Hälsa, Livsstil

”Tandläkarglädje” – Min toppform till 50 – rivstart första månaden!

Tidigare i höstas beslutade jag mig för att sätta igång ett personligt hälsoprojekt där jag satsar på att nå min egen toppform fram till jag fyller 50 vilket är i april 2026. Tanken är att hitta lite mer inspiration för att vara ännu mer fysisk aktiv, testa på nya träningsformer och ta tag i några specifika problemområden nämligen mina fötter/naglar som behöver lite extra omvårdnad och mina tänder där det tyvärr varit svårt att få komma till tandläkaren de senaste åren.

Tanken är att följa upp kvartalsvis och ännu har det bara gått en dryg månad men jag kan inte hålla mig för att det var en så bra start. För det första så lyckades jag komma till tandläkaren vilket visserligen kostat lite pengar men samtidigt innebär att jag nu har en god bild över tandhälsan som faktiskt var rätt god så när som på två gamla lagningar som behövde bytas ut (vilket nu är gjort) och en visdomstand som jag dragit ut då den inte hade någon motstånden tand och därför växt snett. Riktigt sköt att det är fixat nu och att tandhälsan i övrigt var god.

Visst har man hört talas om tandläkarskräck men vet inte om den mycket starka tandläkarglädje jag känt denna månad är lika vanligt?”

Träningen har också gått bra, antalet dagar med över 10 000 steg var 29 av 31 eller 94%(mål 80%) och antalet dagar med någon form av extra träning (gym, gruppträning, trappintervaller, hemma styrka) var 23 av 31 eller 74% (mål 40%). Jag följer upp i ett enkelt kalkylark på telefonen något som motiverar mig när jag för göra en markering för varje genomförd aktivitet.

Detta har varit en speciell månad på så sätt att jag arbetat ännu mindre än vanligt och det är relativt lugnt med aktiviteter för barnen som är mellan säsonger i sina idrotter. Därför har vi haft väldigt gott om tid så bara för att det var så bra just nu så är det inte underlag för att höja ribban. Det kan komma andra månader där det är svårare att få ihop och det är också därför jag tycker det är bäst att följa upp kvartal där det mer jämnar ut sig.

Det roligaste är ändå att jag vågat testa nytt, har gått på 5 olika träningspass i grupp (något som jag tidigare haft ett motstånd emot) och dessutom gillat alla. Mest gillade jag ett intensivt pass på 30 minuter kondition och styrka ”Quick fix”, och Yoga som jag nu testat i två former en lite mjukare och en lite tuffare även om båda är mer avslappning än träning så hör det för mig till hälsan. Under oktober var jag även på en endagars tyst retreat något som gav mersmak och jag hoppas verkligen att det blir fler tillfällen till det.

Härligt med en rivstart och nya uppleverlser och än så länge har även november startat bra, hur går det för er andra med era hälsomål?

4 reaktioner till “”Tandläkarglädje” – Min toppform till 50 – rivstart första månaden!”

  1. Härlig start! Heja dig och håll i.

    Själv har jag inte kommit längre än till att försöka få kontroll på min vardag som framför allt inkluderar vardagsmotion just nu. Jag ser fram emot nyår då jag flyttar närmare möjligheter till gruppträning (gympa och yoga). Jag undviker att ta bilen iväg för att träna och det kommer jag att slippa då.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vardagsmotionen är ändå den allra viktigaste den är inbyggd och hoppas inte över när det blir mer i agendan, låter bra också att du kommer flytta närmare fler saker som du vill göra, det är en nyckel till mycket att kunna leva lokalt:-)

      Gilla

  2. Det låter som en riktig härlig vardag att kunna investera i sitt egna välmående!

    Jag ska försöka stå upp mer på jobbet (varannan timme) och röra mig mellan varven. Det är lätt att bli stirrande in i en skärm och det är inget vidare. 15 minuters joggning varannan vardag och en timmes promenad vardag. Nu har möjligheterna kommit att kunna uppfylla dessa mål och det känns bra i kroppen. Det är också ett sätt att gå vidare med livet då jag släppt ett annat mål som höll mig tillbaka eftersom allt annat pausades i denna ambition. Ibland får man inse när man kämpar förgäves men ändå faktiskt kan säga att man gjort vad man kunnat 🙌

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är bra att ge sig själv möjligheten att göra hälsosamma val i det lilla att göra något varje dag även om det inte är stort etablerar en vana som i sig är bra och som man eventuellt kan bygga vidare på. Mycket bättre det än att sätta en omöjligt hög ribba som man sedan misslyckas med att ta sig över.

      För att göra plats för det i livet som är viktigt på riktigt behöver man också släppa något, på det sättet är livet inte helt olikt en garderob eller ett köksskåp, ska man få plats med något nytt så måste något gammalt bort;-)

      Gilla

Lämna en kommentar