ekonomisk frihet, Fredagsfunderingen, Lev lokalt, Livsstil

Svårare med inspiration för vad och varför?

Nu har det varit sommarlovsläge här ett tag och det är troligen rekord länge sedan det kom ett inlägg. Något jag har funderat över en del under sommaren inte minst därför att vi då kommer i kontakt med nya personer. Ibland får vi då prata lite om vår livsstil med ekonomisk frihet men där vi ändå väljer att ibland arbeta och ta på oss ideella uppdrag därför att det är sådant som vi vill bidra till eller tycker är roligt…oftast i kombination.

Det som slår mig är att det är mycket svårare att ge andra råd kring detta bortom det lätt floskelartade ”mer tid för egna projekt” eller ”mer tid med familjen” eller ”mer tid för samhällsengagemang” och så vidare. Det tycks nämligen så att så snart vi kommer ner på vad vi verkligen gör så är det mycket mer personligt just för varje individ. Att långsamt renovera ett gammalt hus kan vara rena mardrömmen för någon medan det är drömmen för någon annan. Att få ägna sig i det närmaste på heltid i sin favoritidrott eller med musik och teater eller andra intressen är himmelriket för en person medan det inte betyder något alls för en annan.

Detta är ett inlägg av typen ”Fredagsfunderingen” vilket innebär att jag har en ide eller tycker mig se en trend men inte har tänkt klart och inte har en helt färdig uppfattning, så jag skulle gärna höra era kommentarer och funderingar kring ämnet!

För egen del märker jag ibland hur det ekar tomt i andra personer när jag entusiastisk berättar att jag numera får chansen att skriva artiklar i vår lokaltidning, någon som för mig sammanför mina intressen för att skriva och samtidigt ger mig en möjlighet att ännu bättre lära känna den ort där vi valt att leva (Lev lokalt och så vidare:-). På samma vis när Maribel berättar att hon gått en designutbildning och utvecklat en massa både manuella och digitala färdigheter för att utveckla sitt skapande i färg och form vilket passar henne som handen i handsken.

Det hela ligger troligen i att det i den ekonomiska sidan finns en gemensam nämnare hur man kan ta sig till en större frihet vilket är vad vi beskriver i våra båda böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt”. I grunden handlar om en smart användning av resurser i form av tid, pengar och energi.

Samtidigt är det mycket mer individuellt vad man sedan vill göra med sin nyvunna frihet och då är det svårare att finna den inspirationen hos en specifik annan person eller familj. Tror till och med att det kan vara direkt negativt att i denna aspekt i för stor utsträckning försöka följa någon annan?

Vad har ni för reflektioner kring detta? Vad finner ni inspiration för ert vad och varför? För er som är fria märker ni också att andra kan vara förvånade över vad ni väljer att använda friheten till?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

8 reaktioner till “Svårare med inspiration för vad och varför?”

 1. När jag läste ”ut ur ekorrhjulet”, var det för jag kände att jag var fast just i ekorrhjulet. Boken gav oss, mig och min man, inspiration till att tänka efter vad vi ville göra med våra liv. Och tillsammans kom vi fram till att vi gillar våra jobb och älskar vårt fritidshus. Vi insåg att vi kan flytta permanent till fritidshuset om vi får möjlighet att jobba hemifrån. Så nu uppfyller vi den drömmen, säljer lägenheten, downsizar och bor sedan ett par veckor helt och hållet på landet. Det är frihet för oss. Jag tror du har rätt att målet kan vara väldigt olika för olika personer. Men att våga ta steget mot sin egen dröm kan man bli hjälpt/inspirerad till av tex er bok.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Just så hoppas vi ju att det ska fungera med våra böcker, att man inspireras att hitta sin egen väg:-) Så kul att höra!

   Gilla

 2. Känner igen mig! Mindre utifrån att prata FIRE med olika människor utan snarare i att när man skrapar lite på ytan i olika andra frågeställningar tex vad man har för hobbies eller om man ska gå ner i tid så återkommer frågan om frihet, att skapa den och vad man vill ha den till. Tex att ha häst eller träna ett innebandylag, att resa eller vara mer med barnen när de är små.
  Och det kan vara ganska kul att upptäcka att utmaningen runt att välja och trycka in mindre i livet är lika även om man väljer att sen spendera tiden olika!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Trots att vi skrivit böcker på ännet tampas vi ständigt med frågeställningar kring av välja och välja bort och kanske i än högre utsträckning att välja det som passar bäst just nu och se att andra val kan var mer relevanta i andra faser i livet. Detta är inte frågor som man besvarar en gång för alla utan frågor som man bär med sig hela tiden och med jämna mellanrum behöver ställa sig själv igen..

   Gilla

 3. Detta är intressant tycker jag. Jag har varit ”fri” från arbete ett drygt år nu och jag trodde en sak innan och upplever något annat nu en bit in. Jag hade en föreställning om att vara helt fri utan krav på arbete. Jag såg framför mig mycket läsning, träning och något byggprojekt för egen räkning. En bit in i FIRE så började det klia i fingrarna och jag började utveckla min lilla firma som jag haft vid sidan om en längre tid. Nu har jag växlat upp den rejält och jobbar nog mer än innan fast med mitt eget företag. Det är såklart mycket mer tillfredställande än att vara anställd men jag funderar ibland på varför det blir så. Är det svårare att slå sig helt fri än vad man kan tro? En sak är ju är ju att få matematiken till FIRE att gå ihop men sedan ska man ju slå sig fri i tanken också och göra det bäst möjliga av den friheten man skapat sig. Det kräver nog en del jobb med detta innan man hittar den rätta balansen. Jag känner ingen oro för ekonomin, tvärtom, vi överträffade våra mål samtidigt som min fru vill jobba vidare ett tag till så egentligen behöver jag ju inte tänka på att mitt företag ska vara lönsamt eller att jag måste fylla dagarna med arbete för andra. Ändå blir det min strävan just nu. Tål att fundera på hur man ska tackla denna nya situation i livet….

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Om man kommer från en arbetssituation som man inte trivs med så kan det ju från början handla om att bil fri FRÅN den, men in längden handlar ju frihet snarare om att har frihet TILL att göra de saker som man önskar. Det kan i vissa fall vara saker som är av mer traditionell arbetskaraktär eller andra intressanta saker som konst, musik, ideellt eller politiskt engagemang eller liknande. Att kunna välja detta utifrån eget intresse och att kunna skala ner och upp när man har behov av det (även om det blir lite för mycket under någon kort tid vilket också är OK) är också en fantastisk frihet tänker jag..

   Gilla

 4. Ja det är verkligen olika saker som lockar för olika personer. Husrenovering låter som en mardröm för mig. Jag är inte särskilt praktiskt lagd, och inte intresserad av praktiska saker. Gillar att sjunga men har inte talang så mer än några timmar körsång i veckan blir det inte. Är språknörd men vill inte lägga hela dagarna på det. Gillar att vara i naturen men en rejäl utflykt på lördag och söndag räcker rätt bra tillsammans med lite kvällsturer under årets ljusa del.

  Mitt jobb har seglat upp som något jag verkligen vill lägga tid på. Det ger den stimulans jag behöver, känns meningsfullt och jag väljer i stor utsträckning arbetstider och kan jobba mkt hemma även efter pandemin. Deltid är dock ingen möjlighet.

  Så just nu lockar det inte längre att sluta jobba. Jag kom i kontakt med FIRE tack vare en artikel om er för fyra år sedan. Tänkte först göra som ni men nu lockar det alltså inte.

  Det betyder dock inte att jag lagt om min livsstil. Jag och familjen lever fortfarande enkelt och gärna lokalt. Fonder och aktier köps regelbundet. Det är en frihet för mig att veta att vi faktiskt kan sluta jobba ganska snart om vi vill. Försäljning av ett fritidshus ökade på kapitalet oväntat mycket nu i vår och ökade dessutom friheten väldigt mycket. Skönt att inte behöva tänka på underhåll och trädgård där.

  Kommer vi att jobba till 65? Vi är 50 nu. Det är inget jag funderar på för tillfället. Det är också frihet för mig. Känner vi oss färdiga och har hittat andra saker att lägga energi på om fem år kan vi hoppa av då. Det är frihet att inte fundera så mkt på det nu. Ett sätt att ta dagen som den kommer.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är jätteroligt att höra hur era tankar har utvecklats och förändrats. För någon är ett fritidshus höjden av frihet och för någon annan är det istället en frihet att slippa bördan och dessutom få lite mer pengar på kontot. Det är ett utmärkt exempel på hur olika det kan vara, inte bara för en enskild person eller familj men också hur olika det kan vara vid olika tider i livet.

   Tycker att det är en viktig princip när det gäller ekonomisk frihet som ganska ofta kommer bort att det är friheten från tvånget att jobba som innebär frihet…däremot finns det ju inget som säger att man inte får arbete om det känns bra och meningsfullt. Den typen av nyanserade poänger tenderar dock att komma bort i rubrik och klick fokuserad journalistik och därmed sprids missuppfattningar som en löpeld..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s