ekonomisk frihet, Life hacks

Tre lömska budgetdödare del 2 ”Falska erbjudanden och extrapriser”

I måndags skrev jag om den lömska budgetdödaren ”Det kostar bara sjukan som är speciellt lömsk då den ofta kommer förklädd som en besparing. En annan budgetdödare som också klätt ut sig till sparande är de falska erbjudanden eller extrapriser.

Det finns en del olika varianter på detta och det förekommer i alla detaljhandel i butik och online men eftersom jag sällan handlar kläder eller inredning annat än på andrahandsmarknaden så är de flesta av mina exempel från livsmedelsaffären.

Några av de exempel jag sett på bara de senaste veckorna på falska och luriga erbjudanden och priser är följande:

  • En vara med ordinarie pris 10,90 kr säljs en vecka 4 st för 25, veckan efter är det 3 för 25 och vecka tre är det 2 för 20. Erbjudande skylten är lika stort uppslagen men det som vecka ett var ett fantastiskt erbjudande är vecka tre knappt ett extrapris alls.
  • En frysvara annonseras två för 25 (vilket är under halva priset), liknande varor i samma frys sänks också och får stora erbjudande lappar men dessa kostar 25 kr styck (mot ett ordinarie pris på 26-30 kr)
  • En vara ställs på en pall vid entrén med en stor skylt om att den kostar 15 kr...detta är inget erbjudande utan ordinarie pris som dessutom är högre än priset på andra motsvarande varor.
  • Butiken skyltar stort med en produkt för bara 10 kr…i en förpackning som är hälften så stor som en likvärdig produkt som alltid kostar 15 kr..
  • Godis/Läsk/chips/snacks som sänkts minimalt i pris eller där extrapriset är beroende av att köpa 3 eller 4 flaskor eller påsar av varan som är onyttig och onödig.

Precis som med den första budgetdödaren ”det kostar bara” är dessa exempel framförallt luriga därför att du kommer hem med känslan att du varit smart och sparsam…men sen tittar du på kontot i slutet av månaden och hur är det möjligt alla pengar har gått åt även denna månad trots att du varit så sparsam! Detta kan ge en uppgivenhet som i sig är ett än större problem för den som vill få grep om sin ekonomi och skapa möjligheter för sitt framtida jag.

Har du andra exempel på lömska budgetdödare?

5 reaktioner till “Tre lömska budgetdödare del 2 ”Falska erbjudanden och extrapriser””

  1. Ett enkelt sätt att slippa gå på alla dessa ”fällor” är att handla all sin mat online (med eller utan hemkörning). Då är det bara att köra med exakt samma grundkasse man köper varje vecka (basvarorna) och så lägger man till variationen som utgör kommande veckans mat samt eventuella sällanköpsvaror såsom toapapper, diskmedel osv.

    Inga lockelser, inga onödiga köp. Dessutom slipper man ta sig in till affären och gå runt och sparar således 1-2 timmar som man kan göra annat med.

    Gillad av 2 personer

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Har inte så mycket koll på mat online men tänker två saker, först så finns det varje fall i våra trakter ganska goda möjligheter att göra fynd också vid besök på den fysiska butiken där många saker säljs med kort datum och på olika ”spontana” erbjudanden. Sen kan jag tänka mig att även online handeln har olika luriga sätt att få dig att handla sånt du egentligen inte tänkte köpa…och som man sedan kan vara mer eller mindre duktig på att stå emot?

      Gilla

  2. Jag kollar alltid kilopris. T ex kan det vara erbjudande på flingor i en mindre förpackning. Men kollar man på den stora förpackningen är kilopriset fortfarande lägre (förutsatt att man äter upp innehållet/gör av med stora förpackningar). Likadant med styckepris. Ibland erbjuds t ex två för 25 kr. Man kan då få två mindre förpackningar för 25 kr, men en större förpackning med lika många eller till och med fler är fortfarande billigare :)!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Ja, kilopris är en mycket god vän i butiken! Den enda gången jag lämnar en brasklapp för kilopriset är för produkter som har kort hållbarhet i öppnad förpackning där det ibland kan vara bra med flera små om priset bara är marginellt dyrare. En ny luring som jag sett i butiken är att butikens egna märket nu ibland kommer i en mindre förpackning som i och för sig har ett billigare styckpris men som är dyrare per kilo än ”märkes” produkten. Nu senast var det florsocker (till semlorna) där Coops egna var dyrare….per kilo.

      Gilla

Lämna en kommentar