer att lyssna på att de visserligen är en form av brus men de bidrar med någon ny insikt…gör de inte det så stryker jag dom från listan…

   Gillad av 2 personer

 4. Missunnsamhet och avundsjuka kommer alltid från dom dom som känner sig underlägsna personen! Det hjälper inte hur låg profil man håller.

  Som fri är det rätt uppenbart att man gör saker annorlunda och man får lära sig leva med detta fenomen.

  Ta en sån sak som resor, tror att du och jag är lite lika där. Vad vi vill få ut av en resa.

  Har för tillfället totalt snöat in på youtubern skallig och pank, eller som den heter ”bald and bankrupt”.

  Han reser på ett annorlunda sätt. Har nästan 3 miljoner prenumeranter men får mycket kritik av många.

  Gillad av 3 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har självklart rätt, tror dessutom sådant som de flesta känner på sig skulle kunna vara uppnåeligt för dom själva är extra jobbigt att se hos andra. När det gäller resor är det intressant vad man vill ha…för 10-15 år sedan hade vi drömt om en charter och nu är jag inte ens helt säker på att vi skulle vilja åka om vi fick den gratis…

   ”Bald and Bankrupt” verkar vara en intressant lirare, hans resor är verkligen inget för mig/oss men åndå spännande.

   Gillad av 1 person

 5. Viktigt poäng du poängterar då det i den värld av ekonomibloggar läggs mycket fokus på % enheter och numerära tal. Livet är faktiskt inte så komplext utan man insisterar på att göra det komplext. Människan är väldigt anpassningsbar om det mot förmodan inte skulle räcka med pengar eller någon stor händelse händer i livet. Mycket är ju också baserat på hur man i ens tanke anser om sig själv och livet i sin helhet.

  1.Pengar är i min värld en typ av medel för att kunna förverkliga drömmar men även att tillgodose de basala grundbehoven.

  2.Viktigt men definitivt inte det som har högst prioritet även om det definitivt är i toppen av pyramiden av prioriterade ämnen. Hälsa och tid står väldigt högt upp på listan pengar är ju rätt högt upp också men under dessa två.

  3.Viktigt för min del då jag redan tjänar dåligt och är väldigt svårt för att få lån med större inkomst av tjänst ökar möjligheterna till lån för köp av större bostad. Sedan hjälper det också när man i framtiden vill jobba 75% då man har rätt till det om man har barn fram till 8 års åldern. Då underlättar högre lön än att välja att gå ner i tid med en redan låg lön.

  4, 5. Inte så mycket då jag har varit med om tillräckligt med motgångar och vet att pengar inte är allt. Har man sedan innan legat på 0 och sparat till sig en generös portfölj kommer det såklart att svida om den försvinner men det är jag medveten om att risken finns som med allt i världen med aktier, fonder, tillgångslag. Bara att börja om från början igen om det skulle vara så. Har nog haft 3 stora portföljnedångar under min korta tid på börsen visst har det svidit att portföljen gått ner 20-44 % men det är något man kopplar bort då jag vet att långsiktigt är det bättre att ha pengarna investerade på börsen i stabila stora bolag. Viktigt att inte blanda in känslor även om det såklart är svårt att hålla undan dem.

  Mvh Anonym-m

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Många kloka tankar där, något som sticker ut hos mig är att jag ju mer jag tänker på det inte tror att vägen till frihet för alla är via att spara ihop ett stor kapital därför att vissa verkar ha en så starkt förlust aversion. Alltså de är så rädda för att förlora pengarna så att detta blir hela fokus för livet, för den typen av person så tror jag att det kan passa bättre att skapa sig själv frihet genom ett enklar liv och mindre arbete snare än genom en period av sparande för att sedan helt hoppa av. Dessa aspekter är också något som vi skriver om i nya boken.

   Gillad av 1 person

 6. Men så trist med gnälligt folk. Jag har läst det mesta ni skrivit och lyssnat på många intervjuer med er och tycker ni är SÅ generösa som delar med er av så mycket. Tusen tack för all inspiration.

  Gillad av 3 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar det vi skriver, det värmer att höra! Det finns ju såklart saker som vi inte delar med oss av men som jag säger ovan så handlar det mest om att vi tror att fokus då skulle bli fel. Det är redan så att vi tycker att fokus hamnar lite för mycket på vår specifika väg till frihet och för lite på friheten i sig och de olika vägarna dit.

   Människor måsta få ha rätt att ha andra åsikter, men man hoppas att fler skulle ta sig tiden att läsa på innan de väljer att avskriva en idé.

   Gillad av 1 person

 7. Jag tycker personligen att din rubrik är talande. Jag försöker ibland prata med personer som inte redan är frälsta och det är vanligt att de känner att de inte vill att pengar ska vara viktiga, men att bristen på pengar de facto gör dem viktiga. För ett tag sedan insåg jag att min portfölj finns till för att jag inte vill tänka på pengar så mycket i framtiden. Jag måste erkänna att jag gör det nu i en hel del beslut i min vardag, men i praktiken är målet med sparandet för mig att jag inte ska behöva tänka så mycket på pengar i framtiden. Anledningen till det är rent krasst att jag likt er ser pengar som ett medel att få det jag vill ha. Skillnaden mot många andra som drömmer om rikedom råkar bara vara att det jag vill ha är friheten att sova middag en onsdag, att vara ledig på loven med barnen och att baka mitt eget bröd, snarare än friheten att åka till Maldiverna eller köpa en dyr bil.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har ofta reflekterat över hur det påverkat oss att vi redan från början valde ett namn på den första bloggen (frivid42) som pratade om frihet och inte till exempel rikedom/aktie/miljonär etc. Vet inte om vi redan då hade insikten fullt ut eller om det bara var turligt men jag känner att det har påverkat våra val och vårt perspektiv ganska mycket. Svårt att veta om det var hönan eller ägget som kom först…men så länge det blev en fin kyckling kanske det inte spelar så stor roll:-)

   Något vi fortfarande jobbar en del med är att faktiskt våga utnyttja friheten, att fullt ut känna att det är OK att säga både ja och nej till olika saker helt beroende på vad vi vill göra. Att använda en solig dag till att vara just ute i solen etc. Vi är så präglade i en industriell syn på vad som är effektiv användning av vår tid att vi fortfarande efter 4-5 år som fria då och då hamnar i produktivitetsfällan och gärna vill överfylla våra dagar.

   Gillad av 2 personer

 8. Det är väl lite som med mycket annat här i livet, när man väl har det så är det inte så viktigt längre…
  På rikatillsammans.se finns ett avsnitt som heter ”Om inte pengar gör dig lycklig, då spenderar du dem nog fel…” som är bra och ligger i linje med er filosofi, hellre flera små upplevelser än en stor…
  Om jag inte är helt ute och cyklar så ligger väl böcker och föreläsningar i ett bolag, och den ekonomin delar ni ju inte här?

  Gillad av 3 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja vi har väl en liten variant på den filosofin även om jag tycker att ”rika tillsammans” har lite annat fokus vilket både syns i just valet av ”rikedom” som drivkraft istället för som för oss där det alltid varit frihet som varit grejen. Det syns också i fokuset på ”vardagslyx” då vi istället menar att enkla saker i vardagen är lyx i sig när man är fri, samt att när man lyxar till det för ofta så infaller något som vi i ”Ut ur ekorrhjulet” kallar för lyxparadoxen. Nämligen att lyx som vi unnar oss för ofta förvandlas från lyx till vardag.

   Böcker och föreläsningar ligger mycket riktigt i ett bolag (även frilansjobb och lärarvikariat) där vi inte tar någon utdelning eller lön. Vi har inte berättat alla detaljer om bolaget men berättat att det handlar om några hundra tusen ackumulerade vinstmedel i bolaget. Vi har också berättat att bolaget haft en vinstmariginal på 50-70% de år som det funnits vilket ger en indikation på nivån även om vi inte givit bort alla detaljer. Det är ett aktiebolag så det är även möjligt att kolla upp om man så vill…

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s